On this day: Mike Tyson verlaat de gevangenis

Sport |
Vandaag exact 25 jaar geleden verliet bokslegende Mike Tyson de gevangenis na zes jaar achter tralies voor verkrachting.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 25 maart 1995 had Tyson de helft van zijn straf, 3 jaar, uitgezeten. De bokser werd schuldig bevonden aan verkrachting van Désirée Washington, een jonge vrouw van 18 jaar, in een hotelkamer in Indianapolis. Het leven van Tyson zou na die ellendige 36 maanden in de gevangenis nooit meer hetzelfde zijn.

Michael Abdul Aziz

Tyson bekeert zich achter de gevangenismuren tot de islam en draagt de nieuwe naam Michael Abdul Aziz. Dat herinnert aan het verhaal van Cassius Clay, die zijn naam omwille van dezelfde reden had veranderd naar Mohammed Ali.
 
De koning van de zwaargewichten reflecteert over zijn toekomst en zijn ambities in de bokssport. Wil hij überhaupt wel nog blijven boksen? Tussen de gevangenismuren van Plainfield in Indiana dook hij in de boeken. Hij liet eveneens een docent komen die hem Engels, geschiedenis en wiskunde onderwees. 

Terugkeer naar het voorplan

Kid Dynamite heeft evenwel zijn moed bijeen geraapt en besluit om opnieuw de ring te betreden in augustus 1995. Zijn eerste stapjes tegen mindere tegenstanders zijn voorzichtig, ook al rijgt hij de overwinningen aaneen.

Het is wachten tot 1996 eer Michael Abdul Aziz een nieuwe krachttoer realiseert. Tien jaar na zijn eerste WBC-titel, die hij behield tot 1990, staat hij oog in oog met Frank Bruno. In slechts drie rondes slaat Iron Mike zich opnieuw naar de top van de hiërarchie bij de zwaargewichten.

De legendarische beet tegen Holyfield

De New Yorkse bokser zou in zijn professiole carrière uiteindelijk 50 van zijn 58 gevechten winnend afsluiten. De legende van Mike Tyson werd vooral gevoed door zijn vele fratsen en zijn onhandelbaar gedrag, dat vaak met de grens van het toelaatbare flirtte.
 
In 1996 stond Mike Tyson tegenover Evander Holyfield in een titanenduel. Die laatste zou twee maal als winnaar uit de strijd komen. Het eerste duel werd pas in de elfde ronde beslecht met technische knock-out. De partij werd verkozen tot gevecht van het jaar en de twee hoofdrolspelers tot boksers van het jaar
 
De tweede partij was zowaar nog memorabeler, maar wel om een heel andere reden. Mike Tyson werd gediskwalificeerd nadat hij twee keer in het oor van zijn tegenstander had gebeten. Als straf verloor Kid Dynamite een jaar zijn licensie.
 
Na een jaartje cel in 1999 wegens het aftuigen van twee autobestuurders zou hij nooit meer op het hoogste schavotje in de discipline belanden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top