One day, one goal: Rooney zet Manchester City op zijn plaats

Sport | Een derby is nooit een match zoals een ander. In februari 2011 vormt de partij tussen Manchester United en Manchester City geen uitzondering, want de match werd gekleurd door een buitengewone ingeving van Wayne Rooney, die Old Trafford met verstomming sloeg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 12 februari 2011. In de Engelse competitie is de kraker tussen Manchester United en Manchester City aangebroken, als hoofdschotel van de 27e speeldag. Drie jaar na de opkoping door een investeringsfonds uit Abu Dhabi ontpoppen de Citizens zich tot een steeds grotere uitdager van hun stadsrivaal.

De bezoekers, derde in het klassement, staan op vijf punten van de Red Devils, die op dat moment alleen koploper zijn in de stand.

Manchester United neemt het commando in handen

Behalve de geblesseerde Rio Ferdinand, is ManU op volle oorlogssterkte. Sir Alex Ferguson kan rekenen op sleutelpionnen als Edwin van der Sar, Nemanja Vidic, Patrice Evra, Paul Scholes en Ryan Giggs. Nani en Rooney moeten zorgen voor de doelpunten.

In het tegenovergestelde kamp doet Roberto Mancini een beroep op de beresterke karakters van Vincent Kompany, Yaya Touré en James Milner. Carlos Tevez, een oude bekende op Old Trafford, en David Silva vormen de frontlinie van de Citizens.
 
De twee elftallen van wereldniveau houden elkaar grotendeels in evenwicht in de eerste helft. De openingstreffer komt er in de 41e minuut via de voet van Nani, die diep gestuurd werd door Giggs.

Citizens laten de moed niet zakken

Het begin van de tweede helft is een kopie van het matchbegin. De twee formaties zijn aan elkaar gewaagd. De Skyblues tonen dat ze met kleppers als Patrick Vieira en Kolo Touré over een bank beschikken die bulkt van het toptalent.
 
Maar het is de Bosniër Edin Dzeko, net ingevallen, die de match zal doen kantelen. Na een voorzet vanop rechts van die andere invaller, Shaun Wright-Phillips, vuurt de oud-schutter van Wolfsburg een schot af, die afwijkt op de rug van de Silva. De koers van de bal verrast van der Sar, die tegenvoets gevloerd wordt. Alles te herdoen voor Manchester United.

Wereldgoal van Rooney

Toch blijven de Red Devils, laureaat van drie titels in de vier laatste seizoenen, blind vertrouwen hebben in hun eigen kracht. De offensieve linie van de Mancunians krijgt in de 67e minuut versterking van de topschutter in de Premier League: Dimitar Berbatov.

Terwijl die andere troefkaart, Michael Owen, zich opwarmt aan de zijlijn, trekt Wayne Rooney de schijnwerpers naar zich toe. Op twaalf minuten van het einde profiteert de Engelsman van een afgeweken center van Nani om tussen Kompany en Micah Richards in een acrobatische omhaal uit te voeren, die de bal de winkelhaak in jaagt. Doelman Joe Hart staat aan de grond genageld.

Dankzij het juweeltje van Rooney zou ManU de overwinning over de streep trekken. Enkele speeldagen later zou de 19e titel uit de geschiedenis van de club een feit zijn. ManCity toonde op zijn beurt dat de club thuishoort tussen de Engelse Big Four, door het daaropvolgende jaar zijn eerste titel in de Premier League te veroveren sinds 1968.

Herbeleef het magische moment van Wayne Rooney:
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top