On this day: wielerwereld neemt afscheid van Briek Schotte

Sport |

16 jaar geleden, uitgerekend op de dag van de Ronde van Vlaanderen, blies tweevoudig winnaar Briek Schotte zijn laatste adem uit. De Laatste Flandrien werd 84 jaar. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geen Ronde van Vlaanderen dit weekend, maar dankzij Briek Schotte kunnen we het toch over Vlaanderens Mooiste hebben. Dag op dag 16 jaar geleden overleed de 84-jarige wielerlegende in zijn slaap. In zijn lange carrière nam IJzeren Briek maar liefst 20(!) keer deel aan de Ronde, waarin hij twee maal aan het langste eind trok (1942 en 1948). Ook als ploegleider zegevierde hij 4 maal in de Ronde. Een portret.

Laatste Flandrien

Albéric 'Briek' Schotte ziet het levenslicht in het West-Vlaamse Kanegem op 7 september 1919 en rijdt op vijftienjarige leeftijd al zijn eerste koers, een cafékoers met biertonnen weliswaar. De start van een lange en vruchtbare carrière.

Zijn eerste zege is meteen een zeer bijzondere. In 1939 staat Schotte aan de leiding in de Omloop van het Westen, een etappewedstrijd in Frankrijk. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt de wedstrijd echter stilgelegd. Schotte, die tot dan aan de leiding stond, wordt uitgeroepen tot winnaar.

In 1942 wint IJzeren Briek zijn eerste Ronde Van Vlaanderen. Net voor het binnenkomen in het Gentse Kuipke springt hij weg uit een kopgroep van zes. Aan de meet heeft hij 5 seconden voorsprong op Georges Claes en Robert Van Enaeme.

Dankzij zijn hoekige, werkmansstijl werd Schotte al snel het schoolvoorbeeld van de echte Flandrien, die het moest opnemen tegen beter getrainde renners uit Frankrijk en Italië. Schotte staat te boek als de Laatste Flandrien, omdat de renners na hem over betere uitrustingen en trainingsmogelijkheden konden beschikken.

Zelf relativeerde Schotte zijn Flandriengehalte. "Door mijn positie op de fiets gaf ik de indruk dat ik meer afzag dan in werkelijkheid het geval was".

Boerenjaar 1948

In 1948 beleeft Briek Schotte een echt boerenjaar. Hij schrijft een tweede overwinning in Vlaanderens Mooiste bij op zijn palmares, nadat hij in een spurt met vier Albert Ramon, Marcel Rijckaert en Raymond Impanis weet af te houden.

Datzelfde jaar toont hij ook in de Tour wat hij in zijn mars heeft. Hij sleept er een mooie tweede plaats uit de brand, weliswaar op meer dan 26 minuten van een ongenaakbare Gino Bartoli, die dat jaar 7 ritzeges bijeenfietst.

Een kleine maand later was het dan tijd voor het wereldkampioenschap. In Valkenburg moeten de renners maar liefst 27 keer de gevreesde Cauberg bedwingen. Na een slepende race houdt IJzeren Briek de Fransman Apo Lazarides achter zich. Met een radio-interview brengt hij ook het thuisfront op de hoogte: "Moeder, moeder, hoort gij mij? Ik heb gewonnen en ben wereldkampioen!" Twee jaar later, in eigen streek in het West-Vlaamse Moorslede, zou hij dat kunststukje nog eens overdoen.

Schotte wordt na zijn boerenjaar in 1948 verkozen tot beste renner ter wereld en zal in zijn carrière uiteindelijk 61 zeges bijeenfietsen.

‘Zeire riejn als je zeire moe riejn, en nie zeire riejn als je nie zeire moe riejn’

Na het einde van zijn loopbaan legt de West-Vlaming zich toe op een rol als ploegleider. Bij Flandria en Kas heeft hij onder meer Walter Godefroot, Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens onder zijn hoede. Tijdens zijn na-carrière als ploegleider blijkt ook dat Schotte veel meer is dan louter een harde stoemper. Koerstactiek is in zijn ogen vrij simpel: “Zeire riejn als je zeire moe riejn, en nie zeire riejn als je nie zeire moe riejn” (snel rijden als je snel moet rijden en niet snel rijden als het niet hoeft).

Op 4 april 2004 werd de Laatste Flandrien passend ten grave gedragen. Onder meer Rik Van Looy, Eddy Merckx en Frank Vandenbroucke begeleidden de West-Vlaming op zijn laatste tocht. Schotte kreeg ook een wielerwedstrijd naar zich vernoemd, de GP Briek Schotte, die jaarlijks in 'zijn' Desselgem wordt verreden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top