One day, one goal: Zlatan Ibrahimovic speelt NAC Breda op een hoopje

Eredivisie | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: de slalom van Zlatan Ibrahimovic waar ze bij NAC Breda nog steeds van duizelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ajax blaast NAC weg

Afscheid nemen in stijl, enkel de groten der aarde doen het. Zlatan Ibrahimovic spreekt anno 2020 nog steeds tot de verbeelding. Terug dan maar naar het jaar 2004, waar op 22 augustus de nog maar 22-jarige Ibrahimovic zijn laatste wedstrijd zou spelen in het shirt van Ajax. Na drie jaar Nederland vond de Zweed de tijd rijp om een stap hogerop te zetten en te verkassen naar Juventus. Maar alvorens zijn overstap af te ronden, dacht Ibracadabra nog één keer te toveren voor Ajax.

Het slachtoffer die dag wordt NAC Breda, dat met Davy Schollen in doel en Pieter Collen in de verdediging twee Belgen op het terrein had staan. Ook twee Belgen overigens bij Ajax, waar Tom De Mul een basisplaats had, Wesley Sonck zat op de bank.

Allemaal zien ze hoe NAC op een hoopje gespeeld wordt. Ook al komt de ploeg uit Breda na 11 minuten op voorsprong, nadien nemen Ibrahimovic en co. het commando stevig over. De Ajacieden blazen NAC weg met 6-2.

Mooiste Ajax-doelpunt ooit

Vooral het vijfde doelpunt zal nog lang nazinderen in de Eredivisie en daarbuiten. Zo kreeg Ibra de bal toegespeeld op zo’n 30 meter van de goal. Vervolgens dacht de Zweedse spits een eindje te gaan wandelen met het leer. Zes spelers van NAC moeten lijdzaam toezien hoe Ibrahimovic zich slalomt doorheen een bos van benen, om daarna simpel het balletje naast Schollen in doel te leggen.

De Nederlandse commentator van dienst kon de superlatieven niet weerhouden. “Maradona, Zidane, Romario, zij kunnen dit allemaal. Maar Ibrahimovic ook. Dit is ballet, kunst. Een wonder dat ie niet struikelt over zijn veters.”

Het doelpunt werd meteen ook het laatste van Zlatan in het shirt van Ajax. Enkele dagen later zou hij verkassen naar Juventus, het begin van een lange en succesvolle carrière bij tal van grote clubs. Zes jaar later, in maart 2010, zou zijn goal nog wat extra glans krijgen. Toen verkozen de Ajax-fans, ter ere van de 110-jarige geschiedenis van de club, de goal van Ibrahimovic tot het mooiste Ajax-doelpunt ooit. In de verkiezing haalde Ibrahimovic het onder meer van grootheden zoals Johan Cruijff, Marco Van Basten en Dennis Bergkamp.

Dan ben je, zoals dat zo mooi kan gezegd worden, uit het goede hout gesneden.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top