Uitgelicht: het Noorse fenomeen Erling Håland

Sport | Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken we er een bepaalde invalshoek uit. Woensdag richten we onze spotlights op de Noorse voetbalsensatie Erling Håland.

27 november 2019: Genk - Salzburg

Op de voorlaatste speeldag van de groepsfase van de Champions League start het Noorse fenomeen Erling Håland op de bank bij de bezoekers uit Oostenrijk. Opnieuw blijkt echter dat het verticale voetbal van Red Bull Salzburg een niveautje of twee te hoog is voor landskampioen Racing Genk.

Twee snelle treffers voor rust braken al snel de weerstand bij Racing Genk. Dertig minuten voor tijd mocht de 19-jarige Håland dan toch opdraven. Met een goal, een afgekeurde goal en een assist toonde hij wederom zijn grote talent.

Herbekijk Racing Genk - Salzburg vanaf 10u05 op Proximus Sports 1.

2 oktober 2019: Liverpool - Salzburg

Op de tweede speeldag trokken Håland en zijn maats naar Anfield om de regerende Champions League-winnaar partij te geven. Een partij tussen twee aanvallend ingestelde teams kon haast niet anders dan spektakel opleveren.

En spektakel zou er ook zijn. In de eerste helft tikten Mo Salah en zijn ploegmaats de Oostenrijkers van het kastje naar de muur. Dankzij Hwang Hee-Chan hadden die wel nog een aansluitingsdoelpunt weten te scoren kort voor de rust.

In de tweede helft keerde het spelbeeld echter helemaal. Een te lakse thuisploeg zag Salzburg terugkeren naar 3-3. Eens te meer bewees Håland dat hij niet veel speelminuten nodig heeft om de netten te doen trillen. Uiteindelijk sleepte Salah echter met een nieuwe treffer de overwinning voor de Reds in de wacht.

Herbekijk deze partij vanaf 11u55 op Proximus Sports 1.

17 september 2019: Salzburg - Genk

Op de eerste speeldag van de Champions League trok Racing Genk naar Red Bull Salzburg, op papier de meest haalbare kaart in de groep. Zou die avond eventjes anders uitdraaien!

Al na 1 minuut en 43 seconden gaf de tot dan toe eerder onbekende Erling Håland zijn visitekaartje af. Na nog eens 42 minuten eenrichtingsvoetbal, had de 19-jarige spits er nog twee doelpunten bijgeprikt, waardoor hij de jongste speler ooit werd die drie keer scoorde voor de rust in een Europese competitie. Ook zijn ploegmaats Hwang Hee-Chan en Dominik Szobszlai stonden aan het kanon, waardoor het dankzij een tegentreffer van John Lucumi 5-1 was halfweg.

In de tweede helft voorkwam Genk-sluitstuk Gaëtan Coucke een grotere oplawaai. Samatta kon milderen tot 5-2, maar uiteindelijk prikten de Oostenrijkers er nog een doelpuntje bij. Eindstand 6-2, je zou je haast in een tennisstadion wanen.

Herbekijk het doelpuntenfestijn vanaf 17u35 op Proximus Sports 1.

18 februari 2020 Dortmund - PSG

Tijdens de wintertransferperiode stonden de ploegen in de rij om Håland in te lijven. Uitendelijk was het Borussia Dortmund, de ploeg van Rode Duivels Axel Witsel en Thorgan Hazard, dat erin slaagde het Noorse fenomeen binnen te halen. Aangezien spelers vanaf dit seizoen ook voor een tweede ploeg in de Champions League mogen uitkomen, stond de 19-jarige doelpuntenmachine ook tegen de Parijzenaars aan de aftrap. En die zullen het geweten hebben!

Na een scrimmage voor doel opende Håland de score voor de Borussen. Daarmee werd hij de eerste speler die voor twee verschillende teams wist te scoren in één en dezelfde Champions League-campagne. Maar het was vooral zijn tweede doelpunt dat de wereld met verstomming zou slaan. Van net buiten de zestien poeierde hij de bal loeihard in de linkerbovenhoek. Zo werd Håland de eerste tiener die tien CL-goals in één jaargang wist te scoren.

Herbekiijk Dortmund - PSG vanaf 20u op Proximus Sports 1.

23 oktober 2019 Salzburg - Napoli

Salzburg - Napoli ofte een duel tussen tienersensatie Håland en Rode Duivel Dries Mertens in zijn zoektocht naar het all-time topschuttersrecord bij de Napolitanen. Een hele wedstrijd lang houden de 32-jarige Belg en zijn 13 jaar jongere tegenstander elkaar in evenwicht. Tot Mertens zijn ploegmaat Insigne op weg zette naar de treffer van de overwinning.

Een wedstrijd die bovendien bol stond van de records. Mertens scoorde zijn 115de en 116de doelpunt voor Napoli, waarmee hij een zekere Diego Armando Maradona voorbijstak in de topschutterslijst. Håland, van zijn kant, was de eerste die erin slaagt om zes goals te maken in zijn eerste drie Champions League-optredens.

Herbekijk Håland vs. Mertens vanaf 21u45 op Proximus Sports 1.