Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (maart 2020)

Muziek | Maart was opnieuw een maand waarin we afscheid moesten nemen van een paar grote muziekhelden. Een overzicht van de legendes die in de voorbije maand overleden.

Door MF

Deel dit nieuws

Barbara Martin

Barbara Martin, een van de originele leden van The Supremes, overleed op 4 maart. De zangeres werd 76 jaar. Barbara maakte slechts twee jaar deel uit van The Supremes: van 1960 tot 1962. Op de meeste nummers van het debuutalbum ‘Meet The Supremes’ is Martin te horen. Het is dan ook opvallend dat ze niet mee op de coverafbeelding staat. Waarschijnlijk zat haar bolle buik daar voor iets tussen, want net toen was ze hoogzwanger. Toen ze nadien zelf de band verliet om voor haar kind te zorgen, werd ze niet vervangen.  

Charlie Baty

De founding father van Little Charlie and The Nightcats, gitarist Charlie Baty, overleed op 6 maart. Hij werd 66. Baty zette vooral in de jaren ’80 samen met zanger en harmonicaspeler Rick Estrin de blues- en jazzwereld op zijn kop met zijn muziek. In 2008 nam hij afscheid van de band, al durfde hij hier en daar nog wel eens een festival mee te pikken. Hij mocht dan wel met ‘pensioen’ zijn, stoppen met gitaarspelen deed hij niet. 

McCoy Tyner

Een van de meest gerespecteerde pianisten uit de jazzgeschiedenis is niet meer. Over wie het gaat? De Amerikaan McCoy Tyner. Hij overleed op 6 maart, op 81-jarige leeftijd. Hij begon zijn carrière in de groep Jazztet, met Benny Golson en Art Farmer aan het roer. Zijn hoogtepunt bereikte hij toen hij meespeelde in het kwartet van jazzgrootheid John Coltrane. Zo is Tyner te horen op de legendarische platen ‘A Love Supreme’ en ‘My Favorite Things’. 

Charles Wuorinen

Charles Wuorinen, de Amerikaanse componist die je wellicht kent van de opera ‘Brokeback Mountain’, overleed op 11 maart. Hij werd 81 jaar. In 1970 won Wuorinen als jongste componist ooit de Pullitzer-prijs voor muziek, en dat met zijn werk ‘Time’s Encomium’. In heel zijn carrière componeerde hij meer dan 270 stukken, die nog steeds door heel wat orkesten gespeeld worden. 

Genesis P-Orridge

Genesis P-Orridge, ook wel de peetvader van rockers als Marilyn Manson genoemd, overleed op 14 maart. In de loop van zijn muzikale carrière maakte hij deel uit van maar liefst drie bands: Throbbing Gristle, een band die voortvloeide uit zijn eerste collectief COUM, en tot slot Psychic TV. Als je hem niet van de muziek kent, dan misschien wel van zijn vrouw Jacqueline Breyer, met wie hij één ‘pandrogyn’ wezen wilde worden. Genesis P-Orridge werd zeventig jaar oud. 

Jason Rainey

De voormalige gitarist van de Amerikaanse trashmetalband Sacred Reich, Jason Rainey, overleed op 16 maart aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was amper 53 jaar oud. In 1985 richtte Rainey samen met een paar collega’s de band op. Rainey is op zowat elke klassieker te horen: ‘The American Way’ en ‘Surf Nicaragua’, om er twee te noemen. In 2000 gingen de bandleden elk hun eigen weg, maar zes jaar later bundelden ze opnieuw hun krachten. Tot vorig jaar, toen Jason onverwacht opnieuw vertrok. 

Kenny Rogers

Kenny Rogers, een van de meest succesvolle countryzangers in de Verenigde staten, overleed op 20 maart op 81-jarige leeftijd. In de jaren zeventig en tachtig scoorde Rogers de ene hit na de andere. Denk maar aan ‘The Gambler’, ‘Lady’ en ‘Islands in the stream’. Met het lied ‘Lucille’ brak hij ook door in het buitenland. Naast zingen was hij ook een krak in acteren en fotograferen en was hij een echte zakenman. 

Gabi Delgado

De zingende helft van de Duitse elektropunkband Deutsch Amerikanische Freundschaft, de 61-jarige Gabi Delgado, stierf op 22 maart. Samen met de blonde Duitser Robert Görl vormde de zwartharige Delgado de meest radicale exponent van de zogeheten Deutsche Welle. DAF werd gezien als een blijvende inspiratiebron voor de latere elektro-stromingen zoals house en techno. Naast zanger was Delgado ook componist en producer. 

Bill Rieflin

De 59-jarige Amerikaanse multi-instrumentalist Bill Rieflin overleed op 24 maart na een lange en zware strijd tegen kanker. In de jaren negentig werd Rieflin vooral bekend als drummer van onder meer Revolting Cocks, Lard, KMFDM, Pigface en Nine Inch Nails. Zo is hij te horen op de legendarische nummers ‘The Land of Rape and Honey’, ‘The Mind is a Terrible Thing to Taste’ en ‘Psalm 69’ van Ministry. In 1997 nam hij de stokken over van Bill Berry, drummer bij R.E.M. en dat tot de rockers definitief uit elkaar gingen. 

Manu Dibango

Manu Dibango wordt gezien als een van de belangrijkste grondleggers van de afrojazz. Jammer genoeg moesten we op 24 maart afscheid nemen van de 86-jarige saxofonist. Dibango wist als geen ander de muziek uit zijn thuisland Kameroen te mengen met een vleugje jazz en funk. Zijn bekendste compositie? ‘Soul Makossa’, waarvan een sample werd gebruikt in Michael Jacksons ‘Wanne Be Startin’ Something’. Ook in ‘Don’t Stop The Music’ van Rihanna hoor je de tonen van zijn meesterwerk. 

Liesbeth List

De Nederlandse zangeres Liesbeth List – officieel Elisabeth Dorothea Driessen – is op 25 maart overleden in haar woonplaats Soest. Ze werd 78 jaar oud. De zangeres was vooral bekend van haar duet met Ramses Shaffy. Liesbeth List zong ook verschillende covers van Jacques Brel in het Nederlands. En met Charles Aznavour zong ze ‘Don’t say a word’. De bekende Nederlandse had ook rollen als actrice. De bekendste rol was voor haar weggelegd in de musical 'Piaf'. De laatste jaren leed ze aan een vorm van dementie. De exacte doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. 

Een ode aan de Grootste Dame van het Nederlandse lied.



Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top