Deze 5 podcasts moet je zeker gehoord hebben

Series |

Podcasts zijn de laatste jaren opnieuw heel populair. Het format biedt luisteraars niets dan voordelen: je kan een programma beluisteren waar en wanneer je wilt, en de kwaliteit van veel uitzendingen is tegenwoordig erg hoog. We sommen 5 podcasts uit binnen- en buitenland op die je zeker moet gehoord hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Serial
Het aanbod aan kwalitatieve podcasts in de Engelstalige wereld is groot, maar deze non-fictie podcast steekt daar nog eens met kop en schouders bovenuit. Onderzoeksjournaliste Sarah Koenig graaft in elk seizoen van deze podcast naar de waarheid in complexe dossiers, zoals de moord op een 18-jarige Koreaanse student in Baltimore of de controverse rond de gedeserteerde Amerikaanse soldaat Bowe Bergdahl. De podcast werd in 2015 bekroond met een Peabody Award, een van de meest prestigieuze prijzen voor radiojournalistiek. Het eerste en tweede seizoen van de podcast zijn meer dan 340 miljoen keer gedownload, een wereldrecord.

Bourgondiërs

Onder Frankrijkkenners is Bart Van Loo een naam die klinkt als een klok. In zijn Klara-podcast ‘Bourgondiërs’ neemt Van Loo de luisteraar mee op sleeptouw door de middeleeuwen. De podcast klinkt zeker niet als een saaie geschiedenisles, maar behandelt uiteenlopende zaken als het geloof, de politiek, de kunsten en de gastronomie van deze donkere tijden. Van deze reeks verscheen in 2019 ook een vuistdik boek waarin de luisteraar zich nog kan verdiepen.

El Tarangu

In deze Belgisch-Nederlandse coproductie gaan de podcastmakers van het audiocollectief Schik op zoek naar het verhaal achter de dood van de Spaanse wielrenner José Manuel Fuente, bijgenaamd ‘El Tarangu’. De wielerlegende overleed in 1996, maar liet in 2003 opnieuw van zich spreken toen Tour-winnaar Lucien Van Impe een telefoontje van zijn voormalige wielerrivaal kreeg om eens af te spreken voor een smakelijk diner. Volgens Van Impe kwam Fuente effectief opdagen, maar verdween hij enkele dagen daarna opnieuw van de aardbodem.

The Daily

Voor nieuwsjunkies met een voorkeur voor Amerikaanse politiek is deze Engelstalige podcast van de New York Times niet te versmaden. Zoals de naam al doet vermoeden lanceert The Daily elke dag een nieuwe aflevering waarin journalist Michael Barbaro de nieuwsitems van de dag bespreekt.  Waar de artikels in The New York Times stoppen, gaat de podcast verder. In de afleveringen vindt je onder meer audiofragmenten van interviews die Times-journalisten hebben afgenomen.

Podvis

Deze podcast van VRT NWS is niet zomaar een doorslag van ‘The Daily’ maar gaat elke woensdag dieper in op actuele thema’s zoals de betaalbaarheid van de pensioenen of de zin en onzin van een vliegtaks. De actua-podcast telt inmiddels een 25-tal afleveringen waarin VRT-journalisten nieuwsfeiten vanuit een nieuwe hoek belichten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top