Terugblik op het vreemde seizoen in de JPL (3) - Charleroi, er is nog leven na Mazzu

Sport | Het seizoen 2019-2020 in de Jupiler Pro League is stilgelegd. Het coronavirus heeft over het laatste fluitsignaal beslist. Definitief of voorlopig? Dat zal de toekomst uitwijzen. In afwachting bekijken we het voorbije seizoen van de 16 ploegen in de hoogste Belgische voetbalklasse.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

De pagina-Felice Mazzu is omgeslagen in Charleroi. Sommige analisten hadden een moeilijk seizoen of zelfs een overgangsseizoen voor de Carolo's verwacht. Als er al een overgang was, was die toch van korte duur. Karim Belhocine slaagde er snel in om zijn spelerskern tot een echte groep te smeden. De ploeg werd nog sterker door de nieuwe rol van Morioka op het middenveld en de terugkeer van Rezaei in de spits. 
 
Het begin van het seizoen was nog moeilijk, met 13 op 30 en enkele tegenvallende resultaten, zoals de nederlaag tegen Zulte-Waregem en STVV. Na de nederlaag in eigen huis tegen een Anderlecht in volle crisis herstelde Charleroi zich en zette het een indrukwekkende reeks van 14 wedstrijden zonder nederlaag neer: tussen speeldag 11 en speeldag 20 resulteerde dat in 24 op 30 en tussen speeldag 21 en speeldag 29 in 17 op 27.
 
De statistieken van de Carolo's zijn verbluffend: ze hebben de op één na beste verdediging en de op twee na beste aanval. Het is dus geen toeval dat Charleroi op het podium staat. Alleen Club Brugge kan buitenshuis betere cijfers voorleggen. Als de Play-Offs 1 worden gespeeld, mogen de troepen van Belhocine daar met ambitie aan beginnen: in de reguliere competitie pakten ze 17 op 30 tegen de ploegen uit de top 6 en tegen AA Gent, Antwerp, Standard en KV Mechelen werd elke keer 4 op 6 gehaald.
 
De sterren van Charleroi in de JPL
 
Kaveh Rezaei: de Iraanse aanvaller kon zich niet doorzetten bij Club Brugge, maar in het shirt van de Zebra's vond hij zijn neus voor goals terug: hij scoorde 12 keer in 21 wedstrijden, goed voor een gemiddelde van 0,57 goals per wedstrijd. Bovendien denkt Rezaei niet alleen aan zichzelf: hij gaf ook 4 assists en was betrokken bij 29% van de doelpunten van Charleroi.
 
Ryota Morioka: het was een meesterzet van Karim Belhocine om Morioka minder diep op het terrein op te stellen. Bij Anderlecht lukte het niet voor de Japanner en ook zijn vorige seizoen bij de Carolo's was middelmatig. Dit seizoen werd hij opnieuw de draaischijf van de ploeg. Zijn statistieken (6 doelpunten en 5 assists) bewijzen zijn goede vorm.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top