Vijf medische films die je moet gezien hebben

Films | Nu de coronacrisis bikkelhard toeslaat, is het voor heel wat mensen uit de medische sector pompen of verzuipen. Om net hen een hart onder de riem steken, kozen wij voor jullie vijf films uit waar verpleegsters, zorgkundigen, dokters of medische situaties in voorkomen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The English Patient (1996)

Kunnen we beter beginnen dan met deze klassieker uit 1996? De film, gebaseerd op een gelijknamige roman, won maar liefst negen Oscars. Het verhaal van dit romantisch oorlogsdrama gaat over een ernstig gewonde piloot, vertolkt door Ralph Fiennes, die belandt in een Italiaans veldhospitaal aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij zal er verzorgd worden door een verpleegster, gespeeld door Juliette Binoche. De piloot leidt ook aan geheugenverlies, maar stilaan komen zijn herinneringen terug boven.

Patch Adams (1998)

Een waar gebeurd verhaal waarin wijlen Robin Williams schittert, kunnen we niet zomaar laten liggen. Na een zelfmoordpoging van zijn vader besluit het hoofdpersonage Patch Adams dat hij arts wil worden. De man heeft daarnaast veel ideeën om de zorgsector te veranderen. Hij is ervan overtuigd dat wanneer je patiënten laat lachen en plezier maken, ze sneller zullen genezen. Maar zijn ideeën worden niet door iedereen in de medische en wetenschappelijke gemeenschap aanvaard.

Tot Altijd (2012)

Ook een Vlaamse film mocht niet ontbreken in het lijstje. Tot Altijd, de tweede langspeelfilm van regisseur Nic Balthazar, wakkert de discussie over euthanasie aan. Het waargebeurde verhaal draait rond Mario Verstraete, gespeeld door Koen De Graeve, die omwille van de ziekte MS euthanasie wil aanvragen. De wetgeving was daar echter nog niet op voorzien. Zijn beste vriend Thomas, gespeeld door Geert Van Rampelberg, komt als dokter in een emotionele en ethische rollercoaster terecht. Uiteindelijk zal Mario in 2002 de eerste patiënt zijn die zich laat euthanaseren.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

Nog een klassieker, eentje uit 1975, met deze keer Jack Nicholson in de hoofdrol. Deze ijzersterke film, tevens een boekverfilming, zou vijf Oscars in de wacht slepen. Vrijbuiter Randle (Nicholson) wordt van een werkgevangenis overgeplaatst naar een psychiatrische kliniek om te worden geëvalueerd. Randle ziet er de lol wel van in. Zijn afdeling is afgeladen met zonderlingen en de rebelse Randle haalt het beste in hen boven. De ijzige hoofdverpleegster ­Ratched (gespeeld door Louise Fletcher) is minder gediend van al die reuring en gaat de strijd aan met Randle, tot het bittere einde.

Good Bye, Lenin! (2003)

Tot slot nog een specialleke met Good, Bye Lenin!, een Duitse tragikomedie uit 2003. Het verhaal draait rond de familie Kerner, waarbij de extreem socialistische moeder Christiane in coma geraakt. Op dat moment is nog sprake van een Oost- en West-Duitsland, maar wanneer Christiane terug ontwaakt, is Duitsland weer herenigd. Haar hart is echter zo zwak, dat elke shock fataal zou kunnen zijn. En wat zou meer choquerend zijn dan de val van de Berlijnse Muur en de triomf van het kapitalisme in haar geliefde land? Om zijn moeder te redden, maakt zoon Alex van het appartement waar ze wonen een eiland in het verleden, een soort van socialistisch museum, waar zijn moeder liefdevol voorgehouden wordt dat er niets is veranderd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top