Terugblik op het vreemde seizoen in de JPL (7) - Racing Genk en het moeilijke seizoen na de titel

Jupiler Pro League |
Het seizoen 2019-2020 in de Jupiler Pro League is stilgelegd. Het coronavirus heeft over het laatste fluitsignaal beslist. Definitief of voorlopig? Dat zal de toekomst uitwijzen. In afwachting bekijken we het voorbije seizoen van de 16 ploegen in de hoogste Belgische voetbalklasse.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Racing Genk kreeg (niet voor het eerst) te maken met een kampioenschapskater. Niet alleen vertrok de geestelijke vader van de titel van vorig seizoen, Philippe Clement, net zoals Frank Vercauteren in 2011 de Limburgse club verliet na de vorige titel van de Limburgers. Het bestuur liet ook meerdere sterkhouders van de kampioenclub vertrekken. En alsof dat nog niet genoeg was, blesseerde doelman Vukovic, een bijzonder betrouwbaar sluitstuk, zich tijdens de zomer aan de achillespees. Felice Mazzu stond in deze omstandigheden voor een heel moeilijke taak.
 
Een mooie 17 op 30 uit de eerste tien speeldagen van de Jupiler Pro League (waaronder een gelijkspel tegen Club Brugge) deed nog vermoeden dat de club uit de Luminus Arena ook dit seizoen een hoofdrol zou spelen. Daarna volgde echter 4 op 15 en vooral de nederlaag tegen AA Gent (0-2) bezegelde het lot van Felice Mazzu die voor bewezen diensten werd bedankt na 21 op 45. Toch bracht de trainerswissel niet meteen veel zoden aan de dijk met 7 op 15 en daarna 16 op 27 in de negen laatste speeldagen. De balans van Hannes Wolf (23 op 42) is nauwelijks beter dan de punten die zijn voorganger verzamelde.
 
Toch blijft Racing Genk meester over zijn eigen lot en deelname aan eventuele Play-offs 1. De Genkenaars staan 7e, met evenveel punten als Malinwa, de nummer zes. Genk speelt PO1 als het wint van KV Mechelen op de 30e en de laatste speeldag van de reguliere competitie (als die wordt afgewerkt). Met 6 op 33 tegen de eerste zes van het klassement, lijken de Genkenaars daar echter weinig te kunnen gaan uitrichten.
 
De sterren van Racing Genk in de JPL
 
Junya Ito: de Japanse flankspeler speelde een onregelmatig seizoen, maar kwam wel in elke wedstrijd in actie. Uit zijn statistieken blijkt wel zijn belang voor de ploeg: 5 doelpunten en 7 assists, en betrokken bij 26% van de goals van zijn ploeg (bron: Transfermarkt).
 
Theo Bongonda: hij kwam over van Zulte Waregem voor 7 miljoen euro. Genk verwachtte veel van de voormalige speler van de nationale beloften. Ondanks het moeilijke seizoen van zijn ploeg zorgde hij toch voor 4 assists en 5 goals, en had hij een voet in 20% van de goals van zijn ploeg.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top