On this day: Teddy Riner ziet het levenslicht

Sport | John Wayne die zijn enige Oscar in ontvangst mocht nemen, Dag Hammarskljöld die secretaris-generaal van de VN werd en Eddy Merckx die de Amstel Gold Race won. Het is maar een greep uit de gebeurtenissen die ooit op een 7e april plaatsvonden. Maar onze focus gaat vandaag echter naar 7 april 1989. Die dag zag de Franse judolegende Teddy Riner het levenslicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie Frankrijk en judo zegt, noemt in een adem ook de naam van Teddy Riner. De momenteel 30-jarige Riner werd geboren op 7 april 1989 in Les Abymes, een plaatsje in Guadeloupe. Zijn gezin was op dat ogenblik op vakantie in het Franse departement. Riner groeit op in Parijs, waar hij kennis maakt met sporten als voetbal, tennis en basketbal. Maar wanneer hij zich stort op het judo, dat hij op 5-jarige leeftijd ontdekt dankzij zijn broer, ontstaat er een match. Het zou enkele jaren later een gouden beslissing blijken.

Zijn eerste medaille behaalde hij op 15-jarige leeftijd, een bronzen plak op het EK voor junioren van 2005 in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Maar vanaf dan breekt het beest in Bid Ted helemaal los: goud op het EK en WK voor junioren in 2006, goud op het EK en WK in 2007, brons op de Olympische Spelen van 2008 in Peking en goud op de WK’s van 2009 en 2010. Riner, met zijn 2,04 meter groot en 140 kilogram droog  aan de haak, vecht in de klasse van de zwaargewichten.

Onoverwinnelijk

Maar op het WK van 2010 in Tokio neemt hij ook nog deel aan de “open weight”-categorie. Op die 13e september verliest hij echter in de finale van de Japanner Daiki Kamikawa na een beslissing van de jury. Ophef na de kamp, want Riner weigerde de hand te schudden van Kamikawa omdat hij zich bekocht voelde.

Niemand die durfde voorspellen dat het verlies tegen Kamikawa een zware impact zou hebben en een historische dag zou worden. Riner zou namelijk na deze kamp geen enkel duel meer verliezen, tot 9 februari van dit jaar. Zo werd hij de jaren nadien nog twee maal Europees kampioen, vijf maal wereldkampioen en tevens olympisch kampioen op de Spelen van Londen en Rio.

Wake-upcall

Maar na tien jaar kwam er dus op 9 februari een einde aan de zegereeks van 154 duels van Riner. Net in het grandslamtoernooi van zijn geliefde Parijs verloor Riner namelijk in de derde ronde van Kokoro Kageura. Het kon haast niet symbolischer, vermits Kageura een Japanner is. Zijn 154 zeges na elkaar is echter geen record. Dat blijft met 203 winstpartijen op een rij op naam van Yasuhiro Yamashita (juist ja, een Japanner) staan.

Riner bleef er alvast zijn nuchtere zelve onder. “Beter nu verliezen, dan op de Spelen”, was zijn uitleg na het verloren duel. Die Spelen in Tokio gaan nu dit jaar echter niet door vanwege de coronacrisis. Riner krijgt een jaartje extra om zijn wake-upcall te verwerken. Het einddoel voor hem: goud pakken op de Spelen van 2024 in Parijs. Dan is de cirkel rond.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top