Herbeleef de kampioenenjaren van BC Oostende

De vaderlandse basketbalcompetitie zit er al enige tijd op. 

Filou Oostende werd door de Pro Basketball League uitgeroepen tot landskampioen. Daarmee verlengt de kustploeg zijn hegemonie: dit is al de negende titel op rij! Een overzicht.

Wat als... (seizoen 2011-2012)

De glorieperiode van BC Oostende begon in december 2011. De resultaten onder coach Jean-Marc Jaumin vielen in het begin van het seizoen tegen en de club zette de Belg aan de deur. De Kroaat Dario Gjergja kwam als vervanger. Hij was de twee jaren voordien coach van Luik en eerder ook al assistent bij Charleroi. Met onder meer Quentin Serron, Dusan Djordjevic, Kennedy Winston en Matt Lojeski ging het niet van een leien dakje en Oostende keek aan tegen een zeer sterk Charleroi, de voorbije vier seizoenen landskampioen, als absolute uitdager. De Carolo's hadden het jaar voordien namelijk de titel gepakt en hadden ook enkele sterren in huis met Andre Riddick, Justin Hamilton en Demond Mallet. Maar dat weerhield de kustploeg er niet van om voor het eerst sinds 2007 de hoogste prijs te grijpen in de vijfde en beslissende finalewedstrijd. Het werd 75-74 na overtime. De wissel naar Dario Gjergja draaide dus goed uit.

Eerste dubbel (seizoen 2012-2013)

Het seizoen 2012-2013 was er voor Oostende eentje om in te kaderen. Onder leiding van kapitein Veselin Petrovic soleerde de kustploeg naar de titel. Na de reguliere fase ging de club als leider de play-offs in. In de finale kreeg Bergen in de eerste wedstrijd een bolwassing die het niet meer te boven kwam. De Henegouwers moesten drie keer de duimen leggen voor Petrovic & co. Dat jaar behaalde Oostende ook de beker: het betekende de eerste dubbel voor BC Oostende sinds 2001. Matt Lojeski werd bekroond tot MVP van het seizoen en een jonge Jean Salumu kreeg de trofee van Rookie van het Jaar.

Zonder al te veel moeite (seizoen 2013-2014)

Het was in de nieuwe jaargang toen al uitkijken naar wie Oostende van de titel zou kunnen afhouden. De kustjongens hadden na 36 reguliere wedstrijden amper zeven keer verloren. Salumu werd een vast deel van de kern en met Niels Marnegrave, Khalid Boukichou, Quentin Serron en Pierre-Antoine Gillet had Gjergja heel wat Belgen op het veld staan. Voor kapitein Veselin Petrovic was het afscheid nemen in schoonheid. Hij veroverde de dubbel door in de beker Antwerp Giants te kloppen en in de play-off-finale te winnen van Okapi Aalstar na vijf wedstrijden. Enkel de tweede wedstrijd in het Aalsterse Forum was er één om snel te vergeten voor BCO. Al na het eerste kwart (29-15) moest Oostende achtervolgen. Maar na een spannende vierde wedstrijd maakte Oostende in de allesbeslissende wedstrijd een statement door na tien minuten al 33-13 voor te staan. Een achterstand die Aalst niet meer goedmaakte. Dusan Djordjevic sloeg ook een dubbelslag. Hij kreeg de MVP-trofee van zowel de competitie als van de bekerfinale.

Op een haar na de dubbel gemist (seizoen 2014-2015)

De hegemonie van de kustploeg bleef verder duren. De competitie breidde met Limburg United uit en telde nu elf ploegen, maar dat belette de West-Vlamingen niet om alweer door de competitie te razen. Met amper zes verloren wedstrijden op veertig was het duidelijk dat er dat seizoen absoluut geen maat stond op de terechte kampioen. Maar de bekerfinale was even iets anders. Daarin moest één overtime van vijf minuten gespeeld worden om de winnaar tussen Oostende en Luik aan te duiden. Met amper één punt verschil (94-95) trokken de West-Vlamingen een van de felst bevochten bekerzeges naar zich toe, dankzij alweer Dusan Djordjevic die de beslissende score maakte.

Frivool Limburg (seizoen 2015-2016)

Dat de Belgische competitie met Limburg United een extra troef had, bleek op het einde van het seizoen. De Hasselaren waren de lastigste klip voor Oostende in het seizoen 2015-2016. Na een van de spannendste play-offs in jaren moest Oostende een vijfde wedstrijd afdwingen in de halve finales tegen Limburg. Limburg teerde vooral op het talent van jonge Belgen zoals Yannick Desiron, Elias Lasisi, Hans Vanwijn en Dennis Donkor. Daar tegenover stond dan de kwaliteit en – vooral – de maturiteit van Oostende. In de competitie freewheelde de club naar de leiderspositie. De ploeg met onder andere Djordjevic, Katic, Serron, Gibson, Gillet, Archie en Salumu was een van de sterkste gehelen die in de Versluys Dôme rondliepen het afgelopen decennium. Dat zorgde er ook voor dat ze de beker zonder enig probleem voor een vierde keer op rij veroverden en de titel voor de vijfde.

Vaarwel, Telenet (seizoen 2016-2017)

2016-2017 werd het afscheidsjaar van hoofdsponsor Telenet, die het seizoen erna naar Antwerpen trok. Toen al werd gespeculeerd dat dit wel eens het seizoen van Antwerp Giants zou kunnen worden, maar niets was minder waar. De Antwerpenaren moesten in de halve finales van de play-offs de duimen leggen voor Brussels. Oostende daarentegen trok zich niets aan van wat er gezegd werd en ging op het elan van de afgelopen jaren verder. Voor het zesde jaar op rij sloot de club de competitie af met minder dan tien nederlagen. Jason Clark van Antwerp Giants werd voor de start van de play-offs uitgeroepen tot MVP van het seizoen. Opnieuw kwamen de speculaties opzetten dat dit hét seizoen van Antwerpen moest worden, want voor het eerst in enkele jaren eindigde het op een haar van BCO. Maar Oostende kon zonder probleem de finales halen, die het in vier wedstrijden won van Brussels. Een mooi afscheid voor de hoofdsponsor, want in de EuropeCup speelde BCO ook nog eens de halve finales.

Overgangsjaar? (seizoen 2017-2018)

Het vertrek van de hoofdsponsor naar Antwerpen luidde een nieuw tijdperk in. Analytici en media waren ervan overtuigd dat de Antwerpse ploeg dit jaar de bovenhand zou nemen en de hegemonie van Oostende zou doorbreken. Het vertrek van hoofdsponsor Telenet zorgde ook voor minder budget en de club vond geen vervanger. Maar desondanks ging Oostende, toen droogweg onder de naam BC Oostende, van de ene zege naar de andere en won het meer dan twintig wedstrijden na elkaar. Een soort van reactie op de critici. Op de laatste twee speeldagen van de reguliere fase verloor BCO dan ook nog eens twee keer van Antwerp Giants. Dat zorgde voor een extra prikkel. Eentje die de hele play-offs duurde, want het waren meteen ook de laatste twee nederlagen van dat seizoen voor de kampioen. In de finale stuurde de kustploeg de havenploeg huiswaarts met een droge 3-0.Ook de beker kwam opnieuw in de kast te staan en daarmee bleef Oostende records breken. Dat jaar werd Jean Salumu ook verkozen tot MVP van de competitie. Hij was daarmee de allereerste Belg die daarin slaagde. Hij won ook de titel van Beste Belg. Dario Gjergja werd opnieuw Coach van het Jaar, Dusan Djordjevic werd MVP van de bekerfinale. Een grand cru (overgangs)jaar voor BCO.

Daar is Antwerpen! (seizoen 2018-2019)

In Antwerpen werd het verloren seizoen onthaald met nog meer zin om Oostende definitief van de troon te stoten. En dat loonde, want voor het eerst sinds 2012 kaapte een andere club een prijs weg voor de neus van de West-Vlamingen. De Oostendenaren verloren de bekerfinale met 76-70 na een collectieve offday. De hoop in Antwerpen groeide, zeker ook door de uitstekende prestatie in de Champions League. Oostende, vanaf dit seizoen door het leven dribbelend als Filou Oostende, moest voor het eerst sinds 2012 ook de leiderspositie afgeven voor de play-offs, waardoor het geen thuisvoordeel meer had in de finals. Met een bronzen medaille in de Champions League voor de Giants zou de titel een kers op de taart zijn. Maar Dario Gjergja en zijn troepen staken daar maar al te graag een stokje voor. Het beloofden de meest spannende finals sinds jaren te worden. Ieder om beurt ging de uitploeg winnen, wat ervoor zorgde dat de vierde wedstrijd de beslissende kon zijn voor Oostende. Het was uitgerekend Antwerpenaar Vincent Kesteloot (nu Antwerp Giants) die in de derde partij het laken naar de Noordzee trok met enkele belangrijke punten in de Antwerpse Lotto Arena. Jean-Marc Mwema, een andere Antwerpenaar en ex-Giants, zorgde in de vierde wedstrijd voor de definitieve doodsteek. Hij knalde enkele driepunters binnen die de Giants niet meer te boven kwamen en daarmee was de achtste opeenvolgende titel een van de mooiste in de geschiedenis van Oostende.

COVID-19 (seizoen 2019-2020)

Dit seizoen was de competitie net over halfweg toen het noodlot in de wereld toesloeg. De coronacrisis teisterde elke sportcompetitie wereldwijd en zorgde ervoor dat de basketbalcompetitie de eerste was die in België een halt werd toegeroepen. Daarop besliste de Pro Basketball League dat de huidige stand ook de eindstand zou zijn en dat Oostende dus kampioen was na zeventien speeldagen. Het was vooral een mooi seizoen voor Oostende omdat het in de Champions League voor het eerst in de knock-outfase terecht kwam en na twee wedstrijden tegen vicekampioen Tenerife (overigens winnaar van de Intercontinentale Cup) een goede kans maakte om door te stoten naar de kwartfinales. Dat gebeurde met een jonge kern met NBA-prospect Amar Sylla, de Nederlander Keye van der Vuurst en de Belgen Simon Buysse en Servaas Buysschaert. Zo mochten Oostende, Dario Gjergja en Dusan Djordjevic hun negende titel op rij vieren, in totaal de 21ste van de club. Niemand kan betere cijfers voorleggen.

Music Maestro

Hitwonder Regi de grote favoriet voor Zomerhit 2020

Regi Penxten is een grote naam in de Belgische muziekwereld. De afgelopen 25 jaar zorgde hij voor de ene na de andere hit. De dj is dé grote favoriet voor de Radio 2 Zomerhit van 2020 met het nummer '

Deze linkshandige beroemdheden werden gespaard van twee linkerhanden

Op deze internationale dag van de linkshandige brengt Proximus Pickx hulde aan deze niet te verwaarlozen subpopulatie in onze samenleving (tussen 10 en 15%). Het leven van een linkshandige loopt niet

Clip van de week: Little Bit Of Love

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. Nu het coronavirus weer opflakkert in onze contreien, is het met een bang hart afwachten hoe het najaar er zal ui

Deze audioboeken over reizen verjagen de verveling tijdens je autovakantie

Reizen is altijd een beetje avontuur, maar soms kan de reis op zich wel heel lang duren. Om die uren onderweg te vullen en de verveling tegen te gaan, schotelt Proximus Pickx het ideale tijdverdrijf v

Onsterfelijk en onweerstaanbaar: de allerbekendste introdeuntjes van tv-shows

Van sommigen hoef je maar een halve seconde te horen, en je kan de rest uit het hoofd meeneuriën: iconische introdeuntjes van tv-series die ons zijn bijgebleven. Proximus Pickx maakt zich sterk dat de

Quarantaine: let’s make some music!

Met het dromerige ‘My Future’ heeft Billie Eilish een nieuw nummer uitgebracht over de lockdown. Uiteraard zijn er nog een hele rits muzikanten en artiesten die zich hebben laten inspireren door de ve

Muziekfestivals die cultuurgeschiedenis schreven, deel 3: de eighties

Nu we verstoken zijn van onze teergeliefde zomerfestivals, richt Proximus Pickx elke week zijn spots op een legendarisch festival dat zijn stempel gedrukt heeft op een welbepaald decennium. In dit der

Het opmerkelijke verhaal achter de zomerhit ‘Dragostea Din Tei’

Proximus Pickx duikt elke week in de muziekgeschiedenis, op zoek naar de strafste verhalen achter zomerhits die wereldfaam hebben genoten. Deze keer doen we uit de doeken hoe de gruwelijk catchy zomer

Schoonheid in coronatijden: de Antwerpse provincie in vijf prachtnummers

In deze moeilijke tijden voor de provincie Antwerpen, blikken we terug op enkele liedjes die ons herinneren aan de schoonheid van ’t stad en het omringende platteland. In deze vijf nummers bezingen An

Vijf dingen die je niet wist over David Duchovny

De Amerikaanse acteur David Duchovny wordt vandaag 60. Denk je echt alles te weten over de ster van ‘X-Files’ en ‘Californication’? Hier zijn vijf wist-je-datjes die je misschien niet kende over de ac

Het succes van 'Like Me': waarom jong en oud genieten van dit succesrecept

De muzikale fictiereeks ‘#LikeMe’ is een waanzinnig succes geworden. Een enorm populaire serie, twee gouden albums, uitverkochte concerten… Ketnet en productiehuis Fabric Magic hebben letterlijk goud

Billie Eilish leert zichzelf beter kennen in My Future

Tieneridool Billie Eilish heeft een nieuw nummer gelanceerd, en wat voor eentje. My Future staat nog maar enkele dagen online maar sloeg op de streamingdiensten meteen in als een bom. Redenen genoeg o

Sport in de kijker

Deze linkshandige beroemdheden werden gespaard van twee linkerhanden

Op deze internationale dag van de linkshandige brengt Proximus Pickx hulde aan deze niet te verwaarlozen subpopulatie in onze samenleving (tussen 10 en 15%). Het leven van een linkshandige loopt niet

One day, one goal: Benzema's kabinetstukje tegen Valencia

Ondanks de atypische voetbaljaargang 2019-2020 werd de voetbalfan ook na de coronabreak getrakteerd op fabelachtige doelpunten. Op 18 juni 2020 sloeg Karim Benzema zijn coach Zinédine Zidane - en bij

Florerende Lionel Messi mag met Barcelona naar laatste 8 in Champions League

Barcelona kon gisteren zijn ticket voor de kwartfinales van de Champions League verzilveren. De Catalanen werden meer dan ooit goed geholpen door hun Argentijnse aanvoerder. Het Napels van Dries Merte

One day, one goal: grandioos rabonaschot van Lamela verbluft White Hart Lane

Eind oktober 2014 is White Hart Lane getuige van een adembenemend kunststukje: de Argentijnse winger Erik Lamela pakt in de Europa League-wedstrijd tegen de Griekse voetbaldwerg Asteras Tripolis uit m

One day, one goal: verschroeiende halve volley van Dani Alves jaagt Getafe-doelman schrik aan

Maart 2011. Hun tachtigste seizoen op rij in de hoogste Spaanse voetbalcompetitie is een waar boerenjaar voor FC Barcelona. Met een sterrenelftal bestaande uit o.a. Messi, Iniesta, Xavi, Piqué en Puyo

Dit zijn de duurste voetbaltransfers in elk van de drie linies

Vandaag is het dag op dag twee jaar geleden dat Kepa Arrizabalaga zijn krabbel onder een contract bij Chelsea zette. Daarmee was een transfersom gemoeid van 72 miljoen euro, wat van hem de duurste doe

One day, one goal: Jack Wilshere scoort een van de mooiste teamgoals ooit

Met drie spelers een hele defensie wegtikken in één tijd, het overkwam het Arsenal-trio Santi Cazorla, Olivier Giroud en Jack Wilshere in 2013. Die laatste legde in het Premier League-duel met Norwich

De dag waarop Van Avermaet voor altijd Gouden Greg zou worden

Dag op dag vier jaar geleden beleefde de Belgische wielerwereld een moment om blijvend te savoureren. In Rio de Janeiro, op het wereldvermaarde strand van Copacabana, kroonde Greg Van Avermaet zich op

One day, one goal: Kaká toont zijn klasse tegen Manchester United

Enkel en alleen een beroep doen op je voeten volstaat niet altijd in het voetbal. Soms is er een vleugje genie nodig om de weg naar het vijandelijke doel te overbruggen. Op 24 april 2007 demonstreert

One day, one goal: Tim Cahill volleyt de netten aan flarden tegen Nederland

We schrijven woensdag 18 juni 2014. In het bloedhete Porto Alegre neemt Australië het in de poulefase van het WK in Brazilië op tegen Nederland. In de 21ste minuut zou Tim Cahill er zijn moment de glo

François Fornieri zorgt voor extra lokale verankering bij Standard

François Fornieri, eigenaar van het farmabedrijf Mithra, wordt aandeelhouder bij Standard en co-gedelegeerd bestuurder samen met Bruno Venanzi, die voorzitter blijft. Maar wie is die Luikse zakenman e

One day, one goal: de weergaloze treffer van James Rodriguez tegen Uruguay

Op 28 juni 2014, tijdens de match tussen Colombia en Uruguay, wist een zekere James Rodriguez de wereld te verbazen met zijn talent door zijn team voor het eerst in de geschiedenis naar de kwartfinale

Focus op films, series & tv

Het beste tienerkijkvoer op Netflix

Netflix is er zeker niet enkel en alleen voor de groten! Het platform staat ook bol van content gericht op jongeren. Avontuurlijk, romantisch of eerder grappig: voor elk wat wils! Proximus Pickx maakt

Deze nieuwigheden stillen je Netflix-honger

Ben je klaar met al je series? Geen paniek! Netflix voegt wekelijks nieuwe programma’s en films toe aan de bingewatcher. Hier is een selectie van de nieuwe films en series die op het streamingsplatfor

De erfenis van Hitchcock: dit zijn de vijf beste klassiekers van The Master Of Suspense

Alfred Hitchcock is niets minder dan een monument in het horrorgenre. De man blies veertig jaar geleden zijn laatste adem uit, maar zijn erfenis staat tot op vandaag overeind. De Brit is verantwoordel

Wanneer auto's de hoofdrol spelen: van Herbie tot The Fast and the Furious

Vanavond kan je om 20u30 op Q2 ‘Transformers: Dark of the Moon’ bekijken. De avonturen van de ‘robotauto’s’ staan er centraal, maar in het verleden waren er nog héél wat topfilms te bewonderen met het

Drie acteurs die andere oorden opzochten

Eind juli vierden Tom Hanks en zijn vrouw Rita Wilson feest, ze werden namelijk officiële inwoners van Griekenland. Maar ze zijn niet de enige acteurs die zich een nieuwe nationaliteit aanmeten. Proxi

'Altered Carbon': perfect tijdens het wachten op het tweede seizoen van 'The Witcher'

Fans van de Netflix serie ‘The Witcher’ moeten nog even geduld hebben, het vervolg op het verhaal van Geralt of Rivia bereikt het streamingplatform namelijk pas in 2021. Om de wachttijd te helpen over

Casey Affleck: al even discreet als verbluffend

Wie bekend is met Ben Affleck, kent misschien ook zijn kleinere broer, Casey. Hij staat minder in de schijnwerpers dan zijn bekendere broer, maar Casey heeft zich desalniettemin al meermaals ondersche

De glansrollen van Geert Van Rampelberg

Heb je zin in een spannende film vanavond? Dan stem je om 21u50 best af op VTM voor ‘De Behandeling’. De Vlaamse Film uit 2014 is gebaseerd op het boek ‘The Treatment’ van Mo Hayder. Één van de hoofdr

Maak kennis met de populairste, kindvriendelijke Youtube-influencers

De verveling slaat soms genadeloos toe tijdens de zomermaanden, niet in het minst bij de jeugd. Zeker in deze coronatijden is het geen sinecure om de dagen gevuld te krijgen met buitenactiviteiten. He

Robin Williams, veel meer dan een komisch natuurtalent

Vandaag dag op dag zes jaar geleden overleed één van de grootste comedians van zijn generatie: Robin Williams. Dat de acteur niet enkel uitblonk in komische rollen maar een brede waaier aan emoties aa

Netflix pakt uit met nieuwe realityshow: 'Indian Matchmaking'

'Indian Matchmaking' kwam al bijna een maand geleden uit op Netflix. In die vier weken hebben heel wat mensen een mening kunnen vormen over het enigszins verrassende programma. Maar hoe zit de reality

Veel meer dan Rachel uit ‘Friends’: de beste filmrollen van Jennifer Aniston

Vanavond zendt Q2 de romcom ‘Picture Perfect’ uit, met een Jennifer Aniston in de fleur van haar carrière. Dat de ravissante actrice veel meer in haar mars heeft dan haar iconische rol van Rachel in d

Nieuws van het esport-front

Wie houdt Liquid en Cloud9 uit finale van LCS-zomersplit?

Het reguliere seizoen van de LCS-zomersplit liep afgelopen weekend ten einde en in tegenstelling tot het LEC beginnen de Noord-Amerikaanse teams deze donderdag aan de play-offs. Hopelijk zal de laatst

Belgian League: Sector One wint tweede titel op rij

KVM Esports maakte het hun niet gemakkelijk, maar uiteindelijk zijn het toch de “Foxes” die zich tot kampioen hebben gekroond van de zomersplit op League of Legends. Maandagavond ging de grote finale

LG R6S: Activit-E eindigt als eerste, WanteD en Mouseplayz plaatsen zich voor de play-offs

Afgelopen maandag heeft de Louvard League-groepsfase op Rainbow Six Siege zijn geheimen prijsgegeven. Twee teams bekampten elkaar voor de eerste plaats, terwijl vier andere teams streden voor de twee

RLCS Season X: Team BDS wint eerste regional, Belgische coach ChaOs eindigt 10e

Afgelopen weekend werd de eindfase van de Europese fall split van de Rocket League Championship Series afgewerkt. In de play-offs trok het Frans-Spaanse BDS-team het laken naar zich toe. Sinds het beg

Finale Belgian League: stoot KVM Esports Sector One van de troon?

Maandag staat in het teken van de grote finale! Na enkele weken van competitie en play-offs hebben twee teams de finale van de League of Legends zomersplit bereikt. Terwijl Sector One logischerwijs op

ScreaM gaat aan de slag als Valorant-prof bij Team Liquid

Team Liquid, de Amerikaanse organisatie die beschouwd wordt als een van de belangrijkste binnen de esportswereld, heeft zijn nieuwe team op Valorant aangekondigd en een Belg maakt er deel van uit! We

Europese topteams treffen elkaar op DreamHack Open Summer 2020

De DreamHack Open Summer 2020 vindt plaats van 8 tot 16 augustus in Europa, Amerika, Azië en Oceanië. Belangrijk om te weten: het evenement zal enkele van de beste Europese teams samenbrengen! In Euro

ESL Benelux Championship kondigt zijn winterseizoen aan

De ESL Benelux Summer had dit jaar veel verrassingen en wendingen in petto op zowel CSGO als Clash of Clans, vanaf de eerste kwalificatiewedstrijden in maart tot de finales in mei. ESL Benelux wilde d

LG R6S: Team 86 en Activit-E plaatsen zich voor de play-offs

Het einde van de groepsfase van de Rainbow Six Siege-competitie nadert met rasse schreden en twee teams hebben zich al gekwalificeerd. Vier teams zullen op de laatste dag strijden om de resterende twe

NA- en GOS-teams krijgen met IEM New York laatste kans op kwalificatie voor de Major van Rio

Op 6 oktober begint de IEM New York 2020, met 32 uitgenodigde teams en $250.000 aan prijzengeld. Het toernooi is de laatste kans voor de Noord-Amerikaanse en GOS-teams om zich te kwalificeren voor de

FIFA 21: de eerste indrukken

Ook al ligt de release van FIFA 21 nog enkele weken in de toekomst, de informatie over het voetbalspel begint binnen te sijpelen. Het is dan ook tijd om de eerste beschikbare informatie over de nieuwe

Belgian League: Mechelen overklast Aethra en vervoegt Sector One in finale

Afgelopen maandag kwamen KVM Esports en Aethra elkaar tegen in de halve finale van de Belgian League-zomersplit. Een ultieme BO3 besliste over de tegenstander van Sector One in de finale. Ondanks een

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?