Lichten uit voor Earth Hour: deze docu’s richten de spots op de klimaatzaak

Films | Vandaag is Earth Hour: een internationaal evenement waarbij de lichten overal ter wereld één uur gedoofd worden, om ons bewust te maken van de klimaatproblematiek. De actie verzeilt misschien op de achtergrond nu de wereld in de ban is van de coronacrisis, maar is daarom niet minder urgent. De aarde herademt nu economieën wereldwijd stil liggen, en liefst streven we ook in het post-coronatijdperk nog steeds naar een duurzamere en propere aardbol. Deze vijf docu’s belichten alvast waarom dat streefdoel o zo belangrijk is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Before The Flood

Beroemdheid Leonardo DiCaprio is begaan met het klimaat en profileert zich als uithangbord van de klimaatzaak. Deze docu toont hoe de acteur verschillende regio’s in de wereld bezoekt, om na te gaan welke impact de klimaatverandering nu al heeft op de plaatselijke bevolking en welke bekommernissen er spelen.

De film vertelt ook deels het productieproces van The Revenant, een film waarin DiCaprio in de rol van pelsjager de natuurelementen moest trotseren. In de documentaire uiten diverse (voormalige) wereldleiders hun bezorgdheden over het klimaat, waaronder Ban Ki-moon, Bill Clinton, Barack Obama, John Kerry, Paus Franciscus en Elon Musk.

Chasing Ice

Deze docu maakte acht jaar geleden diepe indruk door de verwoede pogingen van natuurfotograaf James Balog en zijn team om de wereld te waarschuwen over klimaatverandering. De documentaire had een grote impact, met name door een scène waarin een stuk gletsjer afbreekt in Groenland.

Twee videografen van Balogs onderzoeksteam kampeerden wekenlang nabij de gletsjer en waren uiteindelijk getuige van een indrukwekkend schouwspel: een stuk gletsjer van 7,4 kubieke kilometer rukte zich los en stortte in de oceaan. “Alsof een stad instortte”, verwoordde een criticus het trieste natuurspektakel.

Our Planet

Deze achtdelige natuurdocumentaire uit 2019 kwam tot stand in samenwerking met WWF. De film zoomt in op natuurbehoud en volgt enkele bedreigde diersoorten in hun natuurlijke habitat.

Maar de documentaire werd vooral geprezen door de menselijke impact op het milieu in beeld te brengen – anders dan traditionele natuurdocumentaires. Het werk toont gruwelijk gedetailleerd hoezeer klimaatverandering het leven van elk levend wezen op aarde beïnvloedt. Het was de eerste natuurdocu die Netflix produceerde.

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Een eye-opener voor alle vleesliefhebbers, en bij uitbreiding iedereen: ‘Cowspiracy’ is een verhelderende uiteenzetting over de impact van de vleesindustrie op onze aarde en het klimaat.

Van de kleine vleesboer tot de machtige vleesbedrijven: de docu belicht op transparante wijze alle niveaus van de keten. Een ding is duidelijk: dit systeem is onhoudbaar.

An Inconvenient Truth

Misschien wel de moeder der alarmerende natuurdocumentaires over klimaatverandering. In een tijd waarin de urgentie van de klimaatproblematiek nog niet helemaal doorgedrongen was, 2006, bond deze docu de kat de bel aan. Het toonde toen al het onweerlegbare bewijs van de klimaatverandering.

Regisseur Davis Guggenheim brengt in beeld hoe de toenmalige Amerikaanse vicepresident Al Gore tot de nok gevulde zalen onderwees over klimaatopwarming en waarschuwde voor de ongemakkelijke waarheid die ons te wachten staat indien we niet snel handelen. 

De documentaire was een ware wake-upcall: voortaan zou de klimaatverandering ernstig genomen worden, ook en vooral door de mensen die de touwtjes in handen hebben.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top