Keira Kneightley blaast 35 kaarsjes uit: 5 films die je zeker gezien moet hebben

Films | De Britse actrice Keira Knightley wordt vandaag 35 jaar. Een uitstekend moment om eens terug te blikken op de 25-jarige carrière van de Britse en er enkele van haar topprestaties uit te lichten.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Keira Knightley blaast 35 kaarsjes uit: 5 films die je zeker gezien moet hebben

Keira Knightley kwam al op zeer jonge leeftijd in de acteerwereld terecht. Als zesjarige nam ze reeds een agent onder de arm en was ze te zien in verschillende reclamespots. Vier jaar later maakte ze haar filmdebuut in het romantische drama "A Village Affair".

In 2002 was het dan tijd voor de grote doorbraak voor de actrice die zowel in romantische komedies, thrillers als geschiedkundige kostuumdrama's perfect haar streng kan trekken. Al is het vooral voor haar rollen in deze laatste categorie dat ze het felst geprezen wordt.

"Bend it like Beckham" (2002)

Haar grote debuut maakte de pas 17-jarige Knightley in de vrouwenvoetbalfilm "Bend It Like Beckham". Overladen met een scheut humor probeert de Indische Jesminder Bhamra (Parminder Nagra) samen met Juliette 'Jules' Paxton (gespeeld door Keira Knightley) een voetbalcarrière uit te bouwen, tegen de wil van haar familie in. Voor hun rol ondergingen zowel Knightley als Nagra drie maanden van intensieve voetbaltraining.

Tot verrassing van de filmcritici rijfde deze film maar liefst 76,5 miljoen dollar binnen, wat "Bend it like Beckham" - vernoemd naar de traptechniek van voormalig stervoetbal David Beckham - tot op de dag van vandaag de succesvolste voetbalfilm ooit maakt.

"Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl" (2003)

DE filmrol waaraan iedereen meteen denkt als de naam Keira Knightley ter sprake komt, is natuurlijk die van Elizabeth Swann in de "Pirates of the Caribbean"-franchise. Ook al beschikte regisseur Gore Verbinski voor zijn piratenfilm over een topcast, met naast Knightley onder meer Johnny Depp als de onnavolgbare piraat Jack Sparrow en Orlando Bloom als Knightleys liefje Will Turner, toch werd de film aanvankelijk niet meteen een groot succes toegedicht.

Onder impuls van een sublieme Depp, die er een Oscarnominatie voor beste acteur aan overhield, liepen de mensen wereldwijd echter storm voor het piratenepos. Met een box-office van meer dan 650 miljoen dollar volgden er natuurlijk ook talloze sequels, die de franchise tot één van de lucratiefste ooit verhief.

In de eerste twee sequels "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest" (2006) en "Pirates of the Caribbean: At World's End" (2007) kroop Knightley opnieuw in de huid van de Elizabeth Swann. Beide films kenden ook wereldwijd succes, met opbrengsten van rond het miljard dollar. De volgende twee afleveringen "On Stranger Tides" (2011)  en "Dead Men Tell No Tales" uit 2017 dienden het zonder de Britse te stellen, op een cameo in die laatste na.

"Pride and Prejudice" (2005)

Voor haar eerste echte grote hoofdrol moest Keira Knightley wachten tot "Pride and Prejudice" uit 2005, Joe Wrights verfilming van de gelijknamige roman van Jane Austin uit 1813. Dit romantisch kostuumdrama, waarin Knightley de rol van protagonist Elizabeth Bennet speelt, draait rond thema's als huwelijk, moraliteit en misverstanden. Bennet rebelleert tegen haar familie die haar in het conservatieve 19de eeuwse Engeland zo snel mogelijk aan een goede man wil helpen. Maar dan kruist een zekere Mr. Darcy (Matthew Macfadyen) haar pad..

Filmcritici waren lovend over Knightleys prestatie. Derek Elley van Variety vergeleek haar zelfs met de jonge Audrey Hepburn. Op haar twintingste sleepte Knightley voor haar vertolking nominaties voor zowel de Golden Globe als Oscar voor beste actrice in de wacht. Daarmee werd ze plotsklaps de derde jongste genomineerde ooit.

"Atonement" (2007)

Dat Knightley vooral naam maakte in kostuumdrama's blijkt vervolgens ook in "Atonement", een verfilming van het gelijknamige boek van Ian McEwan.

Een opeenvolging van misverstanden zorgen ervoor dat de jonge toekomstige romanschrijfster Briony Tallis het leven van haar grote zus Cecilia (gespeeld door Knightley) en haar grote liefde Robie Turner (James McAvoy) overhoop haalt. Robbie wordt veroordeeld voor een misdaad die hij niet heeft begaan en dat zorgt ervoor dat voor geen enkele van de drie protagonisten hun leven nog zal zijn zoals voorheen...

"The Imitation Game" (2014)

Om het lijstje af te ronden, pikken we er ook een meer recente film uit. In Morten Tyldums "The Imitation Game" speelt Keira Knightley de voornaamste sparringpartner van Benedict Cumberbatch, alias Alan Turing.

Hun opdracht is simpel en aartsmoeilijk tegelijkertijd. De Enigma-codes, die de nazi's gebruiken om hun boodschappen te versleutelen, achterhalen. Samen met een verbluffende Cumberbatch speelt Knightley een van de rollen van haar leven, die de prent liefst acht Oscarnominaties oplevert, waaronder één voor beste actrice in een bijrol voor Knightley.

De film brengt 233,5 miljoen dollar in het laatje, wat het de meest succesvolle onafhankelijke prent van 2014 maakt.Natuurlijk is dit maar een selectie uit het imposante oeuvre van de nog maar 35-jarige Knightley. Maar het zijn wel stuk voor stuk wereldwijde kaskrakers die ook door filmcritici enthousiast werden onthaald. Kortom, in deze coronatijden, ideaal om te bingewatchen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top