Hoezo corona? In Wit-Rusland wordt er nog gevoetbald

Sport | Ook al is het leeuwendeel van de internationale voetbalcompetities tot stilstand gekomen omwille van Covid-19, toch zijn er nog enkele die van geen wijken willen weten. Zo wordt er nog gevoetbald in Wit-Rusland en in Nicaragua.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De voetbalfans weten het maar al te goed, ze zullen geduld moeten oefenen. Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Portugal, Turkije ... Alle Europese voetbalcompetities staan momenteel 'on hold' als gevolg van de coronapandemie.

Echt allemaal? Nee, want de Vysshaya Liga, het Wit-Russische voetbalkampioenschap, wil van geen wijken weten. Net als het dagelijkse leven, kent ook de lokale voetbalcompetitie daar zijn gewone verloop. Wat dit bescheiden kampioenschap enorm in de schijnwerpers zet, waarschijnlijk ten koste van de volksgezondheid.

Hetzelfde liedje in Nicaragua waar, ondanks het protest van meerdere spelers en de eerste corona-gerelateerde overlijdens, het voetbalkampioenschap nog steeds niet is opgeschort.

Een autoritaire president

De president van Wit-Rusland Alexander Lukashenko is reeds op post sinds 1994 en wordt door velen gezien als "de laatste dictator in Europa". Lukashenko gelooft niet in het virus dat in het land officieel al 94 besmettingen heeft veroorzaakt.

"Er is hier helemaal geen sprake van een virus", verkondigde hij afgelopen zaterdag nog nadat hij deelnam aan een ijshockeytoernooi in Minsk. "Drink vodka, ga naar de sauna en werk hard", klinkt het advies van de president, die het virus vergelijkt met een "psychose".

BATE Borisov, het zwarte beest van Anderlecht

Enkele duizenden toeschouwers hebben afgelopen weekend de tweede opeenvolgende nederlaag van BATE Borisov vanop de eerste rij kunnen meemaken. Een naam die bij de Anderlechtsupporters waarschijnlijk een wrange smaak achterlaat.

In augustus 2008 werd paars-wit namelijk in de tweede voorronde van de Champions League uitgeschakeld door de Wit-Russen. De troepen van Ariel Jacobs werden vernederd in eigen huis (1-2) door een ploeg die toen nog onbekend was in het Europese voetbal. In de terugmatch geraakte Anderlecht niet verder dan een gelijkspel (2-2), waarop een roemloze aftocht volgde. "De grootste schande uit mijn carrière", foeterde Anderlecht-boegbeeld Olivier Deschacht na deze uitschakeling.

Afgelopen weekend zegevierde FC Minsk ook in de derby tegen stadsgenoot Dinamo. Op het veld stond ene Danilo, zoon van Wamberto en titularis bij Dinamo. Danilo, die debuteerde bij Standard en daarna de wereld rondtrok (Oekraïne, Rusland en Turkije), is dus meer dan waarschijnlijk de allerlaatste actieve Belgische voetballer op de planeet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top