De GR5 als arena en scherprechter in nieuw fictiereeks op Eén

Series | In de nieuwe fictiereeks GR5, geregisseerd door Jan Matthys, besluiten vier vrienden het Grote Routepad nummer 5 af te wandelen als eerbetoon en herinnering aan hun gezamenlijke vriendin Lisa. Die verdween vijf jaar geleden spoorloos toen ze op haar eentje dezelfde wandelroute volgde, 2000 kilometer lang van de Noordzee tot in Nice.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De GR5 loopt van de Noordzee in Nederland tot de Riviera . Hij volgt de mooiste paden in de landen en streken die hij aandoet, over vlaktes, door bossen, over heuvels en bergen, soms langs smalle bergpaden en diepe ravijnen. De weg kan naargelang het weer en het seizoen zanderig, stoffig, glibberig en zelfs onbegaanbaar zijn.

De 'backpackers' op de GR5 zijn heel gevarieerd, van jong tot oud en van verschillende nationaliteiten. Dat gegeven vinden we trouwens terug in een aantal nevenpersonages in de reeks. Net als de personages in de reeks hebben de echte wandelaars langs de GR5 heel uiteenlopende motieven om de tocht te ondernemen. Vaak zijn het mensen die willen onthaasten of die op een keerpunt in hun leven staan. Langeafstandswandelen is daarvoor een ideaal middel.  Denk maar aan pelgrimstochten naar Santiago de Compostela. Of dus ook de GR5.

Wie – zoals de personages in de reeks - de hele route van meer dan 2000 kilometer in één ruk wil uitstappen, wacht een fysiek zware en uitdagende onderneming. Het is een tocht die je niet zonder een gedegen voorbereiding aanvat en waarop zelfs een geoefende wandelaar 'zichzelf tegenkomt'.

Die tocht vormt de arena van de reeks. Alle gebeurtenissen en alle dialogen vinden plaats in deze fotogenieke aaneenschakeling van landschappen. Maar de natuur is niet alleen mooi, maar ook onverbiddelijk. De zware fysieke uitdaging en het gebrek aan privacy doen de maskers vallen. Terwijl de geheimen, onderdrukte emoties en angsten bij het vertrek nog in stilte worden gedragen, groeien ze 'en cours de route' uit tot oplaaiende passies, tegenstrijdige belangen en regelrechte conflicten.



Een uitdaging voor de productie

Net als de wandeltocht van de personages was ook de productie van GR5 een hele onderneming. De reeks werd namelijk chronologisch en bijna volledig op locatie gefilmd. De 'productiekaravaan' deed daarbij een aantal cruciale 'hubs' aan langs de GR5, van Hoek van Holland (tegen Rotterdam), door Vlaanderen, Wallonië, de Ardennen, Lotharingen, de Vogezen, de Jura tot aan het meer van Genève. Daarna ging het via de Alpen naar de Mercantour in het zuiden van Frankrijk tot aan de Middellandse Zee in Nice.

"In totaal hebben we 100 dagen lang gefilmd op 50 verschillende locaties", zegt Serge Bierset, hoofd drama van Zodiak Belgium.  "De vaak spectaculaire landschappen leenden zich tot een prachtige filmfotografie en indrukwekkende drone-opnames. De continuïteit van de locatieopnames dwong ons om het weer, de afstanden en de landschappen te integreren in de productie zoals echte wandelaars op de GR5 ermee geconfronteerd worden. Ook de acteurs zelf kregen de tocht op die manier meer en meer in de benen en ondervonden de diverse aspecten van het 'hiken' aan den lijve. Daardoor konden ze zich nog beter inleven in hun rol. Dat verhoogt het realiteitsgehalte van de reeks en zal door de kijker als een meerwaarde worden ervaren."

Regisseur Jan Matthys kon voor GR5 niet alleen bogen op zijn rijke ervaring met fictie. In het begin van zijn carrière maakte hij namelijk ook een aantal zeer gewaardeerde reisreeksen: Zalm voor Corleone, De bende van Wim en Het Bourgondisch complot.  Voor GR5 werkte hij trouwens samen met zijn monteur uit die laatste reeks, Joris Brouwers. Ook een van de cameramannen was een oude bekende van Jan Matthys: Richard Donnelly hanteerde niet alleen de camera in de Netflix-reeks The Last Kingdom, waarvan Jan Matthys een aantal afleveringen regisseerde, maar ook in Game of Thrones.

De chronologische rechtlijnigheid van GR5 wordt geregeld doorbroken door flash backs en beelden die het personage Michiel gebruikt voor zijn eigen documentaire, Looking for Lisa. We zien hem trouwens voortdurend aan de slag met zijn camera om te filmen en getuigenissen op te nemen. Een soort film in de film dus. Michiel heeft trouwens een Instagram-account (@looking.for.lisa), waarin hij tussentijds verslag uitbrengt van de tocht.

Bekijk GR5 elke zondag om 20u55 op Eén of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Bekijk ook:

Nieuwe topfictie op Eén: GR5, een psychologische roadthriller

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top