Benzema versus Giroud: wanneer sociale media uitgroeien tot een virtuele boksring

Sport | Afgelopen zondag heeft Karim Benzema een polemiek op gang getrokken, toen hij tijdens een Instagram Live sessie zijn ongezouten mening gaf over zijn concurrentiestrijd met die andere Franse spits Olivier Giroud. Hun clash is bijlange niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn in het topsportmilieu, maar toont ook aan hoe sociale media het fenomeen kunnen versterken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

"Je vergelijkt de Formule 1 niet met het karten, en dan ben ik nog aardig. Ik weet dat ik Formule 1 ben." Met deze woorden liet Karim Benzema, viervoudig winnaar van de Champions League met Real Madrid, tijdens een Instagram Live weten wat hij van de concurrentiestrijd met Olivier Giroud bij Frankrijk denkt. Tenminste dat is wat zou moeten blijken uit zijn gesprek met YouTuber Mohammed Henni. En wat als er meer achter zit?

Benzema's ware boodschap

Sinds zijn betrokkenheid bij een chantagepoging/seksschandaal rond zijn voormalige teamgenoot Mathieu Valbuena bij de Franse nationale ploeg, voelt Benzema een sterk gemis. Ook al rijgt hij bij Real Madrid de titels en topprestaties aaneen, toch laat KB9 het niet na om zich geregeld uit te laten over zijn definitieve verwijdering uit de Franse kern van Didier Deschamps.

Een ding staat als een paal boven water: Benzema wordt niet meer geselecteerd omwille van disciplinaire redenen en niet omwille van het sportieve. Nu al 10 jaar onmisbaar in de Madrileense aanvalslinie, werkt de voormalige speler van Lyon een veel indrukwekkendere carrière af dan Giroud, die goede en minder goede prestaties aan de andere kant van de plas afwisselt met periodes op de bank. Daarover lijkt dus weinig twijfel te bestaan.

Toch verhinderde dat Benzema niet om ook met complimenten te strooien naar de voormalige spits van Montpellier tijdens zijn Instagram Live. "Als we het hebben over speelstijl, dan past de zijne goed bij de Franse nationale ploeg. Hij is nuttig omdat hij spelers zoals Mbappé en Griezmann rond zich heeft, die snel zijn en die de hoeken induiken. Giroud zelf kan dan op de verdediging wegen. Wat de anderen toelaat om te bewegen en zich te tonen. En dat werkt. Maar het zal nooit spectaculair zijn. Je zal nooit zeggen van 'wauw wat een technisch hoogstandje'... Houdt iedereen daarvan? Dat weet ik niet. Maar het werkt wel voor de Franse nationale ploeg."

Op de sociale media en vele andere media werd deze context echter niet verduidelijkt. Het moest plaats ruimen voor wat het meeste buzz zou veroorzaken, ook al betekende dat dat niet de volledige boodschap werd weergegeven.

Van fake news tot het uitvechten van vetes

De site Befoot.net kwam met een inventieve en ludieke reactie van Giroud op de proppen: "Een kart? Misschien, maar dan wel een die wereldkampioen werd." Verschillende media namen deze aprilvis echter klakkeloos over, zonder enigszins de waarachtigheid te controleren.

Fake news en haat bepalen al te vaak het publieke debat op sociale media. De internauten smullen van de vetes die online uitgevochten worden. We denken bijvoorbeeld aan de beruchte clash tussen Joey Barton en Thiago Silva in 2013. De Engelse voetballer, die toen voor Marseille aantrad, deinsde er niet voor terug om transfobe opmerkingen te maken over de Parijse verdediger.

In deze quarantainetijden is het misschien geen slecht idee om ons vragen te stellen bij de plaats van sociale media in onze maatschappij. De tools die de sociale afstand kunnen overbruggen moeten niet dienen om het algemene belang  te schaden.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top