One day, one goal: David Beckham bevrijdt een hele natie

Sport | In zijn laatste kwalificatiematch voor het WK 2002 tegen Griekenland zat Engeland in vieze papieren. Een klasseflits van kapitein David Beckham trok de Engelsen uit het slop en kroonde de stijlvolle middenvelder tot held van de natie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Engelse supporters zullen de namiddag van 6 oktober 2001 niet snel vergeten. De Three Lions moesten minstens even goed doen als de Duitsers om hun kwalificatie voor de eindfase van het WK 2002 veilig te stellen.
 
Wat een loutere formaliteit had moeten zijn, draaide uit op een nachtmerrie. De Grieken verrassen de Engelsen via Angelos Charisteas: 0-1. Engeland komt maar niet in zijn spel.

Chirurgische precisie

Een zucht van verlichting gaat door het stadion als invaller Teddy Sheringham een vrije trap van David Beckham in de 68e minuut tegen de netten kopt. Maar de Engelse vreugde is van korte duur: enkele seconden later profiteert Demis Nikolaidis van een aarzeling in de defensie van de Three Lions om de Grieken weer op voorsprong te zetten. Een ijskoude douche.
 
De kwalificatie lijkt verder weg dan ooit, terwijl de seconden en minuten wegtikken. In de blessuretijd vormt een fout van Konstantinidis op 25 meter van de Griekse kooi de allerlaatste kans voor de troepen van Eriksson. Het hele stadion houdt zijn adem in wanneer David Beckham achter de bal gaat staan.

De speler van Manchester United neemt zijn aanloop en verstuurt een juweeltje richting winkelhaak. De Griekse doelman staat aan de grond genageld, Old Trafford ontploft. Engeland pakt zijn ticket voor zijn elfde WK-deelname, want Duitsland speelt 0-0 gelijk tegen Finland.
 

Doelpunt van de verzoening

“Het was één van de beste momenten van mijn leven”, zou Beckham later verkondigen. “Het was niet de allermooiste match, maar we hebben nooit opgegeven.” Bovenop de WK-kwalificatie zou het doelpunt ook de verzoening opleveren van de Engelse kapitein met de supporters. Zijn uitsluiting tegen Argentinië in de achtste finales van het WK 1998 werd hem voordien nog steeds door het gehele koninkrijk kwalijk genomen. Met tien verloren de Engelsen in de strafschoppenserie. Beckham was de zondebok en werd door pers en publiek door het slijk gehaald, tot doodsbedreigingen toe.
 
Engeland zou uiteindelijk in de kwartfinale van het WK 2002 stranden, waar het uitgeschakeld wordt door Brazilië, de latere eindwinnaar. Een zekere Ronaldinho zou het winnende doelpunt maken op vrije trap, die ook hem nog lang zou bijblijven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top