King Kompany, leidersfiguur in en naast de kleedkamer

Sport | Verrassing in voetballand: Vincent Kompany hangt met onmiddellijke ingang zijn voetbalschoenen aan de haak en wordt full-time coach van RSC Anderlecht. Een portret van een van de beste verdedigers ter wereld, al werd zijn carrière al te vaak gefnuikt door blessures.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 10 april 1986. In de Noordwijk, een arme buurt in Brussel, wordt een Congolees-Belgisch kind op de wereld gezet. Vincent Jean Mpoy Kompany leert voetballen op de pleintjes in de buurt en wordt al snel opgemerkt door de scouts van topclub Anderlecht.

Zes titels later (4 met Manchester City en 2 met Anderlecht) keert hij midden 2019 terug naar de bakermat om Anderlecht haar positie aan de top van het Belgisch voetbal terug te bezorgen. Een project dat maar moeilijk van de grond geraakt, zeker omdat de dubbele pet van King Kompany (speler en trainer) voor onduidelijkheid zorgt. Frank Vercauteren wordt opgetrommeld om het een en ander recht te trekken en dat lukt in eerste instantie ook, zij het met meer pragmatisch voetbal. Kompany, die zich in de voorbereiding tegen Saint-Etienne opnieuw blesseert, besliste vandaag om zijn voetbalcarrière stop te zetten en zich volledig te storten op de rol als hoofdcoach van RSCA. Al ontbeert hij daarvoor (voorlopig) de nodige diploma's...

Titularis op 17-jarige leeftijd

Al bij de jeugd van Anderlecht staat Kompany te boek als een van de grootste talenten die de club rijk is. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat hij furore zou maken in de hoofdmacht van paars-wit.

Op 1 juli 2003 tekent hij zijn eerste profcontract bij de ploeg van zijn hart. Hij maakt meteen de overstap naar de A-kern en wordt daar zes maanden later vergezeld door een ander talent uit Neerpede: Anthony Vanden Borre. Nog dezelfde maand maakt de pas 17-jarige verdediger al zijn officieel debuut, in de Champions League-voorronde tegen Rapid Boekarest. De technisch vaardige verdediger groeit meteen uit tot titularis en mag in zijn eerste jaar profvoetbal ook zijn eerste kampioenstrofee op de schouw bijzetten. Daarnaast wordt de pas 18-jarige Kompany verkozen tot Jonge Profvoetballer van het Jaar.

Het jaar erop vergaat het paars-wit een stuk minder, maar dat verhindert Kompany er niet van om met alle individuele prijzen aan de haal te gaan. Hij krijgt de Gouden Schoen met maar liefst 403 punten voorsprong - een record - en mag ook de trofee van Profvoetballer van het Jaar in ontvangst nemen.

Ondertussen heeft de jonge Anderlecht-speler ook al zijn debuut gevierd bij de nationale ploeg. Bondscoach Aimé Antheunis laat hem debuteren in een oefeninterland tegen Frankrijk op 18 februari 2004. Het begin van een sleutelrol in de as van de Gouden Generatie Rode Duivels.

In het seizoen 2005-2006 wordt de nog steeds maar 19-jarige Kompany voor het eerst geteisterd door blessures, een euvel dat hem zijn carrière lang zou achtervolgen en hem ook de bijnaam 'Man van Glas' zou opleveren. Anderlecht wordt opnieuw kampioen en Kompany dwingt een transfer af naar Hamburg.

Internationale furore

Bij het Duitse HSV moet hij de opvolger worden van zijn landgenoot Daniël Van Buyten. Hij kan er echter niet aarden en wordt al te vaak afgeremd door blessures. Ten tijde van de Olympische Spelen van 2008 komt het tot een openlijk conflict tussen de club, die de Rode Duivel in eerste instantie niet wou afstaan, en Kompany, die maar al te graag wou afreizen naar China. De koppige Kompany legt de teamorders naast zich neer en begeeft zich tegen de wil van zijn ploeg in toch naar Peking. Voor Kompany zelf loopt het toernooi echter op een sisser af, want hij pakt meteen al rood in de openingswedstrijd. De Rode Duivels zelf finishen later wel op een knappe vierde plaats - de start van een veelbelovende generatie.

De verzuurde relatie zorgt er echter voor dat Kompany moet uitkijken naar een nieuwe werkgever en dat wordt  uiteindelijk Manchester City. Hij arriveert op het juiste moment bij the Citizens, want de Engelse club is net overgenomen door de Abu Dhabi United Group die op geen stuiver meer of minder kijkt om de club te laten uitgroeien tot de succesrijkste ter wereld.

Vince the Prince groeit uit tot het boegbeeld van de revival van City. Met belangrijke goals - denken we bijvoorbeeld aan de buffelstoot tegen Manchester United op 30 april 2012 - en ijzersterke prestaties bezorgt Kompany de Sky Blues de titel in 2012 en 2014.

De jaren nadien zou Kompany door veelvuldig blessureleed vooral uitgroeien tot de kapitein in de kleedkamer. Toch zou hem er dat niet van verhinderen om, indien hij fit was, opnieuw belangrijke goals voor zijn team te maken. Zowel in 2018 als 2019 zou Manchester City opnieuw de titel wegkapen, in dat laatste jaar niet in het minst dankzij een fenomenale treffer van Kompany op de voorlaatste speeldag.

Ook bij de Rode Duivels is King Kompany ondertussen uitgegroeid tot een steunpilaar. Onder Marc Wilmots plaatsen de Duivels zich voor het WK 2014, het eerste grote toernooi sinds het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Kompany moet wel verstek laten gaan voor EURO 2016, maar op het WK 2018 is hij net op tijd fit om mee deel uit te maken van het team dat de bronzen medaille meeneemt uit Rusland.

Zijn plaatsje in de eeuwigheid lijkt geboekt, maar op 19 mei 2019 treedt Kompany naar buiten met een open brief. Na 11 jaar komt er een einde aan zijn geslaagd huwelijk met City.

Van speler-coach naar full-time coach

In de nadagen van zijn carrière wil Vinnie namelijk nog één grote uitdaging aangaan - en wat voor één. Met zijn terugkeer naar de oude stal verbaast Vince the Prince vriend en vijand. Bij Anderlecht zou hij zowel de sportieve lijnen uitzetten op als naast het veld. Een dubbelrol als speler-trainer zeg maar.

Dat dit echter nogal veel gevraagd is van een en dezelfde persoon blijkt al gauw. Het sportieve organigram bij paars-wit wordt talloze malen hertekend tot Frankie Vercauteren ook terug zijn opwachting maakt op het oude nest. Zo kan Kompany zich meer op zijn taken als speler richten, terwijl Vercauteren de motor van Anderlecht stilaan aan de praat krijgt. Met een 9 op 9 en 16 doelpunten voor en slechts 1 doelpunt tegen leek Anderlecht misschien wel nog op weg naar het felbegeerde ticket voor play-off 1. Tot het coronavirus roet in het eten komt gooien en de competitie definitief wordt stilgelegd.

Na opnieuw een blessure in de voorbereidingswedstrijd tegen Saint-Etienne, houdt Kompany het nu voor bekeken. Hij neemt met onmiddellijke ingang over van Frank Vercauteren en wordt vanaf nu louter en alleen coach Kompany. De eerste stappen van een toekomstig succescoach?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top