Bevrijd uit de spanning: dit zijn de beste vijf afleveringen van Prison Break

Series | Vier seizoenen lang (2005-2009) zaten fans van Michael Scofield en Lincoln Burrows aan hun scherm gekluisterd. Pas in 2017 kwam ‘Prison Break’ terug om het meesterplan van de meest bekende voortvluchtigen van de Verenigde Staten te verhalen. Om deze parel in tv-land te vieren, blikken we terug op vijf iconische afleveringen van Peul Scheurings geesteskind.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Seizoen 1, Aflevering 1: The Great Escape

We ontmoeten Michael Scofield. Een burgerlijk ingenieur die wordt opgesloten in de streng bewaakte Fox River-gevangenis in Illinois (VS) na een mislukte bankoverval. Reden van de overval? Zijn broer, Lincoln Burrows, redden van de doodstraf nadat hij werd veroordeeld voor de moord op de broer van de Amerikaanse vicepresident. Onze burgerlijk ingenieur is ervan overtuigd dat Lincoln onschuldig is en werkte een meesterplan uit om samen te ontsnappen.
 
Het geheim van Prison Break zit hem in Scofields indrukwekkende tatoeage die zijn hele bovenlichaam bedekt. Deze bevat niet enkel een plattegrond van de gevangenis maar ook het volledige ontsnappingsplan van onze helden. Het is dan ook geen toeval dat dit het eerste is wat de kijkers te zien krijgen bij het begin van aflevering één.

Seizoen 1, Aflevering 3: Cell Test

Na de derde aflevering is het zo klaar als een klontje: Lincoln Burrows wordt erin geluisd. Dat weet ook zijn ex-vrouw, Veronica Donovan. Zij doet haar best om hiervoor bewijsmateriaal te vinden.
 
Ook Michael doet zijn best om Donovan van de doodstraf te redden. Ondanks zijn wiskundeknobbel en goed voorbereide plan ontsnapt hij niet aan het onvoorspelbare leven van de gevangenis en diens bewoners. Zo weigert zijn eigen celgenoot, Fernando Sucre, om nog mee te ontsnappen, zorgt de komst van de nieuwe gevangene Haywire voor problemen en wordt hij op de proef gesteld door John Abruzzi: een bajesklant die niet aarzelt om iemands tenen door te snijden als hij niet krijgt wat hij wil.

Seizoen 1, Aflevering 21: de avond van de waarheid

Er is op dat punt geen weg terug meer voor Michael Scofield: het is tijd om te ontsnappen. Nadat hij de leider van de bewaking heeft geneutraliseerd, Brad Bellick, en heeft afgerekend met de gevangenisdirecteur Henry Pope dringt een ontsnapping zich op.

In een ondraaglijke spanning staan Scofield, Burrows, Sucre, Abruzzi, snoodaard T-Bag, soldaat C-Note, de oude Westmoreland, Tweener, Sucres neef Manche en Haywire aan de poorten van de uitgang, in de verpleegzaal.
 
Opnieuw volgt een onvoorspelbare wending. Westmoreland, die ernstig gewond raakte door toedoen van Bellick, bezwijkt in de verpleegzaal aan zijn verwondingen. Als het alarm afgaat moet het grootste deel van de groep de buitenste muur nog bereiken, waaronder Scofield. Uiteindelijk wordt enkel Manche bij de lurven gevat door de bewakers; de man is het slachtoffer van zijn overgewicht en kan zich niet snel genoeg uit de voeten maken.
 
Eenmaal buiten komen de zaken in een stroomversnelling. Veronica Donovan komt dichter bij de waarheid en de Amerikaanse vicepresidente Caroline Reynolds verkeert in levensgevaar.

Seizoen 2, Aflevering 9: het duel

In seizoen twee volgen we de klopjacht van FBI-agent Alexander Mahone op Michael Scofield. Agent Mahone is minstens even geslepen als Michael Scofield en er ontstaat een sluwe tweestrijd tussen beide heren.
 
Mahone, die ook werkt voor een gevaarlijk kartel, heeft Michaels harde schijf met informatie te pakken gekregen en probeert hem op deze manier in de val te lokken. Scofield weet dat hij een waardige opponent tegenover zich heeft die hij niet mag onderschatten. Als hij uit zijn klauwen wil blijven, moet hij het spel naar de FBI-agent brengen. Dat doet hij door een bezoekje te brengen aan de vrouw van Mahone. Op deze manier komt hij meer te weten over Alexander Mahones verleden.
 
Ondertussen wordt de voortvluchtige Lincoln Burrows met zijn zoon opgemerkt in een treinstation. Hij kan zijn kalmte niet bewaren en laat dan maar de vuisten spreken, met alle gevolgen van dien. Zoals vaak in ‘Prison Break’ moet Michael het hoofd koel houden om de brokken te lijmen...

Seizoen 3, Aflevering 12: door dik en dun

De gevangenis van Sona, in Panama, vormt het decor van het derde seizoen. In een jungle die zelfs bewakers niet meer durven betreden moet Michael Scofield een gevangene genaamd James Whistler bevrijden.
 
In aflevering 12 is het moment van de ontsnapping aangebroken. In Fox River hielp Scofield nog moordenaars bevrijden, en hij wil geen herhaling van dat scenario in Sona. Hij besluit om Lechero, Bellick en T-Bag in de val te lokken door verkenners uit te sturen. Aan de zijde van Mahone, Whistler en de jonge basketter McGrady lukt het Scofield om te ontsnappen en Lincoln Burrows te bereiken op het strand. 
 
Maar zoals wel vaker schudden enkele onvoorspelbare elementen het masterplan door elkaar. Whistler slaagt erin om te ontsnappen en laat het lot van zijn twee broers over aan de genade van de machiavellistische Susan, die L.J. gevangen houdt. Om de aandacht te grijpen wordt Sucre, die de twee broers geholpen heeft bij de ontsnapping, gevat en achter tralies gezet in Sona.

Ontsnappingen à gogo en ondraaglijke spanning kenmerkten de Prison Break-saga. Tot groot jolijt van de fans zou een zesde seizoen binnenkort het daglicht zien.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top