Dit is uw vrijdagavondfilm: "The Broken Circle Breakdown"

Films | Nu cafés, restaurants en andere etablissementen nog steeds no-go zones zijn, is een gezellige avond voor de buis een aantrekkelijk alternatief. Elke week selecteert Proximus Pickx de vrijdagavondfilm die je zeker niet mag missen. Deze week: Felix Van Groeningens meesterwerk "The Broken Circle Breakdown".

Door Pickx

Deel dit nieuws

If I needed you, would you come to me. Would you come to me for to ease my pain? De lyrics van de soundtrack van de Vlaamse film "The Broken Circle Breakdown" gaan door merg en been. Net als de hele film trouwens.

Gents regisseur Felix Van Groeningen leverde met "The Broken Circle Breakdown" een van de beste recente Vlaamse films af. Met een verbluffende Veerle Baetens en een ijzersterke Johan Heldenbergh in de hoofdrollen spat de emotie van het scherm. Gegarandeerd pink je tijdens het kijken een traantje weg.

Banjospeler Didier (Johan Heldenbergh) speelt in een bluegrass-bandje. Op een dag ontmoet hij tattooartieste Elise (Veerle Baetens) en de vonk springt meteen over. Uit hun liefde ontspringt dochter Maybelle, die echter getroffen wordt door een vreselijke ziekte. Haar dood stelt de relatie tussen Didier en Elise danig op de proef. Hij een naïeve romanticus, zij iemand die overal de symboliek van inziet. Houdt hun relatie stand of betekent het overlijden van Maybelle ook het einde van hun symbiose?

Hoofdrol voor de muziek

In "The Broken Circle Breakdown" heeft Van Groeningen ook een hoofdrol weggelegd voor muziek, meer bepaald bluegrass - een muziekstijl die tot de country wordt gerekend.

Countryklassiekers als 'If I needed you' en 'Will the circle be unbroken' gaan door merg en been en zetten meteen ook de toon van de film. Zoals De Standaard-recensente Inge Schelstraete schrijft "vertaalt de muziek de gevoelens veel directer dan de dialogen". Johan Heldenbergh en Veerle Baetens excelleren als echte countrysterren.

Oscarnominatie

Ook internationaal scheert "The Broken Circle Breakdown" hoge toppen. Zo sleepte Van Groeningen onder meer de Cesar Award voor beste buitenlandse film en een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film in de wacht.

Veerle Baetens schuimde ook gala's allerhande af en mag onder meer op het Tribeca International Film Festival in New York en op de European Film Awards in Berlijn met het beeldje voor beste actrice aan de haal.

Kortom, wie zin heeft in een Vlaamse dramafilm van de bovenste plank, waarbij je gegarandeerd een traantje moet wegpinken, dient omstreeks 23u25 afstemmen op VTM of via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top