One day, one goal: Patrice Loko knalt PSG van de mat

Onze One day, one goal brengt ons vandaag naar Patrice Loko. Deze voormalige Franse aanvaller maakte vooral naam en faam in de jaren 90. Hij maakte deel uit van een succesvolle generatie bij de Bretoense club FC Nantes, dat zich tot Frans kampioen kroonde in het seizoen 1994-1995. In dat jaar werd hij ook topschutter. Een van zijn goals toen, tegen PSG, werd er eentje om in te lijsten.

Wie de laatste jaren kijkt naar de eindrangschikkingen van Nantes, zal merken dat de club sinds 2014 een degelijke middenmotor is in de Franse Ligue 1. Tussen 2006 en 2013 ging het heel wat minder. Nantes was een typische jojoclub, eentje die bengelde tussen de eerste en tweede afdeling. Dit gecombineerd zou je haast niet verwachten dat Nantes een fraai palmares heeft in eigen land. De club werd in het verleden acht keer Frans kampioen en won tevens drie keer de Franse beker.  

Een van die titels werd van dichtbij meegemaakt door Patrice Loko. Loko zette zich begin jaren 90 door bij de Bretoense club. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. In 1993 werd hij voor het eerst opgeroepen voor de Franse nationale ploeg. Maar pas in het seizoen 1994-1995 kent hij zijn absolute boerenjaar.

Een echte kampioenengoal

In dat seizoen verpulverde Nantes de tegenstand. Van start tot einde zou de club op kop staan van het klassement. Loko kroonde zich met 22 goals tot topschutter van de Ligue 1.

Op speeldag vijf ontving Nantes het Paris Saint-Germain van onder meer David Ginola en George Weah. Nantes rekende naast Loko ook op Nicolas Ouédec en Reynald Pédros in zijn aanvalslinie. Daarachter knapten middenvelders Christian Karembeu en Claude Makélélé het vuile werk op.

De wedstrijd zou maar één doelpunt krijgen, maar wat voor eentje. Na een snelle inworp speelde Loko met een boogballetje zijn ploegmaat Pédros aan. Die besloot met een soortgelijke actie Loko opnieuw vrij te spelen. De spits twijfelde niet en nam de bal vol op de rechterwreef. PSG-doelman Bernard Lama had geen schijn van kans.

Te vroeg naar PSG?

Het doelpunt typeerde dat jaar de speelstijl van Nantes. Wachtend op een fout van de tegenstrever probeerde het team vervolgens snel toe te slaan, met veel passes in één keer. Op balbezit spelen, lag niet in de aard van het Nantes van dat seizoen.

Nantes kroonde zich dat jaar tot kampioen, met amper één verliespartij en 71 gemaakte goals. Na zo’n uitzonderlijk seizoen besloot Loko meteen andere oorden op te zoeken. Hij koos voor een contract bij PSG, maar daar zou hij in de drie jaar dat hij er actief was nooit meer tot volle ontplooiing komen. Na omzwervingen bij nog zes Franse clubs hing hij in 2004 zijn schoenen op 34-jarige leeftijd aan de haak.

Ligue 1

Bekijk alles
Top