One day, one goal: de masterclass van Ronaldo in de UEFA Cup-finale

Sport | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: een wervelende 'Fenomeno' in de UEFA Cup-finale van 1998.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Laten we niet rond de pot draaien. Lazio zat de hele finale in de broekzak van Inter Milaan. Zamonarro en Zanetti brachten Inter op een 2 -0 voorsprong en alle bestuurslui leken zich al klaar te maken om de eer op te strijken. Maar dat was die dag bijzaak.

Supporters van beide teams bleven die avond geconcentreerd kijken om een zeldzaam natuurverschijnsel te bewonderen: Ronaldo. De Braziliaanse spits, net overgekomen van FC Barcelona, zoog de aandacht naar zich toe met zijn atletische speelstijl en fluwelen balstrelingen. Veldspelers, supporters, het stadionpersoneel en zelfs de poetsvrouw hielden hun adem in als hij de bal in de voeten kreeg.
 
De hele match lang woog hij op de defensie van Lazio en zwenkte hij zijn Braziliaanse lijf sierlijk weg van inschuivende Lazio-benen.  Met onmogelijke bewegingen toverde hij zich uit penibele situaties en leerde hij zijn publiek de ‘Elastico’ kennen. Een schijnbeweging die vandaag nog indruk wekt.

Moment de gloire

Hét moment van de match kwam echter in de zeventigste minuut. ‘Il Fenomeno’ wordt diep gestuurd en draaft zich een weg naar het doel van Lazio.  Ronaldo zou Ronaldo niet zijn als hij hier niet wist wat te doen. Een schijnbeweging naar links, het publiek veert op. Schijnbeweging naar rechts en mensen grijpen zich stilaan aan elkaar vast. Doelman Marchegiani verliest op dat moment het wankele evenwicht en wordt kinderlijk weggezet. Drie - nul. Match gespeeld en finale gewonnen. Ronaldo groet het publiek.

Lang kan het Italiaanse publiek jammer genoeg niet genieten van Ronaldo. In zijn tweede seizoen bij Inter begeeft zijn knie het om nooit helemaal te herstellen. Ploegmakkers en clubdokters grepen zich naar het hoofd en pas na twintig maanden revalideren verscheen Ronaldo terug op het veld. Net op tijd om Brazilië aan een wereldtitel te helpen en om zijn droomtransfer naar Real Madrid te versieren, waar ‘Il Fenomeno’ ook schitterde.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top