Deze ziekenhuisseries genezen de eenzaamheid in dagen van lockdown

Series | Verscheidene ziekenhuisreeksen zagen de afgelopen jaren het levenslicht. Allen trachten ze op een pragmatische manier het reilen en zeilen achter de ziekenhuismuren bloot te leggen, maar toch beschikken ze elk over bepaalde aspecten die hen uniek maken. Wij focussen op drie series die elk op hun manier de medische wereld vertalen naar het televisiescherm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

ER

Wellicht de grootste cultserie over de medische wereld. Het programma, gecreëerd door Michael Crivhton, verscheen in 1994 voor het eerst op de buis en bevat 331 afleveringen van 45 minuten. Pas in 2009 gaven de helden van het Cook County ziekenhuis in Chicago er de brui aan.
 
ER onderscheidt zich in de behandeling van tal van actuele thema’s. Doorheen de levens van de patiënten, maar vooral die van het personeel, worden een resem zwaarwichtige onderwerpen aangekaart. De gezondheid vormt – uiteraard – de rode draad in het verhaal. De seropositiviteit van Jeanie Boulet, de gebarentaal van Peter Benton of nog, de kanker van Mark Greene: het komt allemaal aan bod in de reeks.
 
Sociale conflicten worden niet geschuwd in de serie, geïllustreerd met de catastrofale situatie in Congo-Kinshasa en Darfour, waar John Carter als deel van een humanitaire missie naartoe gaat, of de straatoorlogen waarbij Greg Pratt betrokken raakt. Ook delicate onderwerpen als zelfdoding en euthanasie krijgen een plaats in deze serie.

Grey's Anatomy

Deze serie, waarvan het eerste seizoen in 2005 verscheen, draait rond een fictief ziekenhuis in Seattle. Het zou uitgroeien tot de langstlopende ziekenhuisreeks in de geschiedenis; een titel die het in februari 2019, bij de 332e aflevering, vergaarde. 
 
De reeks kent enkele parallellen met ER, hoewel ‘Grey’s Anatomy’ een meer melodramatische benadering hanteert. ER is niet gespeend van amoureuze intriges, maar kan een puntje zuigen aan de dramatiek die in deze serie regelmatig de bovenhand neemt. De avonturen van Meredith Grey, alias Ellen Pompeo, en van dokter Sheperd, vertolkt door Patrick Dempsey, zijn evenals de ervaringen van hun collega’s grotendeels verantwoordelijk voor het succes van deze reeks.
 
Daarnaast is de serie er lange tijd in geslaagd om zijn hoofdrolspelers aan boord te houden. Terwijl ER de exit van George Clooney te verwerken kreeg in seizoen 5 en het vertrek van Anthony Edwards, die beschouwd wordt als een sleutelfiguur in het verhaal, drie jaar later, kan ‘Grey’s Anatomy’ vandaag nog steeds rekenen op Meredith Grey. Dr. Mamour heeft het elf seizoenen volgehouden, vooraleer in seizoen 11 de pijp aan Maarten te geven.

Good Doctor

Wat deze reeks, uitgekomen in 2017, onderscheidt van de rest, is de rol gespeeld door hoofdpersonage Shaun Murphy (Freddie Highmore). Die jonge autistische arts die werkzaam is in het Saint Bonaventure Hospital in San José is bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor het succes van Good Doctor.
 
In tegenstelling tot de twee andere series, die mettertijd meerdere hoofdpersonages zagen sterven of uit de reeks verdwijnen, is het belang van Murphy zo groot dat een verhaal zonder hem moeilijk in te beelden is.
 
Zijn moeilijkheden bij het communiceren maar vooral de struggle om zijn sociale interacties in de hand te houden maken van hem een intrigerend figuur. Het doet denken aan een andere wonderdokter, House, die met zijn uniek karakter de naar hem genoemde ziekenhuisserie acht seizoenen draaiende hield, tussen 2004 en 2012.
 
Het succes van al deze series ligt in het verkleinen van de kloof tussen arts en kijker. Ziekenhuisreeksen boden altijd al een andere kijk op het leven van mensen die levens redden, maar uiteindelijk ook maar mensen als jij en ik zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top