PSG-Barca: de mafste remontada uit de voetbalgeschiedenis

Sport | Vijf jaar geleden al wist FC Barcelona tegen Paris Saint-Germain de meest indrukwekkende remontada ooit te realiseren in de terugronde van de achtste finale van de Champions League. De supporters van Camp Nou én voetbalfans over de hele wereld herinneren zich die wedstrijd nog alsof het gisteren was.

We schrijven 8 mei 2017. Paris Saint-Germain trekt naar Camp Nou met een 4-0 thuisoverwinning in de achterzak na de heenwedstrijd in de achtste finales van de Champions League. Die avond overtroefden de Parijzenaars Barcelona op alle vlaken en verbaasden ze de wereld. En toch gaat bij verschillende voetbalcommentatoren de vraag over de lippen: zou Barcelona in staat zijn tot een remontada?

PSG snel bij de keel gegrepen

De Catalanen wisten wat hen te doen stond. Om een terugkeer te bewerkstelligen zouden ze van bij de start voluit moeten gaan. En zo geschiedde! Na amper drie minuten spelen haalde Luis Suarez de trekker over. Meer had het Spaanse publiek niet nodig om de ploeg naar voren te schreeuwen.

FC Barcelona versmachtte PSG op de eigen helft. De aanvalsgolven volgenden elkaar in sneltempo op. Vijf minuten voor rust verlengde de arme Layvin Kurzawa één van die aanvallen in eigen doel.

De troepen van Luis Enrique vatten ook de tweede helft vol aan. In de vijftigste minuut zette Lionel Messi de club van zijn hart op een 3-0 voorsprong. PSG wou zijn kwalificatie echter niet zomaar in rook zien opgaan. Iets voor het uur zette clubtopschutter Edinson Cavani de aansluitingstreffer op het scorebord.

Neymar, Neymar en (Neymar)

Barcelona stond nu voor de schier onmogelijke opdracht om nog 3 doelpunten te scoren in minder dan 30 minuten als het de kwartfinales van de Champions League wou bereiken. Maar dat was buiten Neymar, die ondertussen van kamp is gewisseld, gerekend.

Twee minuten voor tijd zet de Braziliaan zijn naam op het scorebord met een fantastische trap. In de extra tijd brengt hij zijn ploegmaats op de rand van de kwalifcatie door een strafschop om te zetten.

Sergi Roberto voor de eeuwigheid

De seconden tikten echter genadeloos weg. Maar in de allerlaatste momenten kregen de Catalanen nog een vrije trap - de vrije trap van de laatste kans. In eerste instantie wordt de vrije trap van Neymar nog afgeblokt. De Braziliaan recupeerde echter het leer, schakelde Marco Verratti uit en verstuurde een fantastische lobpass over de verdediging. Daarmee zette hij Sergi Roberto moederziel alleen voor Kevin Trapp. Roberto moet zich helemaal uitstrekken, maar slaagt er met een laatste krachtinspanning in de bal over de arme Trapp in doel te deponeren. 6-1 en de fameuze remontade is een feit.

Barcelona werd in de volgende ronde een halt toegeroepen door Juventus, maar vooral PSG sleepte het trauma nog lang met zich mee. Na nog twee opeenvolgende uitschakelingen in de achtste finales slaagden ze er pas in de jaargang 2019-2020 in om zich opnieuw te plaatsen voor de kwartfinales. Of ze het deze keer ook tot de eindwinst zullen schoppen en eindelijk de blinde vlek op hun palmares zullen kunnen wegvegen, is iets waar het coronavirus zal over moeten oordelen.

Herbeleef de indrukwekkende remontade hieronder.