One day, one goal: Supersub Solskjaer schenkt Manchester United de Champions League

Flashback naar mei 1999. Tijdens de Champions Leaguefinale zal Manchester United constant moeten vechten tegen het gevoel dat dit niet hun wedstrijd zou worden. De Engelsen gaan in allerlaatste instantie echter op en over Bayern München om zo de tweede Champions Leaguetrofee in hun prijzenkast bij te zetten. De man die verantwoordelijk was voor deze onwaarschijnlijke ommekeer was een zekere Ole Gunnar Solskjaer.

Ole Gunnar Solskjaer was een ware doelpuntenmachine. In 365 optredens voor Manchester United, zijn enige buitenlandse ervaring, vond de Noor 127 keer de weg naar doel, wat een gemiddele oplevert van iets meer dan een doelpunt om de drie wedstrijden. Desalniettemin wordt de aanvaller van 1,78m vooral herinnerd voor zijn exploten die hij verwezenlijkte wanneer hij mocht invallen. Op 26 mei 1999 eigent hij zich voorgoed de bijnaam 'supersub' toe, tijdens de Champions Leaguefinale tegen Bayern München.

Bayern domineert de wedstrijd

In een tot de nok gevuld Camp Nou, met liefst 90.045 toeschouwers, nemen de Duitsers nochtans de beste start. Mario Basler zette Peter Schmeichel, die zijn laatste match in het shirt van United speelde, al na zes minuten op het verkeerde been met een vrije trap.

De troepen van Ottmar Hitzfeld werden in de rest van de partij amper in verlegenheid gebracht. Libero Lothar Matthäus dicteerde als een ware spelverdeler de sterke en meer ingetogen periodes van zijn elftal. Bayern maakte bovendien gebruik van counters om de Engelse defensie in de verlegenheid te brengen. Zowel Mehmet Scholl als Carsten Jancker vonden tijdens een van die counters de paal op hun weg.

In het kamp van de tegenstanders vond Alex Ferguson, die geen beroep kon doen op de geschorste Roy Keane, geen oplossing ondanks de aanwezigheid van spelers van het kaliber van Ryan Giggs, David Beckham, Andy Cole en Dwight Yorke. De Schotse manager opteerde er dus voor om Teddy Sheringham in de 67ste minuut en Ole Gunnar Solskjaer negen minuten voor tijd in de strijd te werpen.

Onwaarschijnlijke comeback

Die twee wissels zouden de partij helemaal op zijn kop zetten. In de extra tijd lukte Sheringham de gelijkmaker op een corner van Beckham. De toekomstige middenvelder van Real Madrid kreeg wat later nog een laatste corner om een onverhoopte overwinning in de wacht te slepen. Op die corner van de laatste kans vindt Sheringham Solskjaer, die van dichtbij een kansloze Oliver Kahn het nakijken geeft. In twee minuten tijd vecht Manchester United zich naar de voetbalhemel.

In 2008 sleept United een derde Champions Leaguetrofee in de wacht. Tien jaar later neemt Ole Gunnar Solskjaer als trainer de teugels over bij de Red Devils. Ook al lijken de Engelsen in de verste verte niet te kunnen aanknopen met de successen uit het verleden, sluit er niets uit dat ze binnenkort niet opnieuw de hele wereld kunnen verbazen. Wat denk je daarvan Baby-faced Assassin?

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?