Voetbal: vieringen in een leeg stadion

Sport | Door de coronacrisis is voetballen niet meer toegelaten in Europa.

Door MF

Deel dit nieuws

Door de coronacrisis is voetballen niet meer toegelaten in Europa.

Toch mochten er nog enkele wedstrijden zonder publiek afgewerkt worden vooraleer de meeste landen er de blok op legden. Dat leverde soms mooie vieringen op. Maar ook vóór de coronamaatregelen werd er al gevoetbald en gevierd in een leeg stadion. Een overzicht!

Dit voelt zo goed!

Beginnen doen we in Hull. Daar moest in 1997 een deel van het stadion van Hull City dicht om veiligheidsmaatregelen. Daarom waren er slechts iets meer dan 3.000 supporters aanwezig in het stadion, maar daar trok Warren Joyce zich niets van aan. Hij scoorde twee keer in de wedstrijd tegen Brighton en vierde dat evenveel keer voor de lege tribune. Dat leverde hilarische beelden op.

We deden het samen (maar ook alleen)!

Waar ze nog ervaring hebben met vieren voor een lege tribune is in Lyon. Toen AA Gent nog niet zo lang geleden op bezoek ging in Lyon tijdens de geweldige Champions League-campagne, werden er door de aanslagen in Parijs geen supporters uit België toegelaten. Gent ging in extremis met de drie punten lopen in het Stade Gerland en vierde dat na het laatste fluitsignaal met hun niet-meegereisde supporters. Geniet hieronder nog eens van de mooie overwinning van de Buffalo's op Franse bodem.

Zennnnnnn...

Tijdens de beginfase van de coronacrisis mocht er nog gevoetbald worden, zij het wel zonder publiek. PSG had aan een 2-0-zege tegen Dortmund genoeg om zich te kwalificeren voor de kwartfinales in de Champions League. Neymar werd de grote ster van de avond door in zijn eentje de Duitsers uit de volgende ronde te houden. Hij vierde dat op opvallende wijze door de 19-jarige aanvaller van Dortmund Erling Haaland te imiteren, wat onder meer op sociale media heel wat verdeling zaaide. Maar het viel vooral ook op hoe hij na de hymne het 'publiek' groette.

Olé!

In het seizoen 2013/14 legde de Serie A AS Roma een straf op van twee wedstrijden zonder de Curva Nord en Curva Sud (waar de fanatieke aanhang staat). Enkele wedstrijden voordien hadden die fans zich voor de tweede keer dat seizoen laten opmerken door bedreigende liederen te zingen richting Napoli-fans. De spelers van Roma trokken zich er weinig van aan en wonnen hun eerste match tegen Sampdoria met 3-0. Na de wedstrijd gingen zij vieren voor een lege Curva Sud alsof deze vol stond.

Where are you?

Ook in Verona speelden ze in 2015 zonder hun spionkop. Dat gebeurde net als in Rome na kwetsende spreekkoren. Hellas ontving Torino en de mannen uit Turijn wilden niets liever dan het mes nog wat dieper in de wonde te duwen. Het was de Venezolaan Josef Martinez die de score na een half uur opende en dat ging vieren waar normaal de harde kern van Hellas zat, met zijn hand aan zijn oor. Torino won de match met 1-3 na een late treffer van Omar El Kaddouri. This celebration ?? pic.twitter.com/eMBEIfa5oi — Footy Humour (@FootyHumour) May 10, 2016

Het is mijn dagelijkse job

Voor Juventus was het een wedstrijd in mineur, de Derby d'Italia tegen Inter dit seizoen. Door de uitbraak van het COVID-19-virus moest de Oude Dame de wedstrijd tegen Romelu Lukaku in een leeg Allianz Stadium afwerken. Ietwat raar, want deze wedstrijd zou zo goed als zeker de Serie A bepaald hebben en het was ook de duizendste wedstrijd van Cristiano Ronaldo. Maar ondanks de omstandigheden was Paulo Dybala, die later positief testte op het virus, heel blij met de 2-0 die hij tegen de netten duwde en de verstevigde leiderspositie in Italië. Vooral de ijzige stilte sprak boekdelen.

Mr. Red Devils

Het stadion was hier niet helemaal leeg. Er is immers één man die er zo goed als altijd bij was als de Rode Duivels speelden. Ludo Rollenberg uit het Antwerpse Hemiksem zorgde daarbij zelfs twee keer voor een primeur. In 2007 was hij in Azerbeidzjan (0-1 winst) de enige aanwezig Belgische fan, net als twee jaar later in Armenië (2-1 verlies). Sinds het WK 1994 miste hij maar drie wedstrijden. Eén keer kon hij dus helemaal als enige juichen in het bezoekersvak.

Pijnlijk...

Maar een van de opmerkelijkste vieringen in een (quasi) leeg stadion gebeurde in 2016. Het was in de Zweedse derde klasse waar Mehmed Dresevic (als verdediger) een hattrick scoorde voor Norrby IF. Dat vond hij zo geweldig dat hij in de tribune ging zitten en applaudisseerde voor zichzelf. Maar die viering kwam hem duur te staan, want voor het vieren buiten het speelveld krijg je een gele kaart en de Zweed had er al één op zijn naam staan. Dat leverde hem dus rood op. Gelukkig voor Dresevic won zijn club met 6-1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top