Uitgelicht: kampioenswedstrijden in de Jupiler Pro League

Jupiler Pro League | Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken we er een bepaalde invalshoek uit. Zondag belichten we de kampioenswedstrijden van de voorbije 5 jaar in de Belgische Jupiler Pro League.

Door Pickx

Deel dit nieuws

21 mei 2015: AA Gent – Standard

21 mei 2015 zou een historische dag worden voor voetbalploeg KAA Gent. Voor het eerst in hun geschiedenis kronen de Buffalo’s zich tot kampioen van België. In de eigen Ghelamco Arena komt Standard over de vloer. De Rouches kunnen echter geen stokken in de Gentse wielen steken. Na goals van Sven Kums in de eerste helft en Renato Neto in de tweede helft, mag een Gents volksfeest losbarsten.

Enkele dagen later viert Gent deze historische titel op uitbundige wijze. De spelers en coach Hein Vanhaezebrouck worden vanuit bootjes massaal toegejuicht door de aanwezige fans op de leien. De festiviteiten worden nadien verdergezet op het Emile Braunplein.

Herbekijk AA Gent - Standard vanaf 10u05 op Proximus Sports 1.

15 mei 2016: Club Brugge – Anderlecht

Op deze dag trekken Club Brugge en eerste achtervolger Anderlecht ten strijde in Play-off 1. Met nog twee speeldagen te gaan is de opdracht voor blauw-zwart simpel: winnen voor eigen publiek betekent de titel na maar liefst 11 jaar wachten.

De wedstrijd wordt een grote ontgoocheling voor paars-wit. Een ontketend Club Brugge is niet af te stoppen en blaast Anderlecht met 4-0 weg. Twee goals van Abdoulay Diaby, eentje van Hans Vanaken en tot slot een omgezette penalty van Timmy Simons bezorgen Club Brugge de 14e landstitel ooit. Het wordt een triomftocht voor coach Michel Preud’homme en toen nog hulptrainer Philippe Clement.

Herbekijk Club Brugge - Anderlecht vanaf 12u00 op Proximus Sports 1.

18 mei 2017: Charleroi – Anderlecht

In 2017 beleeft recordkampioen Anderlecht een van zijn laatste triomftochten. Onder de Zwitserse coach René Weiler brengt Anderlecht niet het champagnevoetbal dat van de spelers verwacht wordt, maar dat zal van geen tel zijn in de eindafrekening.

Al bibbert Anderlecht op die 18e mei toch even tegen Charleroi. Zo komt de thuisploeg eerst nog op voorsprong dankzij Chris Bedia. Maar het wordt echter de dag van Lukasz Teodorczyk. De Poolse spits, die nog geen goal had gemaakt in de play-offs, legt er die dag 2 in het mandje. In de slotminuten legt Massimo Bruno de 1-3 eindstand vast.

Met deze zege pakt Anderlecht zijn 34e landstitel. Enkele maanden later wint paars-wit ook nog de Supercup tegen Zulte Waregem.

Herbekijk Charleroi - Anderlecht vanaf 14u20 op Proximus Sports 1.

13 mei 2018: Standard – Club Brugge

Dit keer onder Ivan Leko pakt Club Brugge op de voorlaatste speeldag zijn tweede titel op drie jaar tijd dankzij een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Standard.

Ondanks het kampioenschap wordt er echter vooral over 1 fase gesproken: de gelijkmaker van Club Brugge. De openingstreffer van Christian Luyindama zou namelijk uitgewist worden vlak voor de rust. Zo bedient Ruud Vormer Jelle Vossen, die de gelijkmaker kan binnenknallen. Maar Vormer devieert echter voor de assist de bal met zijn arm. De VAR wordt geraadpleegd, maar het doelpunt blijft staan, tot grote frustratie en woede van Standard.

Standard zal het seizoen afsluiten als tweede, op drie punten van Club Brugge. Knap van de Rouches, want ze zouden Play-Off 1 aanvatten als zesde.

Herbekijk Standard - Club Brugge vanaf 18u35 op Proximus Sports 1.

16 mei 2019: Anderlecht – Racing Genk

De titel die het meest vers in het geheugen ligt, is die van Racing Genk. Het Club Brugge van Ivan Leko, die na dit seizoen stopt als coach van FCB, maakt het Genk tot de voorlaatste speeldag moeilijk in de titelstrijd, maar de Limburgers zullen het uiteindelijk toch halen.

Genk mag op deze speeldag een bedankkaartje sturen naar Standard, dat Club Brugge weet te kloppen. Genk zelf blijft steken op een 1-1 gelijkspel. Bryan Heynen brengt Genk op voorsprong, maar in de tweede helft kopt Yannick Bolasie de gelijkmaker binnen. Het is dan bang afwachten voor het Genk van coach Philippe Clement. Maar wanneer in Luik de 2-0 valt, volgt de ontlading. Genk kan niet meer bijgebeend worden en pakt zijn 4e landstitel ooit.

Herbekijk Anderlecht- Genk vanaf 21u10 op Proximus Sports 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top