Britse versus Amerikaanse detectiveseries: zijn ze zo verschillend?

Series | Het accent, de kostuums en de favoriete sporten. Amerikanen en Britten delen dan wel dezelfde taal, maar daar lijken de gelijkenissen ook mee op te houden. Ook in televisieseries springen de stijlverschillen al gauw in het oog. Maar zijn ze echt zo verschillend?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat hebben de Amerikaan Thomas Magnum en de Brit Sherlock Holmes gemeenschappelijk? Beiden zijn privédetectives. Ze beschiken allebei ook over vaste sparring partners. Magnum doet vaak een beroep op Terr en Rick, net als hem veteranen van de Vietnamoorlog. Sherlock op zijn beurt brengt steeds dokter Watson mee in zijn kielzog, een voormalig arts die gewond raakte in Afghanistan.

Clash der stijlen

Maar Sherlock en Magnum verschillen vooral inzake hun stijl. Waar Sherlock een beroep doet op zijn pure Britse klasse, maakt Magnum butler Higgings, nota bene een Brit, horendol met zijn oppervlakkig amateurisme. De karakteristieke short en het hawaïhemd van de ene, gekoppeld aan rituelen zoals bier drinken tijdens een baseballwedstrijd, clasht volledig met de voorbeeldige houding van de ander.

Maar, zoals wel vaker, schijn bedriegt. De twee mannen hebben veel meer persoonlijkheidskenmerken gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze maken zonder scrupules misbruik van hun naasten om hun einddoel te bereiken. De twee helden deinzen er ook niet voor terug om alle middelen te gebruiken om hun zoektochten op te lossen, denken we bijvoorbeeld maar aan het inbreken bij potentiële verdachten.

Wat hen echter duidelijk van elkaar scheidt, is hun wapenkeuze. Magnum zweert bij zijn Colt M1911. De almacht van wapens in de Verenigde Staten is nu eenmaal een voldongen feit. Op dat vlak gaat onze voorkeur dan toch uit naar de intelligentie van Sherlock.

Gedeelde stereotiepen

Om aan te tonen dat Amerikaanse en Britse detectives meer delen dan we op het eerste gezicht zouden denken, volstaat het om een blik te werpen op de vele gelijkenissen tussen de Britse Miss Marple en de Amerikaanse Jessica Fletcher. De titel van de serie waarin Fletcher schittert is namelijk "Murder, She Wrote", gebaseerd op Agatha Christie's roman "Murder, She Said", waarin Miss Marple de hoofdrol speelt!

Maar ook het personage van Jessica Fletcher heeft veel gemeen met dat van Miss Marple. De twee oude dames, beiden amateurs, zijn voortdurend betrokken bij misdaden en dankzij hun oog voor detail weten ze ook steevast de moordenaars te vinden. Net als Miss Marple, woont Fletcher in een klein stadje en spendeert ze het merendeel van haar tijd thuis. Ook al gaat Fletcher vaker naar buiten, met de fiets, want ze heeft geen rijbewijs, toch kunnen we ze beschouwen als een 'zeteldetective', aangezien ze de meeste zaken oplost van in haar luie zetel. Stereotiepen die nog steeds standhouden vandaag de dag.

Wat er ook van zij, zowel de overdaad van de Amerikanen als de Britse kitsch blijken allebei succesrecepten te zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top