Ontsnap aan de waan van de dag met deze zenmakende docu’s

Naargelang de lockdown zich doorzet, vergt het meer en meer moeite om niet in verveling te vervallen, of erger: in de psychose. We wensen het jou niet toe, en om je gedachten in zenmodus te schakelen, schotelen we je deze relaxerende docu’s voor.

Heal (2017)

Deze Netflix-productie legt het mechanisme bloot achter gevoelens, emoties en overtuigingen van de menselijke geest. Zo leren we dat onze psyche een enorme impact heeft op onze gezondheid. De onderliggende boodschap is dat we in werkelijkheid veel meer controle hebben over onze gezondheid dan we zelf denken.

Happy (2011)

Deze documentaire tracht om de sleutel naar geluk te achterhalen. Aan de hand van getuigenissen afkomstig uit meer dan veertien verschillende landen verkent dit project het geluksgevoel. Van een Deense familie die in een hechte gemeenschap leeft tot een man die verpletterd werd door een vrachtwagen: geluk kan veel verschillende vormen aannemen, en de wegen om er te geraken zijn legio.

Het is geen kwestie van geld, cultuur of geboorteplaats: iedereen heeft de kans om gelukkig te worden. Fans van nieuwe theorieën over positieve psychologie zullen ongetwijfeld hun hart ophalen aan deze docu.
 

Robin Williams: Come Inside My Mind (2018)

Uiteraard kon Robin Williams niet ontbreken in dit lijstje. Het licht van de geniale komiek is te vroeg gedoofd, maar Williams blijft een symbool van warme menselijkheid en positivisme, ondanks de demonen die hem kwelden. Deze docu, die bulkt van de archiefbeelden en persoonlijke filmpjes, toont Robin Williams zoals we hem nooit zagen.

Van zijn verlegen eerste stapjes tot internationale faam: de artiest straalde immer een onbeteugelde joie de vivre uit in zijn werk. Deze docu toont ons de andere kant van de medaille: van zijn verslavingsproblematiek tot de paranoia waarmee de acteur kampte. Maar bovenal komen we te weten hoe Williams een atypische kijk had op het leven.
 

Pumping Iron (1977)

Een gezonde geest is één ding, maar het lichaam mag niet achterblijven. Voor hij in de huid kroop van Conan The Barbarian was Arnold Schwarzenegger een bodybuilder met internationale allures en stond hij bekend als ‘fitnessgoeroe’. In dit tijdsdocument herbeleven we de prille carrière van de toekomstige wereldster, toen die zich voorbereidde op het Mr. Olympia-concours.
 
We krijgen een jeugdige Arnold te zien, die een resem aanbevelingen opvolgt om er een gezond levensritme op na te houden. Maar het is vooral zijn drang om zijn eigen grenzen te doorbreken die generaties Amerikanen na het bekijken van deze docu inspireerde. Pumping Iron blijkt decennia na datum nog steeds een referentie te zijn als op het fitnessadvies aankomt.
 
We geven je het op een blaadje: nadat je deze docu gezien hebt, zal je de onbedwingbare neiging krijgen om die gymmat vanop zolder te halen.
 

Films

Bekijk alles
Top