On this day: tennislegende Martina Navratilova wint haar eerste WTA Finals

Sport |

Dag op dag 42 jaar geleden trok tennislegende Martina Navratilova aan het langste eind in de WTA Finals, zeg maar het officieuze WK vrouwentennis. Later zou de Amerikaanse met roots in Tsjecho-Slowakije daar nog 7 eindoverwinningen in de WTA Finals aan toevoegen - een record.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Martina Navratilova is een tennisfenomeen, misschien wel de grootste tennisster aller tijden. In haar carrière die 32 jaar overspande, reeg de geboren Tsjechische de records aaneen. Op haar 50ste (!) klokte ze af op maar liefst 59 grandslamoverwinningen (18 in het enkelspel, 31 in het dubbelspel en 10 in het gemengd dubbel) - een record.

Daarnaast heeft Navratilova 167 titels in het enkelspel en 177 in het dubbelspel op haar actief staan, opnieuw een record. En zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan...

WTA Finals breken de ban

Op 17-jarige leeftijd schoot de toen nog Tsjecho-Slowaakse haar eerste hoofdvogel af op het WTA-toernooi in Orlando, Florida in 1974. Voor de eerste echte grote overwinning was het echter nog wachten tot 1978. De WTA Finals, die zouden uitgroeien tot het officieuze WK vrouwentennis, stonden dan nog geprogrammeerd in maart.

De pas 21-jarige tennisster schiet als een komeet door het toernooi met de beste acht speelsters van het afgelopen tennisseizoen. Tot aan de finale verliest ze geen enkele set en levert haar service maar een enkele keer in.

In de finale nam ze het op tegen de Australische Evonne Goolagong Cawley. De Australische nam de beste start en liep uit tot 5-2. Navratilova vocht echter terug en stuurde Goolagong in de tiebreak van het kastje naar de muur: 5-0 en de eerste set was binnen (7-6). Ook in de tweede set waren beide speelsters aan elkaar gewaagd. Een break bij 5-4 voor de Tsjecho-Slowaakse volstond voor de eindoverwinning. Haar eerste grote toernooisucces. Later zou ze daar nog 7 WTA Finals-titels aan toevoegen, waarmee ze met 8 overwinningen op 14 deelnames op eenzame hoogte staat.

Lang uitgesponnen carrière

Voor haar eerste grandslamoverwinning was het wachten tot later op het jaar, toen Navratilova Wimbledon op haar palmares bijzette – het begin van een fameuze reeks met 12 finales in het enkelspel, waarin ze negen keer aan het langste eind trok. Eens te meer een record. Dankzij haar overwinning tegen eeuwige rivale Chris Evert stootte Navratilova door naar de koppositie in het WTA-klassement. Een positie die ze nog meerdere keren zou innemen.

Tot het einde van haar carrière in het enkelspel in november 1994 zou ze daar nog 17 grandslamoverwinningen aan toevoegen (8 x Wimbledon, 4 x US Open, 3 x Australian Open, 2 x Roland Garros). Ze stond bovendien maar liefst 332 weken aan de leiding in het WTA-klassement.

In 2000 maakte ze een geslaagde comeback in het dubbelcircuit, waarna ze nog enkele grandslamoverwinningen in het dubbel en gemengd dubbel aan haar palmares wist toe te voegen. In 2006 op bijna vijftigjarige leeftijd hing ze haar tennisschoenen voorgoed aan de wilgen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top