Wie is de stem achter jouw favoriete animatiepersonage?

Animatiefilms zijn er voor groot en klein, maar wat als de allerkleinsten geen Engels verstaan en nog geen ondertitels kunnen lezen? Dan komen stemacteurs een handje toesteken. Deze acteurs leenden hun stem uit aan de leukste animatiepersonages. 

Sien Eggers als Dory

De innemende peettante van de Vlaamse situatiehumor mocht tot twee keer toe de stem van de vergeetachtige vis Dory inspreken: in 2003 voor het bekroonde 'Finding Nemo' en dertien jaar later voor het vervolg 'Finding Dory'. Vlaanderen smulde van haar verwarde en nerveuze typetjes in 'In De Gloria', de veelgeprezen sitcomserie van Jan Eelen. Eggers leek dus geknipt voor de rol, die ze met verve vervulde.

Jeroen Meus als Koksmurf

Of stemacteurs ook altijd echte acteurs zijn? Nee hoor! Maar ze moeten wel goed bij hun personage passen. In het geval van Jeroen Meus zat dat helemaal goed, want hij sprak in 2011 de stem van Koksmurf in voor 'De Smurfen'. In de film worden Koksmurf en zijn smurfenvrienden door Gargamel naar New York City gelokt, waar het niet veilig is voor de kleine blauwe vrienden. Lukt hen om terug naar hun eigen wereld te gaan?

Dina Tersago als Colette

De Miss België van 2001 maakte in 2007 deel uit van een stemmencast met onder anderen Michael Pas en Stan Van Samang voor de achtste Pixar-film 'Ratatouille'. Tersago sprak de stem in van Colette, de enige vrouwelijke kok van een Parijs restaurant. De kokkin begint een romance met de stuntelige Alfredo Linguini, de nieuwe kok die het na enig oefenwerk met zijn rattenvriend schopt tot sterrenchef.

Jelle Cleymans als Kuifje

In 2011 kwam 'De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn' in de cinemazalen. Het was Jelle Cleymans die zijn stem leende aan de jonge blonde held. In het verhaal koopt Kuifje een miniatuurschip genaamd 'De Eenhoorn', waar tot zijn grote verbazing een tip over een verborgen schat in schuilt. Alleen wordt hij ontvoerd voor hij het kan uitzoeken. 


Koen Wauters als Bliksem McQueen

Zanger en presentator Koen Wauters is beroemd in Vlaanderen als frontman van de Vlaamse popgroep Clouseau, maar heeft hier en daar ook wat werk geleverd als stemacteur. Zo sprak hij in 2011 de stem in van Bliksem McQueen in de Vlaamse versie van 'Cars 2'. Ook zijn broer Kris kreeg een rol in de film: hij speelde de groene terreinwagen Miles Axlerod.

Top