50 jaar geleden kondigde Paul McCartney het einde van The Beatles aan: wat is er van hen geworden?

Muziek | Op 10 april 1970 zorgt een interview van Paul McCartney voor een schokgolf in de muziekwereld. Het emblematische lid van The Beatles laat verstaan dat de mythische rockgroep geen albums meer zal opnemen. Vijftig jaar na datum hebben de vier genieën uit Liverpool echter niets moeten inboeten aan populariteit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wanneer "Let it Be", het laatste album van The Beatles, op 8 mei 1970 in de rekken ligt, bestaat de groep eigenlijk al niet meer. Een maand voordien lanceerde Paul McCartney zijn eerste solo-album, het einde van het fantastische avontuur van de Fab Four. Het nieuws slaat in als een bom, maar was toch enigszins voorspelbaar.

Hoogoplopende spanningen

Ook al kent de groep al meer dan een decennium lang wereldwijd succes, toch lopen de spanningen tussen de bandleden eind de jaren 60 hoog op. Vooral John Lennon en Paul McCartney liggen geregeld overhoop. Meerdere incidenten liggen aan de basis van het uiteenvallen van het iconische viertal.

Zo is er onder meer het overlijden van hun manager Brian Epstein, de alomtegenwoordigheid van Yoko Ono - de vrouw van John Lennon - in de opnamestudio's (tot grote ergernis van de overige bandleden), de beslissing om niet langer op tournee te gaan en de meningsverschillen omtrent de muzikale visie. In 1969 laat John Lennon, vaak gezien als de ziel van de band, in het grootste geheim vallen dat hij wel eens de deur achter zich zou kunnen dichttrekken en vanaf dat moment begint ieder aan zijn eigen soloproject te werken.

De publieke aankondiging van McCartney is dan ook het doodsvonnis van de mythische band. Eind 1970 hadden The Beatles maar liefst 500 miljoen albums verkocht en waren ze, volgens John Lennon, zelfs "beroemder dan Jesus Christus".

Vruchtbare solocarrières

De vier mannen met de wapperende manen beginnen dus elk aan hun solocarrière. John Lennon is zeker degene die het meest van zich doet spreken in het volgende decennium. Met zijn echtgenote Yoko Ono schrijft hij het beroemde vredeslied 'Imagine' dat vandaag nog steeds gezien wordt als een van de beste popliedjes ooit. Lennon engageert zich voor wereldvrede en voor het klimaat, maar komt in 1980 tragisch aan zijn einde. Op 8 december wordt hij voor zijn deur vermoord door een gestoorde fan.

Paul McCartney brengt een eerste solo-album uit voor hij in 1973 samen met zijn vrouw The Wings opricht. De groep kent succes, totdat ze in 1981 opgedoekt wordt. Na zijn avontuur bij The Beatles, laat Paul McCartney nog 22 studio-albums op de wereld los. Op 77-jarige leeftijd is hij nog steeds in topvorm. Normaal gesproken zou hij deze zomer op het podium van TW Classic staan, maar de kans is reëel dat het coronavirus daar een stokje voor steekt.

De overige twee ex-Beatles, Ringo Starr en George Harrison, kennen allebei ook succes, zij het wat discreter. Drummer Ringo neemt verschillende albums op en slaagt er zelfs in zijn voormalige collega's opnieuw te verenigen op "Ringo". Na enkele verschijningen op het witte doek en een pauze in de jaren 80, vormt Ringo Starr de "All-Starr Band", waarmee hij in wisselende bezetting 10 live-albums opneemt tussen 1990 en 2010.

Georges Harrison, op zijn beurt, is succesvol met zijn eerste echte album "All Things Must Pass". Hij stort zich ook op de wereld van de cinema en produceert er de Monthy Python-film "The Life of Brian", waarin hij ook zelf een cameo doet. De artiest kent daarna zowel hoogtes als laagtes en knoopt weer aan met het succes dankzij "All Those Years Ago", een eerbetoon aan John Lennon waar ook Paul McCartney en Ringo Starr aan meewerkten. In 1988 brengt hij twee albums uit met zijn groep Traveling Wilburys, met naast Harrison, Roy Orbison, Tom Petty, Jeff Lynne en Bob Dylan. Harrison overlijdt aan kanker in 2001.

Populariteit blijft intact

Ondanks hun respectievelijke solocarrières en het feit dat ze zich sinds de breuk samen nooit meer publiekelijk vertonen, staan The Beatles op de rand van een reünie midden jaren 70. Die komt er echter uiteindelijk niet wegens problemen met de rechten.

Vandaag de dag blijven The Beatles de artiesten die het meeste albums verkochten wereldwijd. Ook hun populariteit blijft na al die jaren meer dan intact. In de jaren 80 schatte EMI het aantal verkochte cd's en vinylplaten op meer dan een miljard. Dat cijfer is sindsdien natuurlijk blijven stijgen. The Beatles zouden nu al afklokken op meer dan twee miljard and counting.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top