One day, one goal: de pirouette van Dennis Bergkamp

Premier League | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: de prachtige pirouette van Dennis Bergkamp tegen Newcastle.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De Nederlandse flankaanvaller Dennis Bergkamp staat bij menig voetbalfan te boek als een gracieuze speler. Met zijn natuurlijke flair en vista tikte hij tijdens zijn carrière, waarin hij topclubs Ajax, Inter Milaan en Arsenal van goals voorzag, menig verdediger tureluus. De Griek Nikos Dabizas kan daar maar al te goed over meespreken...

Technisch hoogbegaafd

Dennis the Menace was doorheen zijn carrière de auteur van menige splijtende pass of technisch hoogstandje. Bergkamp grossierde ook in de prachtige doelpunten, denken we bijvoorbeeld maar aan zijn treffer tegen Argentinië op de wereldbeker in 1998. Maar voor het doelpunt dat zijn carrière zou definiëren, moeten we terugkeren naar zijn hoogdagen in het shirt van Arsenal.

In maart 2002 treffen de Gunners Newcastle, een treffen tussen twee titelkandidaten dat seizoen. De 0-2 overwinning in St James' Park zou de weg plaveien naar de 12de titel in de clubgeschiedenis. Later datzelfde seizoen zou daar ook nog een FA Cup bijkomen.

Gracieuze pirouette

In het seizoen 2001-2002 beschikte Arsène Wenger over een sterk collectief, met naast Bergkamp onder meer een sterke Franse connectie met Robert Pirès, Patrick Viera en Thierry Henry.

In een boeiende partij neemt Newcastle de sterkste start, maar ze vinden geen gaatje in de verdedigingsmuur van Arsenal. En dan voelde Bergkamp zijn moment gekomen.

Arsenal verovert de bal en een luttele 15 seconden later deponeerde The Iceman het leer in het doel, en hoe!

Alles begint bij Patrick Vieira die de bal herovert op de eigen helft en inspeelt op Bergkamp. Die ziet op zijn beurt Pirès vrijstaan op de flank en spurt door richting het vijandelijke doel. Een lang uitgesponnen een-tweetje wordt op het juiste moment terug naar Bergkamp gespeeld, die op dat moment met zijn rug naar doel staat. En dan krijgt de Nederlander een geniale ingeving. Met een linker kattepootje beroert hij de bal zodanig dat hij rond de nietsvermoedende Newcastle-verdediger Nikos Dabizas heen draait. Daarna houdt Bergkamp zijn verdediger goed af en deponeert hij de bal netjes naast een kansloze Shay Given. Newcastle met verstomming geslagen en Arsenal 0-1 voor.

In de tweede helft prikte Sol Campbell er nog een doelpuntje bij en zo werd Newcastle definitief uit de titelrace geslagen. De eindwinst zou dit seizoen naar het team van Wenger gaan.

Down to earth

De Nederlander, die bekend stond omwille van zijn hoogtevrees, deed er alles aan om de grootsheid van het doelpunt te minimaliseren. "Het leek misschien speciaal, maar het was nu eenmaal de korste weg naar doel", aldus de bescheiden technicus.

Menig voetballer heeft het gracieuze doelpunt van Bergkamp reeds trachten na te bootsen, maar tot nog toe slaagde niemand erin om de sierlijkheid van de Nederlander aan de dag te leggen. En zo gaat dit doelpunt 18 jaar na datum nog steeds over de tongen.

Herbeleef hieronder het prachtige doelpunt van Bergkamp, naast nog vier andere van zijn belangrijkste doelpunten in het shirt van de Gunners:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top