Terugblik op het vreemde seizoen in de JPL (13) - Eupen, de Panda's in een grijze zone

Sport |
Het seizoen 2019-2020 in de Jupiler Pro League is stilgelegd. Het coronavirus heeft over het laatste fluitsignaal beslist. Definitief of voorlopig? Dat zal de toekomst uitwijzen. In afwachting bekijken we het voorbije seizoen van de 16 ploegen in de hoogste Belgische voetbalklasse.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Na het tijdperk-Claude Makelele vertrouwde het bestuur van AS Eupen de ploeg voor dit seizoen toe aan Beñat San José. Aan die ploeg moest tijdens de zomer worden gesleuteld, want bij de Panda's vertrokken spelers als Van Crombrugge, Bushiri, Ocansey en Castro-Montes. De huurcontracten van Msakni, Pollet en Fall waren ten einde en Luis Garcia was gestopt met voetballen. Tijdens de mercato haalde het bestuur een twintigtal spelers naar de Kehrweg. De nieuwe Spaanse trainer stond voor de moeilijke opdracht om daar snel een team van te vormen.
 
Dat vergde tijd, net zoals hetzelfde scenario zich ook al in het seizoen 2018-2019 had voorgedaan. In de eerste 10 speeldagen haalden de Panda's maar 6 op 30. Pas op de negende speeldag kon Eupen zijn eerste zege pakken (tegen Cercle Brugge). Beñat San José was echter zo slim om tactisch enkele wijzigingen door te voeren en de resultaten lieten niet lang op zich wachten: met 13 op 30 raakte Eupen uit de gevarenzone. Dankzij 11 op 27 konden de Panda's zich veiligstellen voor het behoud, na een seizoen dat enigszins verliep zoals de voorbije seizoenen: een grijs seizoen voor de zwart-witte Panda’s.
 
De club kende uiteindelijk een seizoen zonder al te veel problemen (en de doelstelling - het behoud - werd behaald). Met 16 punten in eigen huis en 14 op verplaatsing hield Eupen zijn reputatie hoog: een ploeg die het beste (zoals een zege tegen Genk en een gelijkspel tegen Club Brugge en Charleroi) afwisselt met het slechtste (zware nederlagen in Gent, Sint-Truiden en Anderlecht).
 
De sterren van Eupen in de Jupiler Pro League
 
Danijel Milicevic: vorig seizoen liet Makelele hem vaak aan de kant, maar bij Beñat San José viel hij beter in de smaal. 5 doelpunten, 7 assists en een voet in 42 procent van de doelpunten van zijn club: hij deed zijn reputatie alle eer aan.
 
Jon Bautista: misschien hadden we nog wel meer mogen verwachten van de Spaanse aanvaller die door Real Sociedad werd uitgeleend, maar zijn statistieken zijn niet mis als lid van een ploeg die voor het behoud speelt: 3 goals en 4 assists, betrokken bij 25 procent van de doelpunten van de Panda's. (Bron: transfermarkt).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top