Geloof het of niet: ook deze films zijn gebaseerd op boeken

Boeken vormen een populaire inspiratiebron in Hollywood om verhalen uit te putten. Van saga’s als The Lord Of The Rings of The Hunger Games is bekend dat de papieren versie eerst was, maar wist je dat volgende films ook hun oorsprong kennen in boekvorm?

Die Hard (1988)

Jawel, de testosteronflick met Bruce Willis die als een razende tekeergaat is wel degelijk gebaseerd op een boek, meer bepaald Nothing Lasts Forever van Roderick Thorp. Een iets minder catchy titel dan de filmversie, maar de verfilming blijft wel in grote lijnen trouw aan het boek.
 
Het grootste verschil zit hem in de naam van de hoofdrolspeler – wij kennen hem als John McClane, maar in het boek staat de actieheld bekend als Joe Leland. En nu we toch bezig zijn: Die Hard was niet de eerste film in de saga. Een prequel, The Detective, verscheen al in 1966 en had een bekende naam in de hoofdrol: niemand minder dan Frank Sinatra.

How to Train Your Dragon (2010)

De animatiefilm uit 2010 van DreamWorks is niet ontsproten uit enkele geniale breinen in de filmstudio, maar stond al in 2003 op papier als kinderboekenreeks van de Britse auteur Cressida Cowell. De plot van de film lijkt wel in niets op het boek over de jonge Viking Hiccup Horrendous Haddock III.

Mrs. Doubtfire (1993)
 
Het bronnenmateriaal van deze travestietenkomedie met een onnavolgbare Robin Williams in de hoofdrol was het Engelse boek Madame Doubtfire, geschreven door Anne Fine. De film volgt hetzelfde verhaal als het boek, op één uitzondering na: in het boek zijn de twee oudste kinderen intelligenter dan in de verfilming. Zo herkennen ze hun nieuwe nanny onmiddellijk als hun vader in vermomming, terwijl niemand iets in de mot heeft in de film.

Films

Bekijk alles
Top