One day, one goal: de dag dat Messi Maradona achterna ging

Als een volleerd slalomskiër die op volle snelheid een bergflank afdaalt: zo laveerde Lionel Messi op 18 april 2007 tussen de spelers van Getafe. De Argentijn liet iedereen ter plaatse staan en bezorgde – toen nog met zijn wapperende lange manen – en passant enkele tegenstanders een verkoudheid. Als een wervelwind snelde hij voorbij de doelman, vooraleer de bal netjes in het mandje te deponeren. Een verbijsterd Camp Nou was net getuige van een wereldgoal.

De onwaarschijnlijke slalom van de Argentijn riep herinneringen op aan dat ander Argentijns wonderkind: Diego Maradona, die op het WK 86 tegen Engeland in een legendarische solo ontstak. De piepjonge Lionel Messi – net geen 20 – zou zich met zijn werelddoelpunt in de halve finale van de Spaanse beker tot de nieuwe koning van Camp Nou kronen.

Vorig jaar nog werd het doelpunt van Messi door Barcelona-fans verkozen tot mooiste Barça-goal aller tijden. Misschien wel omdat het de eerste glimp toonde van het onvolprezen meesterschap waarmee ‘Messiah’ – zoals de Spaanse media hun nieuwe chouchou in de jaren nadien zouden dopen – gezegend was.

Magere jaren

Een schitterend doelpunt krijgt nog meer glans als de inspanning bijdraagt tot de ultieme bekroning: een prijs. Er volgde geen trofee maar een koude douche voor de Blaugrana, want in de terugmatch leed de fiere Spaanse grootmacht schipbreuk op het veld van Getafe.

De bescheiden middenmotor realiseerde een magistrale comeback en kegelde een bleek Barça met zware 4-0 cijfers uit de beker. Met het schaamrood op de wangen dropen rijzende ster Messi en co af. In de finale zou Getafe met het kleinste verschil verliezen van Sevilla.

Gouden decennium

Het zou uiteindelijk een mager seizoen worden voor de Catalanen. De jaargang 2006-2007 leverde nul trofeeën op. Bovendien stormde het in de kleedkamers, met toenmalige sterspeler Samuel Eto’o die coach Frank Rijkaard en medevedette Ronaldinho openlijk bekritiseerde.

Maar de vette jaren zouden zich aldra aandienen in Barcelona: in het voorbije decennium pakte Barcelona maar liefst zes keer de titel in La Liga. De keren dat ze geen landskampioen werden, eindigden ze tweede. Bovendien wonnen de Blaugrana tussen 2010 en 2020 twee keer de Champions League en vijf keer de Copa del Rey.

Herbeleef de fenomenale solo van Lionel Messi tegen Getafe:

Voetbal

Bekijk alles
Top