One day, two goals: Maradona ontbindt zijn goddelijke duivels tegen Engeland

Sport | Mexico ‘86 zal voor eeuwig in het geheugen van de Belgische supporters gegrift staan, dankzij het fabuleuze parcours van de Rode Duivels. Bij de rest van de wereldbevolking zou het WK vooral herinneringen oproepen aan de twee wonderbaarlijke doelpunten van de Argentijnse vedette Diego Maradona in de kwartfinale tegen Engeland.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 22 juni 1986 stond Argentinië tegenover Engeland in de kwartfinale van het WK in Mexico. De bal rolde tussen twee landen die elkaars bloed konden drinken. Vier jaar eerder had Argentinië immers een militaire nederlaag geleden tegen Groot-Brittannië in de Falklandoorlog.

Argentinië zinde op wraak

Het Azteekse stadion was die dag tot de nok gevuld. 115.000 kijklustigen overspoelden de Mexicaanse hoofdstad, ondanks de hittegolf die Mexico in zijn greep hield. Meer nog dan om een halvefinaleplaats speelden de Argentijnen voor de eer van hun vaderland: er moest en zou wraak genomen worden.
 
In een boek dat gepubliceerd werd in 2016, getiteld ‘Mi Mundial, mi verdad’ (‘Mijn wereldbeker, mijn waarheid’), vertrouwde Diego Maradona zijn lezers toe dat hij ‘hulde wou brengen aan de doden’, waarmee hij de gesneuvelden tijdens de slag om de kleine archipel in de Zuid-Atlantische oceaan bedoelde.

De Hand van God

De Albiceleste waren tot alles bereid om de Engelsen die dag te verslaan. Waar de eerste helft nog doelpunten ontbeerde, maakte Maradona enkele minuten na rust al het verschil.
 
In de 51e minuut zette de aanvaller van Napoli een een-tweetje op met Jorge Valdano in de grote rechthoek. De bal werd evenwel beroerd door een Engels been, die het leer de lucht in joeg. In duel met de 1m85 grote doelman Peter Shilton bediende de 20 centimeter kleinere Maradona zich van zijn hand om de bal in doel te werken. 
 
Ondanks Engels protest keurde de Tunesische scheidsrechter Ali Bennaceur de goal goed. “Ik heb die treffer gemaakt met behulp van mijn hoofd en de hand van God”, verklaarde de Argentijnse legende achteraf. Een begrip was geboren.

Een solo voor in de voetbalgeschiedenis

Vier minuten na zijn eerste doelpunt zou ‘El Pibe de Oro’ opnieuw geschiedenis schrijven. Ditmaal met een ingeving die uit het niets leek te komen. Startend vanop het middenveld begon Maradona aan de dribbel van zijn leven: hij snelde Peter Beardsley, Peter Reid, tot tweemaal toe Terry Butcher, Terry Fenwick en keeper Shilton voorbij en gleed de bal met links in het lege doel.
 
De oud-middenvelder van Everton Gary Lineker maakte op negen minuten van het einde nog de aansluitingstreffer, maar die volstond niet. Het boegbeeld van het BBC-programma ‘Match of the Day’ prees de 2-0 van Maradona na afloop van de match: “Het is het enige moment in mijn carrière dat ik zin kreeg om een tegendoelpunt te vieren.”
 
Maradona zou opnieuw uitblinken in de halve finale tegen België door de twee goals te scoren die de partij rijk was. Zijn kanon zou zwijgen in de finale, maar dat weerhield zijn land er niet van om de tweede en laatste Wereldbeker uit zijn geschiedenis weg te kapen door Oost-Duitsland met 3-2 over de knie te leggen.
 
Herbeleef hieronder de fenomenale solo van Diego Maradona:
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top