De Kleedkamer: Ruben Van Gucht ontmoet Olympische helden

Films | In de vijfde reeks van De kleedkamer blikt Sporza-journalist Ruben Van Gucht terug op de laatste zes edities van de Olympische Spelen. In elke aflevering ontvangt hij vier Belgische en Nederlandse Olympiërs. Ze blonken uit in diverse sportdisciplines, maar deelden dezelfde Olympische droom. Hoe hebben ze die beleefd en wat heeft het leven na Olympia hen gebracht? Dat vertellen onder meer Fred Deburghgraeve, Robert Van de Walle, Axel Merckx, Kim Gevaert, Tia Hellebaut en Inge De Bruijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is precies 100 jaar geleden dat de Olympische Spelen in Antwerpen plaatsvonden: de enige keer ooit dat het grootste sportevenement ter wereld in ons land werd georganiseerd. Daarom nodigt Ruben zijn gasten uit op locaties die een link hebben met de Spelen in Antwerpen, van het Olympisch Stadion op het Kiel tot de Wellingtonrenbaan in Oostende.
 
Elke aflevering bevat ook opnieuw twee straffe portretten, onder meer van Haile Gebrselassie, Maurice Green, Gail Devers, Justine Henin, Blanka Vlasic en Nafi Thiam.

In totaal komen 36 topsporters aan bod en daar zijn deze keer ook heel wat vrouwen bij (16). Allemaal samen zijn deze Olympiërs goed voor 66 medailles in 14 verschillende sporten. Ze namen samen 102 keer deel aan de laatste zes Olympische Spelen: Atlanta 1996, Sydney 2000, Athene 2004, Peking 2008, Londen 2012 en Rio 2016. Elke aflevering belicht één van die edities. De afleveringen worden in willekeurige, niet-chronologische volgorde uitgezonden.



Voor de eerste aflevering nodigt Ruben vier goudenmedaillewinnaars van Peking 2008 uit om te praten over de spelen, de sport en het leven. De plaats van afspraak is het Olympisch Stadion op het Kiel. Daar waar 100 jaar geleden de enige Olympische Spelen ooit in ons land van start gingen.

De gasten zijn: Kim Gevaert (goud op de 4 x 100 meter), Tia Hellebaut (goud in het hoogspringen) en de Nederlanders Maarten Van der Weijden (zwemmen, goud op de 10 km in open water) en Marianne Vos (wielrennen, goud in de puntenkoers in Beijing 2008, goud in de wegrit in Londen 2012).

De Olympische Spelen van 2008 in Peking begonnen met een geweldig spektakel in het vogelneststadion. Dat stadion zou ook de plaats zijn waar Belgische vrouwen zich verzekerden van een plaats in de nationale sportgeschiedenis.

Tia Hellebaut klopte de onoverwinnelijk gewaande Blanka Vlasic in het hoogspringen en wint zo het eerste Belgische atletiekgoud sinds Gaston Roelandts in 1964. Vandaag werkt Tia bij het event- en managementbureau Golazo.

De Belgische 4 x 100 m estafetteploeg snelde op dezelfde atletiekpiste naar het zilver. Acht jaar later krijgen ze alsnog het goud na Russische dopingperikelen. Kim Gevaert was de vaandeldraagster van de estafetteploeg. Na haar afscheid aan de atletieksport ging ze aan de slag als logopediste.



Marianne Vos won in Peking haar eerste van twee Olympische gouden medailles. De ex-wereldkampioene op de weg en in het veld ging enkele jaren terug door een moeilijke periode maar intussen heeft Vos haar plaats helemaal bovenin het vrouwenwielrennen met overtuiging terug ingenomen.

Maarten Van der Weijden schonk Nederland een onverwachte medaille op de 10 km zwemmen in open water. Van der Weijden overleefde in zijn jeugd leukemie en maakt er zijn persoonlijke missie van om lotgenoten een hart onder de riem te steken.

Daarnaast zijn er portretten van Blanka Vlasic (hoogspringen, zilver in Beijing 2008 en brons in Rio 2016) en van Jan Vertonghen (vierde met de Belgische ploeg in het voetbal).

Bekijk De Kleedkamer elke maandag om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top