One day, one goal: Madjer zet Bayern München een hak

Sport | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: het listig hakballetje van Rabah Madjer.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Weinig voetballers vielen de eer te beurt om hun naam te schenken aan een technisch hoogstandje. In dat selecte clubje bevindt zich Rabah Madjer. De Algerijnse aanvaller startte zijn carrière in zijn geboorteland, alvorens naar Frankrijk te verkassen en vervolgens Portugal, Spanje en Qatar aan te doen. Hij mocht 86 keer aantreden voor zijn land.
 
Zijn palmares telt meerdere titels. Met Algerije won hij de Africa Cup der Naties in 1990. Hij kaapte eveneens meerdere titels weg met FC Porto, waar hij zes jaar speelde. Zijn uitvoeringssnelheid en technische begaafdheid maakten van de Algerijnse aanvaller een uitzonderlijke speler. Hij wordt beschouwd als één van de beste voetballers aller tijden.

Vergeet de achilleshiel, onthou de Madjerhiel

Op 27 mei 1987 kijkt Porto Bayern München in de ogen in de finale van de European Champion Clubs' Cup, de voorloper van de Champions League. Voor het eerst stond de Portugese topclub in de finale.
 
Madjer staat die avond in de aanval met als enige doel Jean-Marie Pfaff verschalken, die het vijandige doel bewaakt. Maar het zijn de Duitsers die de score openen in de 24e minuut, dankzij een rake kopbal van Ludwig Kögl. De Portugezen slagen er lange tijd niet in om de bordjes gelijk te zetten. Pas in het laatste kwartier, net toen bijna alle hoop vervolgen was, zou dan toch een ommekeer komen, in amper twee minuten. Getekend: Rabah Madjer.

In de 79e minuut lanceert Porto een tegenaanval. De Braziliaan Juary infiltreert in de zestien. Pfaff snijdt hem de pas af, maar op het laatste moment slaagt Juary erin om het leer over de Belg te liften, in de richting van Madjer. Die laatste staat met zijn rug naar doel, op drie meter van de doellijn. In plaats van de bal te controleren en zich om te draaien, hetgeen de verdedigers de tijd gegeven zou hebben om in actie te treden, laat de Algerijn zijn intuïtie het werk doen. Hij laat de bal voor zich uit rollen en zet zijn rechterhiel tegen het leer, dat tegen de netten vliegt. Zijn aalvlugge beweging verrast de gehele defensie.
 
Twee minuten later levert Madjer een beslissende pass af op Juary. FC Porto wint en pakt zo de eerste Europese titel uit zijn geschiedenis.
 

Een beweging die navolging krijgt

“Soms vraag ik me af vanwaar ik het lef haalde om zoiets in een Europese finale te doen. Het was een spontane ingeving. De beelden staan gegrift in mijn geheugen”, vertelde Rabah Madjer tijdens een interview voor de Franse sportkrant L’Équipe.
De oudspeler vertelde tevens hoe zijn wereldberoemde hak deel uitmaakte van zijn dagelijkse leven. Op straat imiteren toevallige voorbijgangers zijn beweging, en vragen hem zelfs of ze zijn hiel mogen aanraken.
 
Alle klasseflitsen worden vroeg of laat geïmiteerd – als een soort ode aan het origineel. Grootse spelers als Edinson Cavani reproduceerden de beweging van de Algerijn. De ‘Madjer’ behoort tegenwoordig tot het voetballexicon, hoewel de uitvoering ervan niet strikt gedefinieerd is. De term wordt bovengehaald als een speler met de hak scoort, terwijl die min of meer met de rug naar goal staat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top