Robert Downey Jr. blaast 55 kaarsjes uit: een greep uit zijn beste films

Films | De Amerikaanse superster Robert Downey Jr. wordt vandaag 55 jaar. Tijd voor een terugblik op de bewogen carrière van de acteur, die zou uitgroeien tot een van de succesvolste acteurs aller tijden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Bij Robert Downey Jr. zit acteren in het bloed. Letterlijk, want vader Robert Downey Sr. stond zelf zowel voor als achter de camera, terwijl zijn moeder Elsie Ann Ford figureerde in Downey Sr.'s films.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de jonge Robert zijn eerste acteerstapjes zette in een productie van zijn vader. Op 5-jarige leeftijd debuteerde hij reeds in "Pound". Eind jaren 80, begin jaren 90 had Downey Jr. het geschopt tot een van de grootste sterren van zijn tijd, maar toen namen zijn demonen de overhand. Wilde feestjes en flinke scheuten alcohol sleurden zijn carrière de dieperik in.

Maar wat zou Hollywood royalty zonder een goed Hollywoodverhaal zijn. Begin jaren 2000 had Downey Jr. zijn verslaving terug onder controle en begon hij gestaag aan een opmars die hem tot een van de succesvolste acteurs ooit zou maken. Een greep uit zijn aanbod.

"Iron Man" (2008)

Voor filmkijkers van alle leeftijden en vooral voor Marvelliefhebbers staat Robert Downey Jr. natuurlijk synoniem met Tony Stark. De rol van miljardair met een sterk narcistisch trekje is hem op het lijf geschreven. Er zijn dan ook redelijk wat raakvlakken met zijn eigen levenswandel.

Downey Jr. kruipt voor het eerst in de huid van Tony Stark in 2008 en fabriceert er het Iron Man kostuum dat hem wereldwijde faam zal opleveren. De film van Jon Favreau luidt tevens het begin van het Marveluniversum in, de meest lucratieve filmfranchise ter wereld.

Later zal Downey Jr. ook nog zijn opwachting maken in de vervolgfilms "Iron Man 2" (2010) en "Iron Man 3" (2013), die allebei opnieuw de bioscoopzalen wereldwijd doen vollopen.

"The Avengers: Endgame" (2019)

In 2012 laat Marvel de eerste Avengersfilm op zijn publiek los. Iron Man, Captain America, de Hulk, Thor en hun team verenigen hun krachten om de wereld te redden. Eens te meer volgen er talloze sequels: "Avengers: Age of Ultron" (2015), "Avengers: Infinity War" (2018) en "Avengers: Endgame" (2019), waarin de superhelden telkens de wereld van de ondergang moeten redden.

Die laatste film betekent ook het einde van Marvels Infinity Saga. En van eindigen op een hoogtepunt gesproken! De langverwachte apotheose van 22 Marvelfilms vergaarde maar liefst 2,8 miljard euro, waarmee het de succesvolste film ooit werd.

Een passend afscheid voor Tony Stark en zijn Iron Man-kostuum.

"Chaplin" (1992)

Dat Robert Downey Jr. ook naast het superheldengenre kan schitteren, werd al duidelijk in een van zijn eerste grote rollen. In 1992 vertolkte hij grote legende van het witte scherm Charlie Chaplin in Richard Attenboroughs biografische film.

De film, die het levensverhaal van de regisseur achter onder meer "Modern Times" en "The Great Dictator" vertelt, werd niet overal even enthousiast onthaald. Maar filmcritici waren het wel unaniem eens over de verbluffende vertolking van Robert Downey Jr. De Amerikaan hield er een Oscarnominatie voor beste acteur aan over, maar moest uiteindelijk de duimen leggen voor Al Pacino.

"Tropic Thunder" (2008)

Maar ook in komedies kan Robert Downey Jr. meer dan zijn streng trekken. In Ben Stillers satirische komedie "Tropic Thunder" geeft Downey Jr. gestalte aan de narcistische filmster Kirk Lazarus. Lazarus staat erop steevast volledig in zijn rol op te gaan en verft zijn huid zwart, zodat hij een echte Afro-Amerikaanse soldaat lijkt.

In een sterrencast met onder meer Ben Stiller, Jack Black en Tom Cruise speelt Downey Jr. iedereen naar huis. Het levert hem een meer dan terechte Oscarnominatie op voor beste acteur in een bijrol. Alleen moet hij het dat jaar in die categorie opnemen tegen ene Heath Ledger...

"Sherlock Holmes" (2009)

Arthur Conan Doyles razend populaire privédetective Sherlock Holmes is al talloze malen in verschillende versies op het scherm verschenen. Toegegeven, niemand evenaart de onnavolgbare Benedict Cumberbatch in de rol van de nukkige Holmes, maar ook Robert Downey Jr. bewijst in 2009 dat de rol op zijn lijf geschreven is.

Samen met vaste sidekick Dr. Watson (Jude Law) moet Holmes vermijden dat slechterik Lord Blackwood Londen overneemt. De film staat bol van de special efects en levert Downey Jr. een Golden Globe voor beste acteur in een komedie op.

Twee jaar later mag hij opnieuw in de huid van de privédetective kruipen voor de sequel "Sherlock Holmes: A Game of Shadows".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top