Het seizoen 2019-2020 in de Jupiler Pro League is stilgelegd. Het coronavirus heeft over het laatste fluitsignaal beslist. Definitief of voorlopig? Dat zal de toekomst uitwijzen. In afwachting bekijken we het voorbije seizoen van de 16 ploegen in de hoogste Belgische voetbalklasse.
 
Na een meer dan teleurstellend seizoen waarin de meest gelauwerde club van België voor de eerste keer in meer dan een halve eeuw naast een Europees ticket greep, besloot het bestuur van Anderlecht om een nieuwe richting in te slaan. En wat voor één, want Vincent Kompany keerde terug naar het Astridpark. Hij kreeg de sleutels in handen van een ploeg die volop de kaart van de eigen jeugd trok. De zomermercato van paars-wit kende nog enkele spraakmakende transfers: Van Crombrugge, Nasri, Chadli, Roofe en Vlap.
 
Maar wat een meesterzet van Marc Coucke moest worden die hem terug in de gunst van de supporters zou brengen, draaide uit op een echte nachtmerrie. Met 6 op 27 in de eerste 9 wedstrijden van het seizoen, tekende Anderlecht voor zijn slechtste competitiestart in vele jaren. Als leerling van Guardiola mocht Kompany nog wel beweren dat hij in Anderlecht het spel van Manchester City wou doorvoeren, maar de mayonaise pakte niet. Het bestuur moest zijn eigen fouten inzien en haalde een andere oude getrouwe van het huis opnieuw naar de club: Frank Vercauteren. Hij moest van het seizoen nog zien te redden wat te redden was. De ervaren coach, die meer realisme predikte dan Vince The Prince, kon de situatie enigszins rechttrekken na 17 op 30 en daarna nog 20 op 30. Zonder de barslechte resultaten van het seizoensbegin en als ze evengoed hadden gepresteerd in die eerste competitiewedstrijden als onder Vercauteren, dan hadden de Brusselaars 10 punten meer gehad. Maar ja, als… als…?
 
Met mogelijk nog een laatste speeldag te spelen heeft Anderlecht zijn lot niet meer in eigen handen om een plaatsje te bemachtigen in PO1. Om zich toch bij de laatste 6 te kunnen scharen, moeten de Brusselaars gaan winnen op Stayen en rekenen op een gelijkspel tussen Racing Genk en KV Mechelen. Paars-wit moet dus rekenen op een mirakel en als het toch nog misloopt, dan kan het zich troosten met de gedachte dat het dit seizoenseinde kan gebruiken om het volgende seizoen voor te bereiden.
 
De sterren van Anderlecht in de Jupiler Pro League
 
Michel Vlap: de Nederlander werd voorgesteld als een speler van het type Hans Vanaken. Hij begon aarzelend aan het seizoen, maar in 2020 zijn zijn statistieken verbluffend: 10 goals, 3 assists en een betrokkenheid van 28% in de goals van Anderlecht.
 
Hendrik Van Crombrugge: Anderlecht beschikt over de derde beste verdediging van de JPL en dat heeft het vooral te danken aan zijn doelman die van de 1e tot de 29e speeldag 12 clean sheets op zijn naam schreef.