Arnout Hauben ontmoet de laatste getuigen van de bevrijding van Vlaanderen

Precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog trekt Arnout Hauben nog één keer 'ten oorlog'. In de driedelige reportagereeks De Bevrijding van Vlaanderen vertelt hij aangrijpende verhalen over het einde van de oorlog. Hij volgt het spoor van de soldaten die Vlaanderen bevrijd hebben en praat onderweg op zijn typische manier met de allerlaatste getuigen uit die bewogen periode.
Arnout Hauben ontmoet de laatste getuigen van de bevrijding van Vlaanderen © De chinezen

De bevrijding lijkt eerst erg vlot te verlopen, maar loopt dan vast aan de Schelde. Het kost de geallieerden veel bloed, zweet en tranen om de toegang tot de haven van Antwerpen in handen te krijgen. Maar ook na de bevrijding volgen er nog maanden van angst en leed wanneer vliegende bommen terreur zaaien in onze steden.

De getuigenissen, herinneringen en ervaringen die Arnout vastlegt, zijn even aangrijpend als verrassend. Zowel bekende als minder bekende verhalen komen aan bod.

De laatste getuigen

De laatste getuigen © De chinezen

De Tweede Wereldoorlog kennen we niet alleen uit de geschiedenislessen. Bijna allemaal hebben we ooit wel verhalen gehoord van onze ouders, grootouders of overgrootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Daardoor leeft die oorlog ook een beetje door in ons: als een schrikbeeld dat ons moet waarschuwen om niet dezelfde fouten te maken, maar ook als toonbeeld van de moed en de kracht van onze voorouders.

"Oorlog gaat uiteraard over meer dan legers en soldaten die elkaar bekampen" zegt Arnout Hauben. "Het gaat over mensen die in moeilijke en verwarrende tijden boven zich uitstijgen. Hoe vaak zeggen we niet over onze eigen ouders of grootouders dat ze anders zijn omdat ze de oorlog nog hebben meegemaakt, dat ze sterker en weerbaarder zijn? Tijdens mijn tocht ontmoette ik 75 jaar na datum de laatsten die nog overblijven van die supersterke oorlogsgeneratie. Het zijn mensen als mijn grootouders, die krachtig en optimistisch in het leven staan, maar in die paar jaar oorlog veel meer hebben meegemaakt dan ik waarschijnlijk in een heel leven. Door met deze getuigen te spreken, voelde ik ook beter welk bloed er door mijn aderen stroomde, voelde ik me inniger verbonden met mijn grootouders en de oorlogsverhalen die in mijn familie de ronde deden. Hun geschiedenis is tenslotte ook mijn geschiedenis, hun verhaal werd wat meer mijn verhaal."

Voor Arnout vormt De Bevrijding van Vlaanderen het sluitstuk van zijn Ten Oorlog-project. Na reeksen over de internationale schaal van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, en een aantal specials bleef hij deze keer dicht bij huis: "Het heeft me de ogen geopend omdat mijn tocht het oorlogsleed zo tastbaar,  zichtbaar en hoorbaar maakte. In mijn DNA zit deze oorlog diep verankerd, net zoals in dat van mijn kinderen. Ik ben vast niet de enige die dat zo aanvoelt. Natuurlijk zijn er vrolijke verhalen over met bloemen versierde tanks en kussende meisjes en soldaten als het over de bevrijding gaat, maar die vrijheid werd ons zeker niet in de schoot geworpen. Dat weet ik nu wel zeker."

Aflevering 1: De roes van de bevrijding

Aflevering 1: De roes van de bevrijding © De chinezen

Arnout reist in het kielzog van de bevrijders van Vlaanderen. Begin september rukken de geallieerden in sneltempo op richting Brussel en Antwerpen. Het zijn onvergetelijke dagen van vreugde, hoop en feest. Maar op sommige plaatsen hangen de mensen enkele uren te vroeg de vlaggen buiten….

Arnout zijn tocht start aan de Frans-Belgische grens waar de geallieerden op 2 september 1944 het grensdorpje Rongy veroveren. Hij volgt het spoor van het Tweede Britse leger, waar ook de Brigade Piron deel van uitmaakt. Dat is een groep Belgische soldaten die in Normandië hebben meegevochten, België bevrijden en nadien ook strijden in Nederland. De bevrijding gaat gepaard met feest en vreugde. De bevrijders delen chocolade en sinaasappels uit en krijgen in ruil tomaten van de euforische bevolking. De verhalen van deze dagen zijn buitengewoon hoopvol: Vlaamse meisjes worden verliefd op de buitenlandse helden, triomftochten trekken door de Vlaamse straten en overal klinkt er muziek van bevrijdingsorkesten.

Maar de aftocht van de Duitsers verloopt niet altijd zonder problemen. Op enkele plaatsen houden de Duitsers nog lelijk huis. Arnout trekt verder naar Oudenaarde, waar de Duitsers in het nabijgelegen kasteeldomein Calmont enkele weken voor de bevrijding waren gestart met de installatie van een lanceerplatform voor hun beruchte V1-bommen. Er lagen een 80-tal V1-bommen klaar om afgevuurd te worden. Wanneer de geallieerden sneller dan voorzien Oudenaarde naderen, vinden de Duitsers er niets beter op dan al de bommen op te blazen. Het kasteel van Calmont wordt herleid tot een ruïne.

De opdracht van de geallieerden was duidelijk: zo snel mogelijk Antwerpen bevrijden en haar strategisch belangrijke haven veiligstellen. Arnout volgt hun route en houdt halt in Wijnhuize, een deelgemeente van Herzele in Oost-Vlaanderen. Op 3 september 1944 wordt er feest gevierd. Het hele dorp is samengekomen om de Engelse bevrijders te verwelkomen. Een nietsvermoedende groep terugtrekkende Duitsers botst op het kruispunt van Wijnhuize op de Engelsen en de feestvierende massa. Een vuurgevecht breekt uit en het hele kruispunt wordt vernietigd.

Op 3 september wordt Brussel bevrijd. Daarna vervolgen de bevrijdingstroepen hun weg richting Antwerpen. Arnout stopt aan het fort van Breendonk waar de Duitsers slechts enkele dagen voor de bevrijding de laatste gevangenen op treinen zetten richting naziconcentratiekampen in Duitsland. Arnout eindigt het eerste deel van zijn tocht in Antwerpen. Op 6 september 1944 nemen de geallieerden de strategische haven van Antwerpen in.

Aflevering 2: De strijd om het water

Aflevering 2: De strijd om het water © De chinezen

Arnout vertelt in deze aflevering het verhaal van de vergeten slag om Geel, het Bastogne van Vlaanderen. Twee weken lang strijden de geallieerden in de stad van huis tot huis. Op de markt gaat Arnout op zoek naar de allerlaatste getuigen van die donkere oorlogsdagen. Langs het Albertkanaal reist Arnout richting de kust en de monding van Schelde, die 75 jaar geleden bloedrood kleurde.

Arnout start zijn tocht aan het Albertkanaal in Geel. Tijdens de Slag om Geel sneuvelen 1000 soldaten en 140 burgerslachtoffers. Het centrum van de stad is tot puin herleid. Het is de bloedigste veldslag tijdens de bevrijding van Vlaanderen. Door de veteranen wordt de slag ook wel de vergeten Slag om Geel genoemd. Ondanks de zware tol die de stad Geel moet betalen, heeft deze gebeurtenis geen plaats gekregen in ons collectief geheugen.

Enkele dagen na het einde van de Slag om Geel start de Slag om de Schelde. Arnout trekt naar Sint-Laureins, aan het Leopoldkanaal. De Antwerpse haven werd begin september 1944 al bevrijd, maar de toegang tot de haven, de Scheldemonding is nog altijd in handen van de Duitsers. Daardoor kunnen de geallieerde schepen de haven niet bereiken en komt de bevoorrading van het bevrijdingsleger in de problemen. In Sint-Laureins moeten de Canadezen het Leopoldkanaal oversteken om de zuidelijke oever van de Scheldemonding in handen te krijgen. Het wordt een zware strijd. Tegenover elke Canadees staan drie Duitsers.

Daarna trekt Arnout door naar het laatste stukje bezet Vlaanderen. Het is pas nadat de geallieerden de zuidelijke Scheldeoever hebben veroverd dat Knokke, Heist en Zeebrugge kunnen bevrijd worden. Op 3 november 1944 is het dan zo ver. Heel Vlaanderen is bevrijd. De haven van Antwerpen kunnen de geallieerden nog niet gebruiken. Daarvoor moeten ze eerst nog het schiereiland Walcheren innemen om zo ook de noordelijke oever van de Schelde vrij te maken. Op 1 november vertrekken 123 schepen vanuit Oostende richting Westkapelle op Walcheren. Ook Arnout neemt de boot richting Westkapelle. Daar gaat de bevrijding allesbehalve samen met vreugdefeesten. De inwoners van Westkapelle betalen een zware prijs voor hun vrijheid.

Op 28 november vaart het eerste geallieerde schip de haven van Antwerpen binnen. De geallieerden zijn in hun opzet geslaagd. Toch is in Vlaanderen de oorlogsterreur nog niet achter de rug. De Duitsers hebben nog een berucht wapen achter de hand: de vliegende bommen.

Aflevering 3: Wraak vanuit de lucht

Aflevering 3: Wraak vanuit de lucht © Eén

Van de naar schatting 9000 V-bommen die op België werden afgevuurd, waren er 775 die dodelijke slechtoffers maakten. Arnout brengt die 775 dodelijke bommen op België in kaart die in de laatste oorlogsmaanden dood en terreur zaaien in België. Van de eerste V- bom die op Eernegem valt nog voor Vlaanderen bevrijd is, tot de dagelijkse bominslagen in de provincie Antwerpen, waarbij meer dan 3500 burgerslachtoffers vallen. Arnouts tocht eindigt in Kalmthout, waar de laatste bom op 29 maart 1945 neerkwam. Die laatste bom betekent het einde van de V-bommenterreur in Vlaanderen en staat symbool voor het einde van de oorlog.

De V-bommen (V van ‘Vergeltungswaffen’) waren gesofisticeerde bommen die de Duitsers aan het einde van de oorlog inzetten. Het waren de voorlopers van de hedendaagse raketten, met een zeer groot bereik, maar niet altijd even precies. Arnout start bij de eerste V-bom, die op 8 juli 1944 in het West-Vlaamse dorpje Eernegem valt. De dorpelingen weten niet wat hen overkomt. De Duitsers ruimen zo snel mogelijk alle schade op, in de hoop geen informatie over hun geheime wapen aan het verzet te lekken. Drie mensen worden er die dag levenloos vanonder het puin gehaald.

Daarna trekt Arnout door naar Antwerpen, dat vanaf oktober 1944 het hoofddoelwit is van de Duitse V-bommen. Op 16 december 1944 komen 567 mensen om bij de 286ste dodelijke V-bom op Vlaanderen. De bom slaat rond half vier in op Cinema Rex. Het is de zwaarste bomaanslag ooit in ons land.

Antwerpen mag dan wel het hoofddoelwit zijn, toch komen de bommen ook elders in Vlaanderen terecht. Door technische onvolkomenheden aan de bommen of doordat ze uit de lucht geschoten worden door geallieerd luchtafweergeschut, komen er ook veel vliegende bommen op kleinere steden en op het platteland terecht. Zo ook op kerstavond 1944 in Kalken, waar twee jongens tijdens het schaatsen omkomen. Van hen wordt alleen een verwrongen schaatsje teruggevonden.

De 775ste en laatste dodelijke bom valt in de nacht van 28 op 29 maart op Kalmthout. De bominslag is in mysterie gehuld en het is pas na ettelijke contacten met verscheidene archieven dat Arnout ontdekt dat er die nacht twee Britse soldaten zijn omgekomen. Hij spoort hun familie op en vertelt hen over zijn ontdekking. De families zijn geëmotioneerd want na 75 jaar krijgen zij eindelijk antwoorden op vragen waar zij al bijna hun hele leven mee rondlopen.

Bekijk Ten Oorlog: De Bevrijding van Vlaanderen maandag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Music Maestro

AB Canapé: de Schotse synthpop van Chvrches

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: sidder en beef dankzij de intense post-metal van Amenra

Nu de lockdownmaatregelen beetje per beetje worden versoepeld, komt het normale leven stelselmatig weer op gang. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepi

AB Canapé: fleurige flamenco met Rodrigo y Gabriela

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

'Topickx of the week' - Dena haalt de innerlijke gothic van stal

In de gloednieuwe Proximus Pickx-reeks 'Topickx of the week' zet comédienne Dena Vahdani elke week haar tanden in de wereld van de showbizz. In de tweede aflevering duikt de Brusselse in haar eigen ve

Klara biedt alternatief voor Koningin Elisabethwedstrijd

De laatste week van mei had normaal gezien de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano moeten plaatsvinden. Omwille van de coronacrisis is de prestigieuze internationale muziekwedstrijd ec

Canvas brengt het mooiste van de Koningin Elisabethwedstrijd

Net als bij zoveel andere culturele evenementen heeft de coronacrisis er voor gezorgd dat de Koningin Elisabethwedstrijd 2020 voor piano dit jaar niet heeft kunnen plaatsvinden. Canvas wil de muziekli

AB Canapé: de kleurrijke Americana van Calexico

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: de wereldbekende 'onbekenden' van Unknown Mortal Orchestra

Het leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikken. Om de

AB Canapé: Suarez, exotische schat van eigen bodem

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: de instrumentale duizendpoot Xavier Rudd

Het leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikken. Om de

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Macarena'

In de gloednieuwe rubriek 'One hit wonders' duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis op zoek naar de soms opmerkelijke verhalen achter hits die artiesten hun eenmalige gloriemoment bezorgden. We

Katy Perry toont babybuikje in nieuwe single Daisies

Het Amerikaanse popicoon Katy Perry heeft een nieuwe single op de wereld afgevuurd. Daisies moet een van de hits worden op haar zesde studioalbum, dat de zangeres in augustus zal uitbrengen. In de cli

Sport in de kijker

One day, one goal: de sensationele afstandslob van Florenzi

16 september 2015, een half uur na de aftrap van AS Roma’s eerste groepswedstrijd in de Champions League. Rechtsback Alessandro Florenzi loopt langs de rechterflank over de middellijn. Hij kijkt een p

On this day: het inktzwarte afscheid van een Liverpool-boegbeeld

Na een carrière van 17 jaar, met 710 wedstrijdoptredens en 186 goals op de teller, nam heel Liverpool op 24 mei 2015 afscheid van een kind van het huis: Steven Gerrard. Als 'scouser' pur sang, geboren

One day, one goal: Daniel Van Buyten zet Rode Duivels op weg naar WK 2002

Daniel Van Buyten stond tijdens zijn carrière bekend om zijn lange manen en zijn sterke kopspel. Met een van zijn karakteristieke kopballen zette hij in 2001 de Rode Duivels definitief op weg naar het

On this day: de laatste dans van een balvirtuoos in Camp Nou

Na 24 jaar onder dak bij FC Barcelona betrad oude rot Xavi Hernandez op 23 mei 2015 een laatste keer de heilige grasmat van Camp Nou. Het was de allerlaatste thuismatch van de sierlijke balvirtuoos in

Hoe Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen Dortmund en Bayern het vuur aan de schenen leggen

Dit weekend staat met Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen een kraker bovenaan de Bundesliga op het programma. Beide teams slagen er de voorbije jaren steevast in om Borussia Dortmund en Bayern

Ons wielerjargon: de lead-out, ultieme gids naar de wielerhemel

Als het coronavirus mee wil werken, wacht ons een wielernajaar om duimen en vingers bij af te likken. Om het lange wachten toch enigszins te verzachten, laten we bij Proximus Picxk elke week ons licht

One day, one goal: de legendarische Baggio demonstreert tegen Juventus

Na jarenlang te hebben uitgekomen voor de grootste ploegen in Italië, sluit Roberto Baggio zijn carrière af bij Brescia. Zelfs op 34-jarige leeftijd heeft de aanvaller nog niets aan torinstinct ingebo

De ultieme elf van de Rode Duivels: de centrale verdediger (2/2)

In de vijfde aflevering van onze zoektocht naar het ultieme elftal van de Rode Duivels laten we je opnieuw kiezen uit vier namen om de tweede positie van centrale verdediger in te vullen.

5 weetjes over George Best

George Best, die op vrijdag 22 mei 74 kaarsjes had moeten uitblazen, wordt gezien als een van de beste aanvallers die het voetbal ooit heeft gekend. Naast zijn onmiskenbare torinstinct wordt de Noord-

Walter Damen: "We hebben evenveel recht als de andere ploegen in 1A om ons deftig voor te bereiden"

Een nieuwe week betekent ook een nieuwe aflevering van Remote! In de vierde aflevering bespreekt Nicolas De Brabander samen met Proximus-analist Peter Vandenbempt en Beerschot-ondervoorzitter Walter D

One day, no goal: Michel Platini ziet magistrale volley in rook opgaan

Sommige doelpunten gaan jaren na datum nog vlot over de tongen omwille van de schoonheid van uitvoering, de perfecte timing of het iconische moment. Andere worden echter tot op de dag van vandaag heri

On this day: FIFA ziet het levenslicht

Vandaag exact 116 jaar geleden werd de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) boven de doopvont gehouden. De internationale voetbalbond zou uitgroeien tot een van de machtigste spele

Focus op films, series & tv

Brad Pitt: van posterboy tot Hollywoodgod

De prestigieuze New York Times wijdde enkele maanden geleden zelfs een essay aan de schoonheid van acteur Brad Pitt. Om maar te zeggen: Pitt, ondertussen 56, is nog altijd hot in Hollywood. Niet slech

Niet te missen op tv (25 mei - 31 mei): 4 programma’s over seks, drugs en rock-‘n-roll

Waarom je X-Men en The Avengers nooit samen aan het werk zult zien op een scherm

The X-Men en The Avengers kun je wel in hetzelfde magazine aantreffen, maar zul je nooit samen op een scherm zien. Spider-Man mag enkel met Captain America optrekken mits uitdrukkelijke toestemming va

Het beste geschiedkundig vertier op Netflix

Proximus Pickx grasduint in het rijke Netflixaanbod en schotelt je elke maand het beste voor dat momenteel te zien is op Netflix België. Iedere keer richten we onze blik op een ander genre. Deze maand

Zes must watch films om het weekend mee door te komen!

Een verlengd weekend biedt velen de kans om de zetel in te kruipen om naar een film of serie te kijken. Wij zochten uit welke films je dit weekend echt moet gezien hebben!

"Een man heeft zijn noden": de beste quotes uit 'First Dates'

Het internationale succesprogramma 'First Dates' heeft ondertussen ook Vlaanderen in zijn greep. Opnieuw maakten 8 singles hun opwachting, met geslaagde en iets minder geslaagde hofmakerij tot gevolg.

'Coming of age' bij Proximus Pickx: zo verwarrend kan opgroeien zijn

Opgroeiende tieners en alle twijfels die daarbij komen kijken: 'coming of age'-films zijn een genre op zich. Van drama tot komedie: wij zetten enkele straffe films uit het genre op een rijtje in de op

Diversity Day – Blik op de wereld

Donderdag 21 mei is het Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling, een initiatief van de Verenigde Naties. Om net de waarde van culturele diversiteit en het belang van een harmonie

Nieuw in de Op aanvraag-catalogus: The Informant!

Deze waargebeurde zwarte komedie met een knotsgekke Matt Damon situeert zich in de jaren 90, maar het onderwerp is nog steeds verbazend actueel. Daarom heeft Proximus Pickx deze film uit 2009 toegevoe

Brainfood in coronatijden: dit zijn de beste wetenschapsseries ooit

Wetenschap verbreedt je blik op Moeder Aarde en opent de geest. Hoe zit onze complexe wereld, en bij uitbreiding ons universum, in elkaar? De beste antwoorden op die levensvraag vind je in volgende ge

Volgt Container Cup in de voetstappen van Big Brother?

In ‘Container Cup’ op VIER strijden een topatleet en een Bekende Vlaming tegen elkaar in een zevenkamp die plaatsvindt in een container. Productiehuis Woestijnvis kondigde afgelopen maand aan dat ze h

50 jaar Louis Theroux met 5 van zijn vreemdste documentaires

De Britse televisiemaker Louis Theroux is letterlijk en figuurlijk een buitenbeentje in documentaireland. Je kan het zo gek niet bedenken, of hij heeft er een documentaire over gemaakt. Vandaag blaast

Nieuws van het esports-front

Verrassingen, teleurstellingen en sensaties: een terugblik op het reguliere seizoen van de Proximus ePro League

Enkele weken geleden volgde je de reguliere competitie van de Proximus ePro League. De competitie werd een adembenemend spektakel met heel wat verrassingen, omwentelingen en zelfs teleurstellingen. Di

European Leagues Stay2Score: volg de ontknoping live

De Stay2Score European Leagues-toernooi kent zijn ontknoping; de halve finales en de finale zijn live te volgen op zaterdag 23 mei op de zender Proximus Pickx Live en het Twitch-kanaal van Proximus.

Rainbow Six Benelux League: Epsilon in moeilijkheden, Defusekids is gekwalificeerd

Epsilon heeft een slechte week achter de rug. Het team valt van het podium en blijft binnen het bereik van de eerste achtervolgers. Defusekids onderstreept daarentegen zijn leiderschap. Achter DK volg

NumberOne: TheDice, Lamiff en Tenerife Titans nemen de leiding

Het Counter Strike: Global Offensive NumberOne-circuit is nu goed en wel vertrokken. Na de tweede kampioenschapsdag lijken drie teams zich te onderscheiden van de concurrentie. Donderdagavond begon me

Zijn de Belgische spelers op niveau op FIFA 20?

Deze week vergelijken we het niveau van de Belgische spelers op FIFA 20 met de andere spelers op de planeet. Worden onze landgenoten beter of slechter beoordeeld dan andere voetbalsterren? Je leest he

Proximus ePro League Play-offs: speeldag 1

De zes amateurspelers zijn bekend, de 10 profspelers zijn er klaar voor; de eindfase van de competitie kan eindelijk beginnen. Ook de poules zijn verdeeld en die beloven erg spannend te worden.

ESL One: Road to Rio: Belg Nivera verrast, ontgoocheling voor Keoz

De weg naar de Major van Rio wordt lang voor de teams die zich willen kwalificeren. Twee Belgen begonnen hun reis afgelopen weekend, ondanks een gelijkaardig resultaat, met een verschillend gevoel. De

NumberOne is terug: dit zijn de resultaten van de eerste speeldag

De Counter Strike: Global Offensive NumberOne-competitie is opnieuw van start gegaan. De eerste wedstrijden van de Legend Stage werden op dinsdagavond afgewerkt. Het NumberOne-circuit op CSGO, in eers

Rainbow Six Siege: Ubisoft onthult zijn grote metamorfose

Op woensdagavond onthulde Ubisoft zijn grote transformatie die reeds tijdens de laatste Six Invitational werd aangekondigd. Het gloednieuwe competitiesysteem begint met nationale competities. De herzi

Valorant: “ScreaM” behaalt opnieuw een podiumplaats

Ook afgelopen weekend werd er een nieuw groot toernooi gehouden op Valorant. Op het toernooi, georganiseerd door de organisatie Solary, speelden verschillende Belgen zich opnieuw in de kijker. De Belg

Proximus ePro League: de play-offs komen eraan!

Na vijftien competitiespeeldagen tussen de amateurspelers van elke club en na een kampioenschap dat al zijn beloftes wat betreft spanning heeft waargemaakt, maken we nu plaats voor de play-offs!De zes

Sporting Charleroi verovert SMS Esport Cup 2020

Matthias “MatthaX” Rousselet, de profspeler van Sporting Charleroi, heeft de SMS Esport Cup 2020 gewonnen. Samen met heel wat andere Belgen zamelde hij via het toernooi geld in voor het goede doel, in

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.