On this day: eerste internationale rugbymatch ooit

Sport | 27 maart 1871 is een datum die bij menig rugbyliefhebber een belletje doet rinkelen. Op die dag vond namelijk de eerste internationale rugbywedstrijd plaats tussen Engeland en Schotland.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De begindagen van elke sporttak staan meestal bol van de anekdotiek en spelregelsbetwistingen. Net zo bij de eerste internationale rugbymatch tussen Engeland en Schotland op 27 maart 1871. Een jaar voordien vond er namelijk reeds een wedstrijd plaats tussen Engeland en een team van Schotse 'bannelingen', maar aangezien dit onder de voetbalregels geschiedde, telde die niet mee als eerste rugbywedstrijd. Voetbal was dan ook helemaal niet zo populair bij de Schotten.

Schotten dagen Engeland uit

In januari 1871 staken 21 Engelse clubs de koppen bij elkaar om standaardregels voor het rugby af te spreken. Ook de Schotten wilden echter tonen wat ze in hun mars hadden onder de 'echte' rugbyregels en daagden de Engelsen uit tot een wedstrijd. "Om te zien tot wat Schotland echt in staat is tegen een Engels team, dagen wij een Engels team uit om een wedstrijd 20 tegen 20 te spelen, volgens de rugbyregels, ofwel in Edinburgh of in Glasgow", luidde de uitnodiging.

De net opgerichte Engelse Rugby Football Union liet de kelk echter aan zich voorbij gaan. Blackheath, een van de oudste clubs uit Londen, wou echter wel de handschoen opnemen en zo zag de allereerste internationale rugbywedstrijd het levenslicht.

Vol huis voor Schotse overwinning

Wat zich op 27 maart 1871 afspeelt in Raeburn Place in het Schotse Edinburgh lijkt in de verste verte niet op de hedendaagse variant van het rugby. Zo telde een try niet mee als score en was er van penalty's nog helemaal geen sprake - geen enkele gentleman zou er namelijk aan denken om vals te spelen...

Toch kon de wedstrijd rekenen op de belangstelling van 4.000 toeschouwers - een enorm aantal in die tijd. Al is het niet gezegd dat voor iedereen de geldende regels even duidelijk waren...

Op het veld viel in de twee helften van telkens 50 minuten echter niet veel te noteren. Uiteindelijk trokken de Schotten aan het langste eind met 1 goal uit 2 try's tegenover een magere try voor de Engelsen. De Schot Angus Buchanan ging de geschiedenisboeken in als de eerste man die wist te scoren in een internationale rugbymatch.

Als klap op de vuurpijl gaf een van de scheidsrechters, ene Hely Hutchinson Almond, toe dat hij het winnende doelpunt had toegekend zonder de desbetreffende fase te hebben gezien. "Wanneer een scheidsrechter twijfelt, dan is het verantwoord om te beslissen tegen het team dat het meest van zijn tak maakt", verklaarde hij achteraf. "Want die hebben het meer dan waarschijnlijk bij het foute eind."

Calcutta Cup en Six Nations

Het treffen tussen Schotland en Engeland groeide uit tot een jaarlijks gebeuren, dat slechts in heel uitzonderlijke omstandigheden afgelast werd. Vanaf 1879 streden beide landen jaarlijks voor de Calcutta Cup, de oudste trofee in de rugbygeschiedenis. Deze trofee van gesmolten Indische roepies werd geschonken door de Calcutta Football Club die in 1878 uiteenviel.

Enkel tijdens beide wereldoorlogen en en tijdens het zogenaamde 'Great Dispute' in de jaren 1880 vond de rugbywedstrijd niet plaats. In 1884 scoorden de Engelsen na een try nadat een Schotse speler de bal per ongeluk had aangeraakt. De Schotten stopten met spelen wegens de inbreuk en wilden de try geschrapt zien. De Engelsen van hun kant wilden daar niet van weten.

Het dispuut geraakte niet opgelost en twee seizoenen lang keken beide ploegen elkaar niet in de ogen. Toen de Engelse Rugby Football Union uiteindelijk toch toegaf, werd de internationale rugbybond gevormd en vond de jaarlijkse confrontatie opnieuw plaats.

Sinds 2000 treffen beide landen elkaar jaarlijks als onderdeel van het Zeslandentoernooi, met naast Engeland en Schotland, Ierland, Frankrijk, Wales en Italië.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top