On this day: zwarte dag voor het Belgische wielrennen

28 maart 2016 staat te boek als een gitzwarte dag voor het Belgische wielrennen. Dag op dag vier jaar geleden verloor ons land in één klap twee jeugdige wielrenners: Antoine Demoitié en Daan Myngheer.

Gent-Wevelgem, traditioneel zowat de laatste rechte lijn naar de hoogmis van het Vlaamse wielervoorjaar - de Ronde Van Vlaanderen, kent in 2016 een gitzwarte editie. Na 150 kilometer komt een pakketje renners ten val, waaronder de 25-jarige Luikenaar Antoine Demoitié. Een motor die kort achter de renners rijdt, slaagt er niet meer in de gevallen renner van Wanty-Groupe Gobert te ontwijken. Enkele uren later overlijdt Demoitié aan de gevolgen van de aanrijding in het universitair ziekenhuis in Rijsel.

De feestelijkheden na de wedstrijd worden gestaakt en de eerste overwinning in de regenboogtrui van Peter Sagan wordt overschaduwd door de discussie over de talrijke motoren die het wielerpeloton elke wedstrijd opnieuw op de voet volgen.

De jonge Luikenaar was bezig aan zijn eerste seizoen in het team van Hilaire Van der Schueren. Daarvoor droeg hij drie seizoenen lang het shirt van Wallonie-Bruxelles. Hij won er enkele kleinere wedstrijden, zoals de Ronde van Finistère, Wanzele Koerse en een rit in het Circuit des Ardennes.

Wielerwereld neemt ook afscheid van jonge Daan Myngheer

Wat later diezelfde avond liep ook het nieuws binnen dat ook een andere landgenoot, de 22-jarige Daan Myngheer, in een Frans ziekenhuis was overleden. De beloftevolle renner bezweek er aan de gevolgen van een hartstilstand die hij twee dagen eerder, in de openingsrit van het Critérium International, had opgelopen. Myngheer gold als een van de meest beloftevolle jongeren in ons land en kwam dat seizoen uit voor het Franse team Roubaix - Lille Métropole.

De Hoogledenaar kampte al eerder met hartproblemen, maar kreeg toch telkens groen licht om aan topsport te blijven doen.

Jammerlijke navolging

Jammer genoeg voor het Belgische wielrennen vielen er in recente jaren nog een aantal zware valpartijen, sommige met dodelijke afloop, te betreuren.

Zo werd amper twee maanden later Lotto-Soudalrenner Stig Broeckx door een onvoorzichtige motorrijder aangereden tijdens de vierde etappe van de Baloise Belgium Tour. De toen 26-jarige renner hield naast verschillende breuken ook twee hersenbloedingen over aan zijn noodlottige val. Hij belandde een tijdlang in een coma en begon daarna aan een lange revalidatie. De internationale wielerunie UCI nam de gelegenheid ook te baat om het aantal motoren in koers na dit voorval te beperken.

Toch zou de Belgische wielrennerij nog enkele van haar grootste talenten moeten afstaan. Tijdens Parijs-Roubaix kwam de 23-jarige Michael Goolaerts ten val op een van de eerste kasseistroken. De boezemvriend van Wout van Aert overleed later aan de gevolgen van een hartstilstand.

Vorig jaar vond ook de beloftevoller pocketklimmer Bjorg Lambrecht het noodlot op zijn pad. Tijdens de Ronde van Polen kwam hij zwaar ten val tegen een betonnen duiker. De zilveren medaille van het beloftenwereldkampioenschap in Innsbruck overleed later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Wielersport

Bekijk alles
Top