One day, one goal: 'Fantoomdoelpunt' Johan Cruijff slaat Camp Nou met verstomming

Sport | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: de vliegende hakbal van Johan Cruijff.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hendrik Johannes Cruijff, kortweg Johan Cruijff, staat te boek als een van de grootste voetballers die de wereld ooit heeft mogen aanschouwen. De Nederlandse technicus scheerde hoge toppen bij zijn jeugdclub Ajax en drukte zowel als speler als als trainer zijn stempel bij de Catalaanse grootmacht FC Barcelona.

Ingehaald als 'De Verlosser' moest de toen 26-jarige Cruijff FC Barcelona in het seizoen 1973-1974 na 14 jaar droogte een nieuwe titel bezorgen. Enkel zo kon voor eens en voor altijd paal en perk gesteld worden aan het dictatoriale regime van Franco, die de ploegen uit de hoofdstad en vooral Real Madrid in het hart droeg.

Onmogelijk doelpunt mept Atlético Madrid uit de titelrace

Om Barça een nieuwe titel te bezorgen, moeten Cruijff en de zijnen dat seizoen afrekenen met die andere ploeg uit Madrid, Atlético, dat in de loop van het seizoen een meer dan te duchten tegenstander blijkt te zijn.

Op 22 december 1973 nemen beide ploegen het tegen elkaar op in een tot de nok gevuld Camp Nou. De teams lijken met een scoreloos gelijkspel de kleedkamers in te trekken, maar dat is buiten het nummer 14 van FC Barcelona gerekend.

Zijn Spaanse ploegmaat Carles Rexach zet zich net voor rust door op de rechterflank en schakelt een verdediger uit. Met zijn linker verstuurt hij een voorzet die over alles en iedereen heen lijkt te waaien. Maar Cruijff voelt zijn moment gekomen, sprint richting doel en lanceert zichzelf. Met een onnavolgbare kattensprong slaagt hij erin de bal vanop borsthoogte met zijn hak te beroeren en over een stomverbaasde Miguel Reina tegen de touwen te werken. 1-0 en Camp Nou in de zevende hemel.

In de tweede helft zullen ook Rexach (voor Barcelona) en José Garate (voor Atlético Madrid) hun naam nog op het scorebord plaatsen. De 2-1 overwinning van Barça gaat echter de annalen in als de match met het 'fantoomdoelpunt' van de Vliegende Hollander Cruijff. 'Fantoomdoelpunt' omdat niemand het mogelijk achtte om vanuit zo'n positie toch nog de netten te vinden.

De overwinning tegen dichtste concurrent Atlético zet Barcelona definitief op weg naar hun eerste landstitel sinds 1960. Cruijff zal het seizoen afsluiten met 16 treffers, eentje minder dan clubtopschutter Martial.

Herbekijk de hoogtepunten van de partij, met het fenomenale doelpunt van Johan Cruijff hieronder:


Totaalvoetbal en tiki taka maken furore

Voor Cruijff zal het echter de enige titel in Catalaanse loondienst blijven. Na zijn definitieve afscheid in 1984, maakte de Nederlandse virtuoos een geslaagde doorstart als trainer. Opnieuw passeerde hij bij zowel Ajax als FC Barcelona en vooral bij deze laasten zou hij zijn stempel op de recente voetbalgeschiedenis drukken.

Onder Cruijff zag het totaalvoetbal namelijk het levenslicht. Tiki taka, met focus op balbezit en techniek. En belangrijk voor de toekomst van de Catalaanse grootmacht, ook de jeugdopleiding werd op dezelfde leest geschoeid. Met het 'Dream Team' bracht Cruijff onder meer vier landstitels en de allereerste Champions League naar Camp Nou. Ene Pep Guardiola zou de leerstijl van Cruijff later perfectioneren, om Barcelona eens te meer naar ongekende hoogten te stuwen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top