Terugblik op het vreemde seizoen in de JPL (16) - Waasland-Beveren, gered door de licentieperikelen van andere clubs?

Sport |
Het seizoen 2019-2020 in de Jupiler Pro League is stilgelegd. Het coronavirus heeft over het laatste fluitsignaal beslist. Definitief of voorlopig? Dat zal de toekomst uitwijzen. In afwachting bekijken we het voorbije seizoen van de 16 ploegen in de hoogste Belgische voetbalklasse.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In het seizoen 2018-2019 eindigde Waasland-Beveren op de 15e plaats, met 7 punten voorsprong op Lokeren die naar 1B zakte. Met de bescheiden middelen waarover het beschikte, was de doelstelling van het bestuur voor deze editie van de Jupiler Pro League dan ook duidelijk: het behoud. Dat het niet makkelijk zou zijn, was ook meteen duidelijk, zeker nadat de club uit de Freethiel spelers als Ampomah en Boljevic tijdens de zomer moesten laten gaan.
 
Het was meteen crisis in het Waasland, want na 1 op 18 werd Adnan Custovic de laan uitgestuurd en vervangen door Arnaud Mercier. De trainerswissel bleek aanvankelijk zijn vruchten af te werpen, want de Waaslanders kenden vier speeldagen op rij geen nederlaag, goed voor 6 op 12. Dat bracht hun totaal aantal punten voor de eerste tien duels op 7 op 30. Met overwinningen tegen Kortrijk en Standard haalde Waasland-Beveren opnieuw 7 op 30 en leek het op weg naar het behoud. Een 6 op 6 en een voorsprong van 9 punten op Cercle Brugge op 8 speeldagen van het einde van de reguliere fase van de competitie moesten de Waaslanders veel vertrouwen hebben gegeven dat het behoud verzekerd was. 
 
Maar dan zette Cercle een fabelachtige 12 op 12 neer en Waasland-Beveren viel met een 0 op 21 helemaal stil. Arnaud Mercier werd op zijn beurt bedankt voor bewezen diensten. 
Wat wordt het lot van Waasland-Beveren? Het stilzetten van de competitie en de licentiezorgen van Moeskroen, Oostende en Standard bieden misschien een onverwachte reddingsboei voor de Vlaamse club.
 
De sterren van Waasland-Beveren in de Jupiler Pro League
 
Beni Badibanga: van de ex-speler van Standard kan misschien nog altijd meer worden verwacht, maar toch kende hij een goed seizoen in moeilijke omstandigheden. Hij was goed voor 2 goals en 2 assists in 28 van de 29 JPL-matchen, met een voet in 19% van de doelpunten van zijn ploeg.
 
Yuki Kobayashi: de Japanse middenvelder liet ook mooie dingen zien in dit niet al te gemakkelijke seizoen. Met zijn 2 goals en 2 assists was hij nog niet de opvolger van Morioka, maar toch was hij betrokken in 22% van de goals van zijn ploeg: een mooi bewijs van zijn waarde voor Waasland-Beveren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top