Elf jaar geleden ontdekte de wereld ene Susan Boyle

De Schotse zangeres Susan Boyle blaast vandaag 59 kaarsjes uit. Haar ster rees zo’n elf jaar geleden, door een inmiddels wereldberoemde auditie in Britain's Got Talent. Dit is het verhaal van de vrouw die door haar pesters ‘Susie Simple’ genoemd werd, en vijftig jaar later haar gram haalde door de wereldpodia te veroveren.

De moeder aller audities in talentjachten: zo zou je de prestatie van Susan Boyle in 2009 kunnen omschrijven. Boyle bewoog het publiek en de jury tot tranen toe met het lied I Dreamed a Dream uit de musical Les Misérables van Victor Hugo. Toch greep ze die jaargang naast de overwinning – maar zoals dat wel vaker gaat in talentenshows, verdween de werkelijke winnaar (een dansgroep) in de anonimiteit, terwijl Boyle zichzelf richting sterrendom lanceerde.
 
Voordat ze die bekendheid verwierf, liep het leven van Boyle allesbehalve over rozen. Susan droomde van kindsbeen af van het artiestenleven. Vaak zag ze haar aspiraties de kop ingedrukt: pesters knakten haar zelfvertrouwen, en pas in 2013 ontdekte ze dat ze al heel haar leven met Asperger rondliep. Zelf had ze altijd gedacht dat ze gewoon “leerproblemen” had.

Dan toch de doorbraak

Toch bleef haar liefde voor het zingen altijd overeind. Ondanks verwoede pogingen bleef ze lange tijd onder de radar van de muziekindustrie. Ze schreef zich in aan de Edinburgh Acting School, nam een album voor het goede doel op in 1999 en verscheen in de Britse tv-show My Kind of People – allemaal zonder veel resultaat. Haar natuurtalent werd voorlopig niet opgepikt.
 
Boyle liet de moed niet zakken. Gesterkt door de winst van Paul Potts in het eerste seizoen van Britain's Got Talent besloot ze om haar kans te wagen. Potts was een gsm-verkoper voordat hij zich ontpopte tot operaster. “Als hij het kan, dan ik ook”, dacht Boyle.

Wereldster

Al tijdens de preselectie werd het de makers van Britain's Got Talent duidelijk dat ze met Boyle, een duffe, ietwat ouderwetse huisvrouw, goud in handen hadden. De late veertiger, die op dat moment werkloos en alleen thuis zat met haar kat Pebbles, kreeg groen licht voor een publieksauditie in het Clyde Auditorium in Glasgow, Schotland. Ze had nog nooit voor een groot publiek opgetreden.
 
De rest is geschiedenis. Vandaag heeft Boyle wereldwijd ruim 25 miljoen platen verkocht. Als enige artiest na The Monkees en The Beatles stond ze voor de tweede keer in een jaar helemaal bovenaan de albumlijsten in de VS en Groot-Brittannië. Ze werd intussen genomineerd voor een resem Grammy Awards en won een World Music Award, Japan Gold Disc Award, Radio Forth Award en Scottish Music Award. Gelukkige verjaardag, Susan!
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?