On this day: VS boycot Olympische Spelen in Moskou

Het is vandaag exact 40 jaar geleden dat de Verenigde Staten de Olympische Zomerspelen in Moskou zouden boycotten. De Amerikanen protesteerden op deze manier tegen de Sovjet-invasie, vier maanden eerder, in Afghanistan.

Historisch gezien werden tal van sportwedstrijden geregeld beïnvloed door politieke beslissingen. Vandaag verlamt de coronacrisis de sportwereld, in de Tweede Wereldoorlog werd sport als propagandamiddel gebruikt.

Op 12 april 1980 werden de Olympische Spelen, het grootste internationale sportevenement, opgeschud door geopolitieke strubbelingen. Zo besloot de VS namelijk de Spelen in Moskou te boycotten. Toenmalig VS-president Jimmy Carter waarschuwde voordien al dat hij geen Amerikaanse atleten naar Moskou zou sturen indien de Sovjet-Unie haar troepen uit Afghanistan niet zou weghalen.

Muhammad Ali zet druk op andere landen

De Amerikaanse regering oefende de nodige druk uit op andere landen, vooral NAVO-leden, om hun voorbeeld te volgen. Er kwam een stevige haar in de boter te zitten tussen de VS en de internationale olympische federaties, die ondanks de druk hun best wilden doen om de belangen van de atleten te beschermen.

De VS zette onder meer boksboegbeeld Muhammad Ali in om bepaalde landen zoals Tanzania, Senegal en Nigeria, te overtuigen om niet naar Moskou af te zakken. De verleidingspoging van de Amerikanen mislukte echter.

Toch zouden 66 landen beslissen om niet naar Moskou te trekken, waaronder Japan, West-Duitsland, Canada en Argentinië. Ook China, niet meteen een bondgenoot van de Verenigde Staten, stuurde zijn kat.

West-Europa toch naar Moskou

De Amerikanen besloten in 1980 dan maar zelf een sportevenement te organiseren, als tegenhanger van de Spelen. De Liberty Bell Classic zag eenmalig het levenslicht. Verscheidene landen gingen in op de Amerikaanse uitnodiging, waaronder China, Italië, Turkije en West-Duitsland.

Andere landen steunden dan wel de Amerikaanse boycot, toch besloten onder meer België, Frankrijk en Australië om wel af te zakken naar Moskou. Zij uitten hun ongenoegen door niet op te dagen tijdens de openingsceremonie.

Zoals verwacht, volgden er represailles vier jaar later, toen de Olympische Spelen georganiseerd werden in Los Angeles. De Sovjet-Unie boycotte op haar beurt de Spelen van 1984 en vond 13 bondgenoten die eveneens afwezig bleven. Roemenië en het toenmalige Joegoslavië waren de enige communistische landen die naar Los Angeles afzakten.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?