One day, one goal: Götze vloert Argentinië in de finale

Er bestaan van die goals die een carrière bepalen. En goals die een hele natie doen opveren. In juli 2014 lukte Mario Götze beide. Op het hoogst mogelijke toneel dan nog: de finale van de wereldbeker.

In 2014 vindt de hoogmis van het voetbal plaats in Brazilië. De natie met vijf wereldbekers op zijn naam hoopt op een zesde exemplaar, veroverd op eigen bodem.
 
Alle kroonpretendenten zijn op de afspraak: Frankrijk, Duitsland, Argentinië, Nederland, Spanje, Italië en Engeland. Voor die laatste drie was het al snel einde verhaal, maar Duitsland nam de ene horde na de andere op weg naar de finale. Onderweg lieten de meedogenloze Duitsers geen spaander heel van het Braziliaanse elftal (7-1).
 
Laten we ook de mooie prestatie van de Rode Duivels niet vergeten. De gouden generatie bereikte de kwartfinales, waar de Belgen uitgeschakeld werden door Argentinië. De Albiceleste leggen vervolgens Nederland over de knie om de deur naar de finale open te beuken.

Sterrencast

13 juli, tijd voor de finale. Duitse en Argentijnse supporters zijn gekluisterd aan het scherm. De Mannschaft heeft een vierde wereldtitel binnen handbereik, terwijl Lionel Messi en co. op een derde wereldbeker mikken. Het zou de eerste grote titel van de Gouden Bal-winnaar worden met zijn land.
 
De finale serveert een vijfsterrencast. De Duitsers Neuer, Lahm, Schweinsteiger, Kroos en Klose staan tegenover de Argentijnse geweldenaars Messi, Higuain, Mascherano en Demichelis.
 
Al snel komen de eerste kansen. Higuain denkt in eerste instantie het openingsdoelpunt gemaakt te hebben, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd voor buitenspel. Tien minuten later spat een kopbal van Höwedes uiteen op de paal. Hetzelfde beeld in de tweede helft: kansen aan beide zijden, maar de afwerking ontbreekt. Bij het eindsignaal staat de brilscore nog steeds op het bord. Op naar verlengingen.

Controle en volley

Invaller Mario Götze zou voor de verlossing zorgen. In de 113e minuut vloert de jonge Duitser de Argentijnse tegenstander, die tekenen van vermoeidheid begon te vertonen. En hoe!

Götze controleert een cross van André Schürrle met de borst, waardoor de bal even opspringt, om vervolgens zijn been uit te strekken en het leer in de verste hoek te deponeren. Alles in één tijd, voor de ogen van de gehele voetbalminnende wereld. Duitsland in extase. Een klasseflits van de amper 21-jarige knaap beslist de partij.
 
De Argentijnen komen de klap niet meer te boven. Götze schenkt zijn land de ultieme kampioenentitel, en scoorde in één klap de belangrijkste goal uit zijn carrière. Het was overigens de eerste keer dat een Europees team op het Amerikaanse continent een WK won.
 
Herbeleef de winning goal van Götze:
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?